Kalevan kisojen perjantain aamukarsinnat sujuivat ilman yllätyksiä – naisten 400 metrin finaalista luvassa kiihkeä kisa

Kalevan kisojen perjantain aamupäivän ohjelmassa olleet karsinnat ja alkuerät sujuivat ilman suuria yllätyksiä.

Miesten moukarin karsinnassa haettiin finaaliin pääsyn tulosrajaa 66,00 tai10 parasta urheilijaa. Ennakkosuosikit pitivät pintansa, kun Tuomas Seppänen, Noormarkun Nopsa, heitti karsinnan pisimmän tuloksen 72,58. Häntä seurasivat Henri Liipola, Someron Esa, tuloksella 69,70 ja Kankaanpään Leiskun Aaron Kangas 68,82. Kärkikolmikko teki tuloksena ensimmäisellä heitollaan.

Kun tulosrajan heittäneitä ei löytynyt tarpeeksi, loppukilpailuun pääsi viimeisenä ja 10:nnellä sijallaan Oskari Eskola, Säkylän Urheilijat, tuloksella 62,46.

Satasen alkuerät takasuoran myötätuulessa

100 metrin alkuerät juostiin takasuoralla navakkaan myötätuuleen. Finaalit juostaan illalla.

Naisten 100 metrin kolmessa alkuerässä eriensä voittajat olivat Johanna Kylmänen, Raision Kuula, Anniina Kortetmaa, Jyväskylän Kenttäurheilijat, viikonlopun kovan kilpailu-urakkansa aloittanut Turun Toverien Milja Thureson.

Kortetmaa juoksi kakkoserässä sallitussa 1,7 metrin myötätuulessa omaa ja Suomen kauden parasta tulosta sivuten ajan 11,51.

Eriensä kakkosia ja suoraan finaaliin menneitä olivat Jenna Kokkonen, Kajaanin Kipinä, Pirkitta Marjanen, Porin Yleisurheilu ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sara Francis.

Aikavertailussa finaaliin pääsivät kakkoserän sallitussa tuulessa Elisabet Salmela, Veitsiluodon Kisaveikot, omalla ennätyksellään 11,86 ja Joensuun Katajan Silja Kempas ykköserän tuulituloksella (+2,4) 11,83.

Samuelsson ja Örn vauhtiaan jarrutellen eriensä voittoon

Miesten finaaliin pääsivät ensimmäisen erän (+1,3) Samuli Samuelsson, Ikaalisten Urheilijat, 10,42, Oskari Lehtonen, Nurmijärven Yleisurheilu, 10,45 ja Arttu Peltola, Jyväskylän Kenttäurheilijat, 10,62 sekä aikavertailun turvin Arttu Paananen, HIFK, 10,62 ja Viipurin Urheilijoiden Roope Saarinen,10,69.

Toisen erän (+3,4) kolme suoraa jatkopaikkaa menivät kolmikolle Santeri Örn, Polvijärven Urheilijat, 10,42, Samuel Purola, Oulun Pyrintö, 10,51 ja Aleksi Lehto, Seinäjoen seudun Urheilijat, 10,61.

Naisten 400 metrillä paikka EM-viestijoukkueessa kiinnostaa

Suomi sai EM-kisoihin paikan naisten 4×400 metrin viestiin, ja se motivoi selvästi juoksijoita.

Kalevan kisojen 400 metrin ensimmäiseen alkuerään (artikkelikuva) osui kova kaarti, kun viivalle asettuivat HIFK:n Viivi Lehikoinen, JKU:n Aino Pulkkinen ja Espoon Tapioiden Eveliina Määttänen. Kun finaaliin meni suoraan vain kaksi parasta, niin tiukka kisa oli tiedossa.

Se toteutuikin, ja kärjen sijoitukset ratkesivat vasta viimeisillä kymmenillä metreillä. Loppusijoitukset olivat edellä mainitussa järjestyksessä ajoin 53,88, 53,97 ja 54,18. Määttäselle tämä aika oli uusi oma ennätys, ja se takasi samalla paikan finaaliin.

