Kämäräinen testaa talvivireensä kahdessa kilpailussa

Kämäräinen kolmen viikon tehokuntoutukseen Etelä-Afrikkaan

Talven kaksi kilpailua kertovat kiekonheittäjä Sanna Kämäräiselle mitä uran ensimmäinen talvinen harjoitusleiri Etelä-Afrikan Potchefstroomissa teki heittokunnolle.

Lapinlahden Vedon heittäjä kilpailee kiekon talvimestaruuskisoissa Porissa kuluvan kuun lopussa ja heittolajien talvisessa cup-kisassa Portugalin Leiriassa maaliskuun puolivälissä.

– Talvella on mukava pikkuisen kilpailla. Siinä näkee kuinka nopeasti saa kilpailuvalmiuden päälle. Se taas kertoo asioita kauden tärkeimpien kisojen valmistautumista ajatellen, Kämäräinen sanoo.

Vuosi sitten Kämäräinen, 29, heitti hallissa 60,67, joka kesti epävirallisena ME-tuloksena aina kuluvaan talveen. Kesällä hän heitti Zürichin EM-kisoissa seitsemänneksi ennätyksellään 60,52, joka koheni Ruotsi-ottelussa lukemiin 60,94. Kesän mittaan Kämäräinen pääsi maistelemaan myös Timanttiliigan tunnelmaa.

– Kesästä jäi hyvä fiilis, mutta minun arkipäivää se ei muuttanut miksikään. Itseluottamusta tuli lisää. Tietää, että on pystynyt tuohon tasoon. Miksei siis pystyisi parempaankin, Kämäräinen sanoo.

Ekstralepo sai loppuleirin kulkemaan

Kämäräisen harjoittelu Tampereella valmentaja Anssi Mäkisen johdolla on pysynyt viime kauden luomilla urilla. Tosin sillä lisäyksellä, että talvea siivitti pitkä, hiljattain päättynyt Potchefstroomin leiri.

– Leirillä jatkettiin sitä samaa, mitä tehtiin Suomessa hallissa, eli painettiin perustreeniä. Tekemisessä ei ole ollut mitään erityisiä painotuksia, mitä nyt vaihdettiin heittotreeneissä kilon kiekkoon, kun on kisoja tulossa. Aiemmin heitettiin raskaampia välineitä.

Leirin pienet karikot Kämäräisen selvitti ongelmitta.

– Pikkuvammojen takia alkuperäistä suunnitelmaa jouduttiin ruokkaamaan, mutta mitään isompaa ei ollut. Sain paikan päällä hyvän hoidon, Kämäräinen viittaa selkävaivaan, joka äityi vihoittelemaan.
– Se on vanha vaiva, jonka kanssa osaan jo olla. Osaan ottaa levon, kun sitä tarvitaan. Se on vissiin sitä fiksua treenaamista, heittäjä nauraa.

– Ja kun tuli vähän ekstralepoa, loppuleiri kulki todella hyvin. 

Tason nosto tärkeintä

Tulevalla kilpailukaudella tavoite on onnistua elokuisissa Pekingin MM-kisoissa, jonne tulosraja on 61 metriä.

– Nyt on luottavainen mieli. Harjoittelussa ei ole tullut takapakkeja, joten tavoite on jatkaa tason nostamista. Jos saisi kymmenen parhaan keskiarvon yli 60 metrin, Kämäräinen miettii. 

 

Punttisalissa ei hurjasteltu

Potchefstroomin punttisalissa ei Sanna Kämäräisen mukaan haettu enää isoja kehitysaskeleita.

– Voimat ovat sillä tasolla, että niissä riittää ottamaan lisämetrejä kiekkotulokseen. On selkeästi keskitytty lajivoimapuoleen ja siksi on heitetty raskailla välineillä, Kämäräinen sanoo.

– Leirin lopuksi tehty lajivoimatesti kertoi, että eteenpäin on menty. Meillä on kontrollivälineenä 1,5 kilon kuula tai pallo, koska sitä pystyy heittämään myös sisällä. Leirin lopuksi testissä tuli ennätys.

Kämäräinen teki Potchefstroomissa tempauksessa kolmen toiston sarjoja 70 kilolla, nosti 115 kiloa penkistä, ja runnoi sarjoja 100 kilolla. Jalkakyykyssä hän pitäytyi puolikyykyissä, joissa leirillä maksimirauta oli 170 kiloa.

– Tietoisesti haettiin jalkoihin sitä nopeutta, jota ringissä tarvitaan. Siksi ei tehty mitään kovin junnaavaa. Tällainen treeni oli myös vähän testiä kesää varten, Kämäräinen kertoo.

– Ylipäätään en tuijota enää niin paljon ominaisuustesteihin. Heittotulos kertoo minulle enemmän. Se on se mihin minun pitää keskittyä. Kiloinen kiekko lentikin ihan mukavasti, ei kuitenkaan mihinkään hirmutuloksiin.

Oheiset kuvat: Anssi Mäkinen, www.anselmus.net

,


Sanna Kämäräinen