Kanervo, Mörö ja Lakka mitalijahtiin Tallinnassa

Kanervo oli kahdeksas Eugenen finaalissa

Suomalaisen aitajuoksun ystävillä on kissanpäivät Tallinnassa yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoissa. Jussi Kanervo ja Oskari Mörö juoksevat onnistuessaan mitaleista 400 metrin aitojen finaalissa sunnuntaina samoin kuin Elmo Lakka lauantaina 110 metrin aitojen loppukilpailussa.

Sulavat, rennot juoksut kantoivat Kanervon ja Mörön 400 metrin aitojen finaaliin Tallinnassa. Kanervo voitti alkueränsä ajalla 50,42 ja Mörö ajalla 50,69.

– Hyvä veto. Veikkaan, että seuraava juoksu irtoaa paremmin, Mörö ennakoi finaalijuoksua.

Mörö ja Kanervo olivat alkuerien neljänneksi ja viidenneksi nopeimmat. Parasta vauhtia piti ensimmäisen erän voittanut kilpailun tilastosuosikki puolalainen Patryk Dobek. Hän vei erävoiton ajalla 49,83.

Suomalaiskaksikkoa kovempaa juoksivat alkuerissä myös ensimmäisessä erässä toiseksi ja kolmanneksi pinkoneet Venäjän Aleksandr Skorobogatko (50,25) ja Espanjan Sergio Fernández (50,36).

Mörö on kauden mittaan juossut matkan 50,07 ja Yhdysvalloissa opiskeleva Kanervo 49,78. Kummallakin olisi ollut alkueräjuoksussa varaa kiristää, jos se olisi ollut tarpeen.

– Tulin kaksi viimeistä aitaväliä 15 askeleella, koska halusin ottaa varman päälle. Finaalissa mennään sitten vähän riskin päälle, Mörö sanoi. 

Lakka ennätysjahtiin, Määttänen välieriin

Lakka oli 110 metrin aidoissa britti David Omoregien voittaman erän toinen ajalla 13,90. Erä juostiin liki tuulettomassa (-0,2 m/s), mutta kylmässä, 13 asteen säässä.

– Kauden parasta tekemistä ensimmäiset viisi aitaa, loppu ei sitten ollut teknisesti ihan parasta, Lakka kertaili.

Finaaliin Lakka lähtee alkuerien kolmanneksi nopeimpana ja tavoittelemaan ennätystään.

-Tavoittelen 13,6-alkuista aikaa. Sillä otettaisiin mitali, Lakka totesi.

Alkuerissä Lakka oli kolmanneksi nopein. Häntä rivakammin juoksi Omoregien ohella vain toisen eränajalla 13,74 voittanut britti David King.

Kisatilastossa Lakka oli etukäteen kuudes, mutta hänen edellään tilastoista olleista jatkosta putosivat saksalainen Sebastian Barth, joka kaatui, sekä britti Khai Riley-Laborde. Ranskalainen tilastokärki Wilhem Belocian jäi kilpailusta kokonaan pois.

Viime hetken näytöllä EM-joukkueeseen noussut Eveliina Määttänen pinkoi Tallinnassa naisten 400 metrin aidoissa lauantaisiin välieriin.

Jatkopaikan sinetöi tuntuva, liki sekunnin parannus omaan kesän parhaaseen ajalla 59,29, jolla hän jakoi turkkilaisen Emel Sanlin kanssa kaksi viimeistä jatkopaikkaa.

Kirsi Pekkanen oli alkuerien 20:s ja putosi jatkosta ennätyksellään 59,90.

– Juoksu kulki, mutta askelrytmit eivät osuneet ollenkaan kohdalleen. Joka toinen aita tuli päälle, ja joka toiselle joutui ponnistamaan kaukaa, Pekkanen totesi.

Lällä ja Linna  täpärästi finaaliin

Kenttälajeissa Sini Lällä meni karsinnan 12. sijalta naisten korkeushypyn finaaliin ylitettyään 179. Yritykset korkeudesta 182 eivät tuottaneet toivottua tulosta, ja pieniä vaikeuksia oli myös kilpailun alkuvaiheessa.

– Ei ollut heti oikea fiilis, kun rima oli niin alhaalla. Tiesin, että saan paremman latauksen hyppyihin, kun rima nousee korkeammalle, Lällä sanoi ja viittasi aloituskorkeuteensa 170, joka meni vasta kolmannella.

Juhannuksena Tsheboksarissa maajoukkueiden EM-kilpailussa Lällä ylitti ennätyksensä 184.

Kauden parastaan 175 karsinnassa sivunnut Viivi Voutilainen 17:s. Heidi Erkinheimo oli 24:s ylitettyään 170. 

Inga Linna heitti naisten moukarin karsintakilpailusta jatkoon tuloksella 63,70, joka riitti karsinnassa kahdenteentoista sijaan.

– Jännitti ihan hirveästi. En seurannut ollenkaan muiden kisaa, Linna sanoi ja kertoi kuulleensa vasta kisan loppuvaiheessa, että on kahdestoista.

Linna heitti hiljattain moukarikarnevaaleilla ennätyksensä 68,25. Tallinnan koleassa aamukarsinnassa heitossa ei ollut samaa terävyyttä kuin Kaustisella.

– Tekeminen oli varovaista, mutta onneksi olen finaalissa ja pääsen heittämään uudestaan, Linna sanoi.

Milja Jylhänniska oli karsinnassa 20:s. Hän heitti toisellaan 60,01, .

 – Ensimmäinen heitto oli varovainen. Toiseen pistin vähän vauhtia ja oli se ok. Viimeinen tuntui heittona parhaalta, mutta se otti verkkoon, eikä tullut niin pitkälle, Jylhänniska kertaili.

Heli Rinnekari oli karsinnassa 24:s heitettyään 57,68.

Lampinen jäi alkuerään

Ville Lampisen juoksut Tallinnassa yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoissa päättyivät täpärästi 800 metrin alkueriin. Hän oli erässään viides ajalla 1.50,04, kun aikojen perusteella jatkoon vaadittiin 1.49,95.

Lampisen erässä ensimmäinen 400 metrin mentiin norjalaisen Håkon Mushomin johdolla 54,56. Lampinen taisteli loppusuoralle kuudentena ja kiristi sitten lopussa yhden sijan.

– Tästä ei jäänyt paljon kerrottavaa. Loppu tuli hyvin, mutta olin toisen kierroksen alussa liian varovainen. Olisi vaan pitänyt mennä sinne rohkeammin mukaan, Lampinen kertaili.

Tallinnassa Lampisen alkuerän voitti Slovenian Zan Rudolf ajalla 1.49,17. 

LIVE-Tulospalvelu:

 

,


maattanen.jpg

Eveliina Määttänen pinnisteli kauden parhaansa ja eteni 400 metrin aitojen välieriin.