Kamppailu Kalevan maljasta käy kiivaana – Lahden Ahkera on ollut hurjassa tuloskunnossa

Vuoden 2023 Kalevan malja -kilpailu on edennyt yli puolenvälin. Toistaiseksi käydyissä maljakisan osakilpailuissa Lahden Ahkera on ollut hurjassa tuloskunnossa keräten selkeästi isoimmat kokonaispisteet. Kilpailun pistetilanne löytyy täältä Kalevan Malja.

Ahkera on ilmiselvästi matkalla omaan seurakohtaiseen piste-ennätykseensä. Ensimmäisenä yleisurheiluseurana huippu-urheiluseura tähtimerkki -statuksen saanut Ahkera on onnistunut erinomaisesti kaikissa käydyissä osakilpailuissa ja on ollut paras seura SM-maantiejuoksuissa, SM-maastoissa ja 16-17 -vuotiaiden SM-kilpailuissa.

Viime vuosikymmenen ylivoimaisesti paras maljakilpailuseura, JKU, onnistui loistavasti kovalla ja kokeneella yleisen sarjan urheilijarosterillaan Kalevan kisoissa, mutta kaikissa muissa toistaiseksi käydyissä osakilpailuissa seuran pistesaalis on jäänyt parhaita vuosia selvästi pienemmäksi. Viime vuosien aikana paluun maljakilpailun terävimpään kärkitaisteluun tehneellä Turun Urheiluliitolla SM-maastot eivät tänä vuonna onnistuneet seuran potentiaalin edellyttämällä tasolla, eikä seura kyennyt uusimaan vuoden 2022 Kalevan kisojen hurjaa pistejättipottiaan. Tampereen Pyrintö puolestaan on toistaiseksi edennyt osakisasta toiseen koko lailla viime vuoden suoritustasollaan. Samoin HKV, joka onnistui palaamaan tutulle omalle hyvälle perustasolleen myös SM-kotimaastoissaan.

Kalevan malja -kilpailussa on jäljellä vielä kolme osakilpailua: SM-moniottelut, 19-22 -vuotiaiden SM-kilpailut ja SM-viestit. Seuraavassa ennakkopohdintaa maljakilpailun ratkaisuista osakilpailu osakilpailulta.

SM-moniottelut 19.-20.8., Äänekoski ja Saarijärvi

SM-moniotteluiden merkitys Kalevan malja -kilpailussa on yleensä vähäinen, mutta tämän vuoden hyvin tasaiseksi ennakoidussa kamppailussa Äänekoskella ja Saarijärvellä tulevana viikonloppuna käytävillä kisoilla saattaa olla normaalia isompi merkitys. Vuoden 2023 maljakilpailu eroaa normaalista nimenomaan moniotteluiden painoarvon suhteen, koska kilpailun lopputuloksiin lasketaan poikkeuksellisesti sekä vuoden 2023 että vuoden 2022 syyskuussa kilpailtujen SM-moniotteluiden sijoituspisteet.

Suomen ylivoimaisesti vahvin moniotteluseura Tampereen Pyrintö keräsi viime vuoden otteluista yhteensä 23 pistettä ja kun seura marssittaa moniotteluihin tänä vuonna mm. tuoreen Euroopan mestari Jere Haapalaisen, U23 EM-kisaottelija Aleksi Savolaisen sekä nuorten arvokisaurheilijat Linnuksen, Väliharjun ja Kankaisen, niin pisteiden tuplaaminen on täysin mahdollista. Kun muilla kärkiseuroilla ei SM-ottelijoita sarjoissa 17-22 v juurikaan ole, niin Tampere hivuttautunee viikonlopun aikana iskuetäisyydelle taistelussa maljakilpailun kakkos- ja kolmospaikasta.

19-22 -vuotiaiden SM-kilpailut 25.-27.8., Tampere

On selvää, että Lahden Ahkera lähtee ylivoimaiselta piikkipaikalta Tampereen SM-viikonloppuun. Viime vuonna Ahkera keräsi ko. kilpailutapahtumassa yhteensä 77,5 p, mikä antanee osviittaa pistepotin mittaluokasta myös tälle vuodelle. Lähtökohtaisesti Ahkeran urheilijarosteri Tampereen viikonloppuun ei ole ihan niin vahva kuin mitä se oli 16-17 -vuotiaiden SM-kilpailuissa, mutta erityisesti kovat ja monipuoliset kestävyysjuoksijat sekä mahdollisuus aidosti kamppailla seuran ensimmäisestä maljakilpailun voitosta pitänevät seuran nimen ja värit maljakilpailun kärjessä. Ahkeran kokonaispistepotin kannalta on tärkeää mm. se, että juoksevatko esim. Ilona Mononen ja Sini Rajaniemi kolme matkaa Tampereella.

