Kandie peittosi Kiplimon ja juoksi puolimaratonin ME:n

Kenian Kibiwott Kandie voitti Valencian puolimaratonin ME-ajalla 57.32. Voittojuoksullaan Kandie sivalsi hulppeat 29 sekuntia Geoffrey Kamwororin viime vuonna juoksemasta edellisestä ME-ajasta 58.01. Tuon ajan alitti kilpailussa kaikkiaan neljä juoksijaa.

Toiseksi ja kolmanneksi juoksivat puolimaratonin hallitseva maailmanmestari, Ugandan Jacob Kiplimo ja Kenian Rhonex Kipruto ajoin 57.37 ja 57.49. Kenian Alexander Mutiso oli neljäs ja alitti aiemman ME:n ajalla 57.59.

Kandien, 24, aiempi ennätys oli lokakuussa MM-puolimaratonilla Puolan Gdyniassa toisen sijan tuonut 58.38.

Huippuvauhtisessa juoksussa 5 kilometriä ohitettiin ajassa 13.37 ja 10 kilometriä sujui ME:tä enteilevästi 27.25. Kandie otti ohjat käsiinsä 14. kilometrin kohdalla, ja 15 kilometrin väliaika oli 41.10. Kipruto ja Kiplimo olivat tuossa vaiheessa kärkitaistossa mukana.

Kilpailun viimeiset kilometrit Kandie ja maailmanmestari-Kiplimo vuorottelivat johdossa, kunnes Kandie karkasi voittoon kilpailun viimeisellä kilometrillä.

Etiopian Genzebe Dibaba voitti naisten puolimaratonin ajalla 1.05.18. Se on kaikkien aikojen nopein naisjuoksijan uran ensimmäisellä puolimaratonilla juoksema aikana. Ratajuoksijana Dibaba, 29, on voittanut mm. 1500 metrin maailmanmestaruuden ja olympiahopeaa.

Chebet vei miesten maratonin

Miesten maratonin Valenciassa voitti Kenian Evans Chebet, 32, ennätyksellään 2.03.00. Chebetin, 32, ennätys koheni juoksussa hulppeasti kahdella minuutilla.

Toiseksi kilpailussa juoksi Kenian Lawrence Cherono, 32, joka hävisi voiton neljällä sekunnilla ajalla 2.03.04. Hänen aiempi ennätyksensä oli kaksi vuotta sitten juostu 2.04.06. Ruotsin David Nilsson sivusi kilpailussa omaa ennätystään ajalla 2.10.09.

Naisten maratonin voitti Kenian Peres Jepchirchir huippuajalla 2.17.16. Hän voitti aiemmin tänä syksynä Puolassa puolimaratonin MM-tittelin. Joyciline Jepkosgei sinetöi Valenciassa Kenian kaksoisvoiton ajalla 2.18,40. Laura Manninen keskeytti kilpailun.

Ruotsin Carolina Wikström oli kilpailussa yhdestoista ennätyksellään 2.26.37, jolla hän menee maan kaikkien aikojen tilastossa toiseksi. Edellä on vain Ruotsin ennätyksen 2.23.41 juossut Isabellah Andersson.