Kangas haki vinkkejä ja kipinää Ståhlin treeniryhmästä (video)

Mika Halvari Arttu Kankaan valmentajaksi: Nostetaan sitä huonon päivän tasoa

Yhdysvaltain olympiaharjoituskeskuksen puitteet ja heittovalmennusguru Vésteinn Hafsteinssonin tekniikkavinkit toivat ripauksen lisäkipinää kilpailukauteen valmistautuvan kuulantyöntäjä Arttu Kankaan harjoitteluun.

– Hyviä vinkkejä Hafsteinssonilta tuli, vaikkei meillä mitään valmennussuhdetta olekaan, Kangas sanoo hiljattain päättyneestä parin viikon leiristä.

Kangas harjoitteli Hafsteinssonin huippuryhmän kanssa Kalifornian Chula Vistassa. Ryhmän tähti on viime kesän MM-kisojen kiekonheiton ruotsalainen hopeamitalisti Daniel Ståhl, mutta Hafsteinsson muistetaan myös kiekonheiton MM- ja olympiavoittaja Gerd Kanterin sekä kuulantyönnön moninkertaisen arvokisamitalistin Joachim Olsenin valmentajana.

– Olin leirillä vierailijana. Meillä ei ollut mitään sovittuna. Pääpointtina oli harjoitella varsinkin heittolajeille maailman parhaassa harjoituskeskuksessa ja maailman parhaassa treeniseurassa, Kangas sanoi.

Kangas treenasi tovin Hafsteinssonin ryhmän kanssa jo aiemmin tänä vuonna Kanarian saarilla. Ryhmän jäsenet ja tapa toimia olivat tuttuja.

– Tekniikkaan tehtiin pieniä korjauksia ja hyviä muutoksia. Nyt pitää koettaa jatkaa harjoittelua niiden muutosten kanssa oman valmentajan kanssa täällä Suomessa, Matti Yrjölän valmentama työntäjä sanoo.

Eväät päälle 20,50:n työntöön

Kangas korostaa, että leirillä tehdyt tekniset viilaukset ovat pieniä asioita. Niistä keskeisin liittyy työnnön alkuun.

– Minulla on virhe työntöön lähdössä. Siinä tulee iso noja eteen, sukellus, jota on koetettu saada pois. Ajatuksena on pysyä paremmin pystyssä, jolloin pystyn käyttämään jalkoja paremmin. Se oli isoin muutos.

Leiri oli Kankaan mukaan muutenkin onnistunut.

– Aika paljon työnnettiin puolella teholla, tekniikkaa miettien ja koetettiin ajaa sisään uusia asioita, Kangas sanoi.

– Tuli treeneissä hyviä tuloksiakin. Olen ihan tyytyväinen. Tästä on mukava mennä avaamaan kilpailukautta.

Kankaan kausi alkaa Tallinnassa vajaan parin viikon päästä. Tavoite on siirtää historiaan toissa vuonna tehty ennätys 20,30.

– Koko harjoituskausi on mennyt hyvin. En ole ollut kipeänä, eikä ole ollut loukkaantumisia. Ennätystä lähden parantamaan. Sinne 20,50:n päälle olisi tarkoitus työntää, Kangas sanoo.

– Fysiikka on sillä tasolla, että pystyn ennätyksen työntämään. Tekniikka on vain pidettävä kunnossa ja kaivettava räjähtävyys esiin. Sitä kautta niitä tuloksia tulee.

 

,

Aika yksinkertaista, vain voimailua ja heittämistä

Kangas sai hiljattain hyviä uutisia, kun hänen pestinsä Puolustusvoimissa liikunta-aliupseerina sai jatkoa ensi vuoden loppuun. Se takaa mörssärille erinomaiset mahdollisuudet jatkaa harjoittelua.

– Se oli todella positiivinen asia, Kangas sanoo.

Hafsteinssonin Global Throwing -ryhmän kanssa jatkosta ei ole sovittu, mutta Kangas kertoo olevansa tervetullut leireille ryhmän kanssa. Hafsteinssonin tekniikkaoppien ohella mieleen jäivät yhteiset treenit ruotsinsuomalaisen taustan omaavan Ståhlin kanssa.

– Suomea siinä hänen kanssaan puhuttiin, Kangas sanoo.

Ståhlin lisäksi paikalla olivat muiden muassa ruotsalaiset kiekonheittäjät Simon Pettersson (65,81 viime vuonna) ja Jakob Gardenkrans (63,63), nuori norjalainen kuulantyöntäjä Marcus Thomsen (19,61) ja Bosnian 23-vuotias mörssäri Mesud Pezer, joka työnsi viime vuonna 21,40.

Mikä on jäänyt päällimmäisen mieleen Hafsteinssonin ryhmän harjoittelusta?

– Aika yksinkertaista se tekeminen on. Siinä ei ole mitään ylimääräistä, Kangas sanoo.

– Suomessa painotetaan monipuolisuutta, mikä minusta on tärkeää, eli tehdään kimmoisuutta ja muuta. Näillä urheilijoilla treeni koostuu heittämisestä, puntinnostamisesta ja mallailusta. Keskitytään siihen, että maksimivoimataso on mahdollisimman korkea.