Ennalta arvioiden Tampereen Pyrintö tulee olemaan kotikisoissaan todella kova. Viime vuonna seuran pistepotti 19-22 -vuotiaiden SM-kisoissa oli peräti 141. Kun 19 -vuotiaiden sarjaan on viime vuoden jälkeen noussut Pyrinnön erittäin kova ja monilajinen nuorten miesten ikäluokka ja toisaalta Pyrinnön nuoret kärkiurheilijat ovat takoneet koko kesän erittäin kovia tuloksia, niin pistepotin edelleen kasvattaminen ei liene mahdottomuus. Myös Saga Vanninen, jonka laji MM-kisoissa kisataan jo kisojen alkupäivinä, ehtii hyvin vahvistamaan Pyrinnön SM-kisajoukkuetta. Rikkooko Pyrintö jopa nykyisellä pistelaskulaskusäännöillä tehdyn ko. kilpailutapahtuman piste-ennätyksen, 162 p, minkä JKU kokosi Kemin SM-kilpailuissa vuonna 2020?

Myös JKU saanee viime vuoden tapaan Tampereelle jalkeille erittäin hyvän joukkueen EM-mitalisti Eemil Helanderin ja Universiadimitalisti Venla Pulkkasen johdolla. JKU keräsi viime vuonna Vaasassa toiseksi eniten pisteitä (114 p) ja monet noista seuran nuorista kärkiurheilijoista ovat edelleen mukana ko. kilpailuissa. Toisaalta muutaman monilajisen kärkiurheilijan mahdollinen poissaolo saattaa jonkin verran kokonaisuuteen vaikuttaa.

Turun Urheiluliitolla on niin ikään iskeä pöytään kova ja leveän rintaman kärkiurheilijakaarti Tampereelle. Myös seuran tämän hetken valovoimaisin urheilija, Silja Kosonen, ehtinee MM-kilpailuista ainakin lempilajiinsa pariin SM-kilpailuihin. Turun erittäin hyvätasoisessa urheilijakaartissa on kuitenkin vähemmän moneen lajiin osallistuvia, ja sitä kautta vähemmän ns. pisterohmuja, kuin muilla kärkiseuroilla. Aitoon voittokamppailuun ennen Turussa käytäviä SM-viestejä päästäkseen seura tarvinnee mm. Mustafe Muusen ja Lotta-Maria Maineen hyvää iskukykyä useammassa eri lajissa.

Kärkikamppailuun saattavat hyvinkin kiivetä myös kaikkien aikojen ylivoimaisesti menestynein Kalevan malja -kilpailun seura, tällä hetkellä sijaa neljä hallussaan pitävä, HKV. HKV oli viime vuonna vahva sekä 16-17 -vuotiaiden että 19 -vuotiaiden SM-kilpailuissa, mikä ennustaa hyvää pistepottia Tampereelta tänä vuonna. Jos HKV pystyy Tampereella haastamaan muut kärkiseurat, niin se tulee olemaan lopputuloksissa erittäin korkealla. HKV puolustaa Turun SM-viesteissä viime vuoden parhaan viestiseuran asemaansa.

Edellä mainitut viisi seuraa ovat vallanneet kärkipaikat vuosien 2020-2022 Kalevan malja -kilpailuissa. Tämänkin vuoden kovimmat haastajat viisikolle löytynevät tutusta kolmikosta Joensuun Kataja, Espoon Tapiot ja Lappeenrannan Urheilu-Miehet. Viime vuonna uutena seurana melko vakiintuneeseen kympin kärkiryhmään noussut Lempäälän Kisa Yleisurheilu tekee myös tänä vuonna komeaa maljakisatulosta.

SM-viestit 9.-10.9., Turku

Kilpailun vuoden 2023 Kalevan maljasta päättää tutusti SM-viestit. Ennustan, että vuoden 2023 Kalevan malja -kilpailulle saadaan todella kihelmöivä päätös viesteissä. Kilpailun voittaja lienee aidosti auki ennen Turun viestiviikonvaihetta. 19-22 -vuotiaiden SM-kisojen jälkeinen pistetilanne ja vuosien 2020-2022 viiden kärkiseuran pistemäärät SM-viesteissä (ks. oheinen taulukko) antaa suuntaviivat ja osviittaa loppuratkaisulle.

Maljakilpailun ratkaisuspekulaatioista lisää ennen SM-viestejä.

Onnea ja menestystä kaikille seuroille jäljellä oleviin SM-viikonloppuihin!

Jarkko Finni, Valmennuksen ja koulutuksen johtaja, SUL