Kalevan Maljan kohtalo ratkaistaan viestinjuoksun SM-kilpailuissa Oulussa – Jouste, Stenman ja Virlander veikkaavat voittajia

Viestinjuoksun Suomen mestaruuksista kilpaillaan viikonloppuna 11.-12.9. Oulussa Raatin stadionilla. Samalla ratkaistaan Kalevan Maljan tämänvuotinen voittaja.

Kamppailu Kalevan Maljasta ja Suomen parhaan yleisurheiluseuran tittelistä on tänä vuonna poikkeuksellisen tasainen ja Oulussa kilpaillaan Kalevan Maljan tämän vuoden viimeinen osakilpailu.

Johdossa on Tampereen Pyrintö, jonka viimeisimmästä Kalevan Maljan voitosta on kulunut jo 71 vuotta. Pyrintö on voittanut Kalevan Maljan kolmesti 1920-luvulla ja kuudesti peräkkäin sotien jälkeen 1945 – 1950.

Pyrinnöllä on ennen viestinjuoksun SM-kilpailuja koossa 355½ pistettä. Yli 300 pistettä ovat koonneet myös Jyväskylän Kenttäurheilijat, Lahden Ahkera ja Turun Urheiluliitto pistein 335, 311 ja 306.

JKU puolustaa viime vuoden voittoa, joka tuli Kalevan Maljan ennätyspistein 493. Pyrintö oli viime vuonna toinen ja Ahkera kolmas.

Kalevan Maljan pistetilanne: https://www.tilastopaja.eu/fi/db/seuraluokittelu.php?ID=2

Pikaviesteissä on useita mestariehdokkaita

Kysyimme maajoukkuevalmentajilta Petteri Jousteelta, Petra Stenmanilta ja Rami Virlanderilta, mitkä seurat heidän mielestään ovat tänä vuonna vahvimmilla viestinjuoksun Suomen mestareiksi.

– Miesten 4×100 metrin ennakkosuosikki on Porvoon Akilles. Haastajat ovat JKU, kotijoukkue Oulun Pyrintö ja Viipurin Urheilijat, jos saa kaikki parhaansa mukaan Eero Haapalaa myöten, veikkaa Petteri Jouste.

Porvoon Akilleella on erittäin laaja pikajuoksijakaarti. Avainasemassa on, tulevatko ruotsinsuomalaiset kaksosveljekset Viktor ja William Thor vahvistamaan Akillesta.

– Naisten 4×100 metrin taistelupari ovat HIFK ja Espoon Tapiot. Haastajiksi sanon Tampereen Pyrinnön ja Veitsiluodon Kisaveikot, Jouste arvioi.

Naisten viime vuoden mestarijoukkue Jyväskylän Kenttäurheilijat kilpailee loukkaantumisten vuoksi nyt hieman eri kokoonpanossa, mutta lienee yhä yksi parhaista.

4×400 metriä synnyttää monenlaisia veikkauksia

– Miesten 4×400 metriä on kyllä vaikea. Viime vuonna hopealla olleen Esbo IF:n joukkue on hajonnut. On semmoinen tilanne, että useassa joukkueessa on kolme sellaista, jotka ovat juosseet hyvin nelkkua. On vaikea päättää, mikä näistä olisi kovin, Petra Stenman pohtii.

– Kenttäurheilijat -58:lla on kova joukkue, samoin HKV on myös kova. HIFK:takaan en sulje pois, Liedon Parma lähtee aitureilla … Hyvin mielenkiintoiset haastajajoukkueet ovat itäuusmaalaiset Borgå Akilles ja Sibbo-Vargarna, Stenman jatkaa.

Valmentajien vastaukset hajoavat miesten 4×400 metrin osalta.

– Minun ennakkosuosikkini on HIFK. Haastajat ovat JKU ja Oulun Pyrintö, arvelee Jouste.

Naisten 4×400 metrin veikkaukset ovat Jousteella ja Stenmanilla melko samansuuntaisia.

– Tänä vuonna on yksi voittajasuosikki: HIFK. Onkohan Suomen ennätys jopa vaarassa? Riippuu varmasti keleistä ja siitä, miten juoksu kehittyy. Jos jokainen juoksee omalla tasollaan omaa juoksuaan, SE pitäisi olla mahdollista, Stenman arvelee.

– Viime vuoden voittajajoukkue Veitsiluodon Kisaveikot on edelleen kova joukkue, samoin HKV. Haastajiksi sanoisin Lahden Ahkera ja Esbo IF. Vaikka Ahkeralla ei ole ihan 400 metrin spesialisteja, on kovia kestävyyspuolen juoksijoita, Stenman jatkaa.

Jouste ei tee vielä selvää eroa Veitsiluodon Kisaveikkojen ja HIFK:n välillä. Kolmantena kovana hänkin mainitsee HKV:n.

Kestävyysjuoksuissa kilpaillaan 4000 metrin viestissä ja sekaviestissä

Kestävyysjuoksijat kilpailevat tänä vuonna kymmenen kierroksen pituisessa 4000 metrin viestissä, jossa osuuksien pituudet ovat 400, 800, 1200 ja 1600 metriä. Lisäksi juostaan 4×1500 metrin sekaviesti, jossa joukkueen muodostavat kaksi miestä ja kaksi naista.

– Lopulliset joukkueet seuroilta ratkeavat vasta kisapäivinä, joka voi vaikuttaa. Joukkueiden tasaisuus on ratkaisevassa osassa, Rami Virlander pohdiskelee.

Miesten ja naisten kestävyysviesteihin on nyt Ouluun ilmoittautunut 44 joukkuetta.Se on kuusi enemmän, kuin viime vuonna Kotkassa.

– Miesten 4000 metrin viestissä (englanniksi Distance Medley Relay) HKV puolustaa mestaruutta ja on Topi Raitasen startatessa selvä suosikki. Kovat haastajat ovat JKU, Lahden Ahkera, Joensuun Kataja ja myös Lempäälän Kisa nuorella joukkueella, Virlander arvioi.

– Naisten 4000 metrin viestissä Lahden Ahkera puolustaa mestaruutta ja on selvä suosikki. Kovimmat haastajat ovat HKV, Turun Urheiluliitto ja JKU, jatkaa Virlander.

– 4×1500 metrin sekaviestissä puolustavalla mestarilla HKV:llä on nimivahva joukkue, mutta niin on myös Lahden Ahkeralla ja Turun Urheiluliitolla. Joensuun Kataja ja JKU erityisesti miesten puolelta tarjoavat kovan haasteen, Virlander veikkaa.

Kävelijöiden matkana on 3×3000 metriä.

– Miesten kilpailussa kaikki kolme mitalia menevät Espooseen. Suurin voittajasuosikki on Espoon Tapioiden ykkösjoukkue. Naisten kilpailussa Tapioitakin kovempi joukkue lienee Lapuan Virkiällä, jota vahvistaa tänä vuonna myös Karoliina Kaasalainen, arvelee pitkän linjan yleisurheilutoimittaja Mikko Nieminen.

Miesten ja naisten mestaruuksien ohella Oulussa kilpaillaan viikonloppuna myös 19-, 17- ja 15-vuotiaiden ikäluokkien Suomen mestaruuksista.