Kämäräinen kurottaa huipputasolle Krugerin valmennuksessa

Frantz Kruger palasi kiekkorinkiin

Kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen jatkaa uransa lajin olympiamitalistin ja miesten Suomen ennätyksen haltijan Frantz Krugerin valmennuksessa.

Alkujaan eteläafrikkalainen Kruger palasi tammikuussa Vaasaan, jonne myös Kämäräinen muuttaa syystalven mittaan.

– Motivaationa tässä oli, että en ollut kauden päättyessä tyytyväinen siihen, että olen 57-59 metrin heittäjä. En aktiivisesti etsinyt uutta valmentajaa, mutta keskustelin valittujen ihmisten kanssa, mitä harjoittelussa pitäisi kehittää, etten jumisi tuolle tasolle, Kämäräinen sanoo.

Kämäräinen päätyi puhumaan myös Krugerin kanssa. Se johti yhteistyöhön.

– Olin aluksi enemmän mukana konsulttina, mutta ajauduin pikku hiljaa tekemään Sannan treeniohjelmia ja ohjaamaan tekniikkaa, Kruger kertoo.

Kämäräinen teki sitten päätöksen ja lopetti kuuden vuoden valmennusyhteistyön Anssi Mäkisen kanssa, joka on Suomen Urheiluliiton (SUL) lajivalmentaja. 

– Minusta on parempi, että vain yksi ihminen ohjaa tätä kokonaisuutta. Anssi oli koko ajan tietoinen tästä kaikesta, ja on yhä mukana tässä lajivalmentajan ominaisuudessa, Kämäräinen sanoo.

– Sanna kaipasi uudistuksia, ja siihen löytyi onneksi sopiva henkilö, Mäkinen komppaa.

Motivoitunut, psyykkisesti vahva

Pitkällä urallaan Kruger, 40, ehti edustaa arvokisoissa Etelä-Afrikkaa ja Suomea. Hän heitti neljästi MM-finaalissa ja kolmesti olympiafinaalissa. Sydneyn vuoden 2000 olympialaisissa hän oli kolmas.

Parhaimmillaan yli 70 metriä heittänyt Kruger näkee 29-vuotiaassa Kämäräisessä erinomaisen aihion kovan kansainvälisen tason heittäjäksi.

– Naisten kiekonheitossa pitkästä harjoituspohjasta aletaan usein saada kunnolla irti vasta yli kolmekymppisenä. Me teimme Sannan kanssa viisivuotissuunnitelman, joka kattaa seuraavan olympiadin, Kruger sanoo.

Krugerin mukaan tekniikan kehittäminen, jalkatyön nopeuttaminen ja kropan vasemman puolen vahvistaminen ovat ydinasioita 61,07 heittäneen Kämäräisen lähiaikojen harjoittelussa. 

– Mitkä ovat Sannan vahvuudet? Minusta tuo 61 metriä Sannan nykytekniikalla on hyvin. Hänellä ei ole juuri ollut loukkaantumisia. Hän on myös erittäin motivoitunut harjoittelemaan ja psyykkisesti vahva, Kruger sanoo.

Olympiaraja nurin toukokuussa

Kämäräinen allekirjoittaa Krugerin analyysin täysin. 

– Tukipuoli (kropan vasen puoli) on heikko. Sen vahvistamista tullaan jauhamaan paljon syksyn aikana, Kämäräinen sanoo.

Heittäjän mukaan harjoituskauden rytmitys pysyy koko lailla tutuilla linjoilla. 

– Tammikuussa menen todennäköisesti Etelä-Afrikkaan leirille. Teneriffa on toinen vaihtoehto. Krugerin mukaan voin kilpailla talvella jos haluan, mutta se tapahtuu täysin harjoittelun lomassa, Kämäräinen sanoo.

Kämäräisen tavoite ensi kesänä on onnistua Amsterdamin EM-kisoissa heinäkuussa ja elokuussa Rio de Janeiron olympialaisissa. EM-kisojen tulosraja on 56 metriä ja olympiaraja 61 metriä.

– Olympiarajan pitää mennä heti toukokuussa, Kämäräinen linjaa. 

Kämäräinen on Krugerin ainoa valmennettava. Mikä sai kokeneen heittäjän ryhtymään valmentajaksi?

– Se on vähän klisee, mutta tämä on minun tapani antaa takaisin lajille, jolta olen itse saanut paljon.

 

Faktaa: Frantz Kruger

Syntynyt: Kempton Parkissa, Gautengissa Etelä-Afrikassa

Asuu: Vaasassa.

Saavutukset: 

– Olympiakisojen pronssimitalisti Sydneyssä  2000, olympiakisojen viides 2004 Ateenassa, olympiakisojen yhdestoista 2008 Pekingissä.

– MM-kisojen kahdeksas 2001 Edmontonissa, MM-kisojen kuudes 2003 Pariisissa, MM-kisojen kuudes 2005 Helsingissä, MM-kisojen finalisti 2009 Berliinissä

Ennätys:

– 70,32 (Afrikan ennätys) ja Suomen ennätys 69,97