Tiukkaa oli myös toisessa erässä. Sen voitti hieman ennen juoksuaan 100 metrin alkuerässä esiintynyt Milja Thureson ajalla 54,27. ja kakkosena Iida Ravaska, Veitsiluodon Kisaveikot, ennätyksellään 54,55.

Omia ennätyksiään parantelivat myös Silja Kempas ajalla 55,07, joka riitti aikavertailussa finaaliin, sekä HKV:n vasta 15-vuotias Ella Ceder, 55,99. Kempas juoksi aikaisemmin itsensä jo satasen finaaliin. Kolmannen erän voitti odotetusti Joensuun Katajan Metta Baas ajalla 54,50 ja kakkosena oli Vasa IS:n Jeanine Nygård, 54,82.

Määttänen rikkoi kovalla alkuerän yrityksellään 9 vuotta vanhan ennätyksensä. Tänä kesänä hän on keskittynyt 800 metrille.

– Tarkoitus oli juosta rennosti oma ennätys. Juoksuna se oli sellainen tunnusteleva. En ole pitkään aikaan 400 metriä juossut, niin oli vähän sellainen, mitä tässä nyt tehdäänkään -tunne, Määttänen sanoı.

– Haluan juosta täällä myös 800 metriä, otan kisaviikonlopun kovana treeninä.

Aikataulu on tiukka, sillä naisten 800 metrin alkuerät ovat lauantaina kello 17.50 ja 400 metrin finaali 19.35. Naisten 800 metrin finaali on sunnuntaina kello 18.05.

Viljami Kaasalainen on suosikki 400 metrin finaalissa. Kovan vastuksen hänelle antaa Eljas Aalto.

Kaasalainen ja Aalto kohtaavat huomenna miesten 400 metrin finaalissa

Miesten 400 metrin alkueristä kaksi huomenna juostavan finaalin ennakkosuosikkia, Viljami Kaasalainen, Jyväskylän Kenttäurheilijat, ja Eljas Aalto, Sibbo-Vargarna, menivät eriensä voittajina selvästi jatkoon. Miesten voittoajat olivat miltei yhtä kovia, 47,84 ja 47,87.

Eriensä kakkosina finaaliin menivät Benjamin Stendahl, Borgå Akilles, ja Asseri Välimäki, Noormarkun Nopsa, sekä kolmannen erän kaksi parasta, Max Tallqvist, Borgå Akilles ja HKV:n Matias Linkoaho. Aikavertailun turvin finaaliin selvisivät Elias Jrad, Helsingin Kisa-Veikot, ajalla 48,27 sekä Gamlakarleby IF:n  Filiph Johansson, 48,30.

Mainitaan myös vammakierteestä toipuvan Oskari Mörön neljäs sija kolmannessa erässä ajalla 48,98, mutta sillä ei ollut asiaa finaaliin.

Kaasalainen lähti Kalevan kisoihin kovalla asenteella:

– Otin itse varmasti riskin, enkä herkistellyt näihin kisoihin. Olen harjoitellut kovaa, koska haluan olla kunnossa vielä syyskuussa Ruotsi-ottelussa. Juoksu oli niin helppo kuin mitä 400 metriä voi olla. Se ei koskaan ole erityisen helppoa.

Sipponen johdatti kiekon karsinaa

Naisten kiekonheiton karsinnassa neljä heittäjää ylitti Keuruun Kisailijoiden Salla Sipposen (54,36) johdolla 50 metrin rajan. Nämä heittäjät olivat Helena Leveelahti, Virtain Urheilijat, Katri Hirvonen, Joensuun Kataja, ja Sanni Kuparinen, Janakkalan Jana.

Eikä viideskään rajan ylitys ollut kaukana, kun naisten kiekkoringin ikiliikkuja Lotta-Kaisa Eliander, Turun Urheiluliitto, heitti 49,99. Finaaliin pääsyyn vaadittiin tulos 47,15, jonka heitti Puumalan Virin Tuula Sviili.

– Oli aika matala heitto, mutta tuossa hyvät tuulet, karsinnan voittaja ja finaalin suuri ennakkosuosikki Sipponen totesi kilpailunsa jälkeen.