Kalevan kisojen perjantai-ilta laji lajilta – LIVE

Kolmas peräkkäinen tuplakulta Samuelssonin tähtäimessä

Kalevan kisojen perjanta-ilta alkoi aurinkoisena ja puolipilvisenä 14-18 asteessa. Uudella pinnoitteella juostiin jo aamulla ennätyksiä. LIVE-Tulospalvelu:

 

Samuli Samuelsson tykitti jo alkuerissä 10,39

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson oli 100 metrin alkuerien ylivoimaisesti nopein. Samuelsson voitti toisen alkuerän kaikkeaan yrittämättäkin hyvällä ajalla 10,39. Tämä erä juostiin 2,2 sekuntimetrin myötätuuleen. Toiseksi juossut Tampereen Kisa-Tovereiden Eerikki Pekkola hävisi roimasti 0,30 sekuntia.

Muut erät voittivat Samuelssonin seuratoveri Otto Ahlfors 1,9 sekuntimetrin tuuleen ajalla 10,53 ja puolustava mestari Kankaanpään seudun Leiskun Ville Myllymäki 2,5 sekuntimetrin tuuleen ajalla 10,51. Toisina suoraan finaaliin juoksivat Esbo IF:n Roope Saarinen ja Mikkelin Kilpa-Veikkojen Viljami Kaasalainen.

Finaalin täydentävät aikavertailun perusteella Oulun Pyrinnön Eetu Rantala ja Porvoon Akilleen Willem Kajander ajoin 10,66 ja 10,73. Yhden sekunnin sadasosan päähän finaalista jäivät Esbo IF:n Jonathan Brace ja järjestävän seuran Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Aleksi Lehto.

 

Hanna-Maari Latvala selvästi nopein naisten alkuerissä

Vuosien 2012 – 2015 Suomen mestari Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Hanna-Maari Latvala voitti naisten 100 metrin ensimmäisen alkuerän 1,4 sekuntimetrin myötätuuleen ajalla 11,61. Seitsemän muuta finaaliin selviytynyttä hävisivät hänelle selvästi juostuaan tasaisesti välille 11,86 – 11,99.

Latvalan erästä juoksivat jatkoon lisäksi kokeneet maajoukkuesprintterit Nakkilan Vireen Jenni Jokinen, Helsingin IFK:n Jasmin Showlah ja Kuopion Reippaan Maria Räsänen.

Toiseen erään tuuli lähes tyyntyi. Sen voitti Turun Tovereiden Milja Thureson ajalla 11,88. Tämänkin erän kaikki muut finaaliin selviytyneet olivat kokeneita juoksijoita: Maarianhaminan IFK:n Hanna Wiss, Helsingin IFK:n Jenna Jokela ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Minna Laukka.

Nuorinkin finaaliin selviytyneistä juoksijoista Milja Thureson on jo 23-vuotias.

Nopeimmat finaalista karsiutuneet olivat Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen Emma Suhonen Espoon Tapioista ja Seinäjoen Seudun Urheilijoiden 19-vuotias Jonna Alkula uusilla ennätyksillään 12,09 ja 12,14. Uuden ennätyksensä juoksi myös Turun Urheiluliiton Eeva Paavilainen.

 

Kaisa Kymäläisen uusi ennätys ja ensimmäinen mestaruus

Naisten kuulantyönnössä 183-senttinen Oriveden Ponnistuksen Kaisa Kymäläinen paransi kahdesti ennätystään tuloksin 15,54 ja 15,80 voittaen ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Vielä joitakin vuosia sitten hänen päälajinsa oli lentopalloilu. Tuoretta mestaria valmentaa Jaakko Hassi.

Pyörähdystekniikkaa käyttävä Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali nousi toiseksi viidennellä työnnöllään 14,90. Hopeamitalilla palkittiin kuitenkin Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä upealla viimeisen kierroksen ennätyksellään 15,30. Tätä ennen Mäkitörmän paras sijoitus Kalevan kisoissa oli ollut kuudes.

Tasaisen senttikilpailun neljänneksi työnsi Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Tara Tuominen 9 senttiä edellä Nokian Urheilijoiden Oona Vilermoa, jolle viime vuoden mestari Joensuun Katajan Katri Hirvonen hävisi 5 senttiä ja Ylistaron Kilpa-Veljien Taija Keskinen puolestaan hävisi Hirvoselle 5 senttiä.

Oona Vilermon ja Taija Keskisen tulokset 14,30 ja 14,20 ovat heidän uudet ennätyksensä.

Vuosien 2003, 2004 ja 2005 mestari Niina Kelo Keski-Uudenmaan Yleisurheilusta oli 37-vuotiaana yhä kahdeksas.

 

Sara Kuivisto löi loppukirissä Kristiina Mäen

Naisten 1500 metrillä Porvoon Urheilijoiden Sara Kuivisto seurasi kovaa aloittanutta Lahden Ahkeran Kristiina Mäkeä 1450 metriä, kunnes nousi tämän rinnalle ja 20 metriä ennen maalia ohi. Kuiviston voittoaika 4.14,27 oli vain 3,95 sekuntia hitaampi kuin Joonas Rinteellä miesten kilpailussa.

Tasaisen kovavauhtisessa kilpailussa Kuivisto ohitti 800 metriä ajassa 2.17,2 ja juoksi 800 viimeistä metriä 2.15,8.

Mäki hävisi Kuivistolle loppukirissä 1,11 sekuntia. Pronssimitalilla palkittu Pedersören Falkenin Karin Storbacka jäi jo 9,15 sekunnin päähän lyöden loppusuoralla Haminan Pontevan Kaisa Tynin. Viides oli vasta aikuisiässä kilpaurheilun aloittanut Viipurin Urheilijoiden 31-vuotias Henni Tofferi.

Kuudenneksi ja kahdeksanneksi sijoittuneet Raision Kuulan Anni Suominen ja Lahden Ahkeran 18-vuotias Aino Kuljukka juoksivat uudet ennätyksensä 4.34,70 ja 4.36,43.

 

Joonas Rinne kiri 1500 metrin taktiikkajuoksun mestariksi

Miesten 1500 metrillä hölkättiin 900 metriä ja kirittiin 600 metriä. Kirin avasi Kuopion Reippaan Samu Mikkonen, jota seurasi Parikkalan Urheilijoiden Panu Jantunen.

Saarijärven Pullistuksen 173-senttinen Joonas Rinne joutui tönityksi 350 metriä ennen maalia ja oli viimeisen kierroksen takasuoralla vielä 6-8 metriä kärjen takana, mutta kiri loppusuoralla puoli päätä pidemmän Mikkosen ohi mestariksi.

Rinne juoksi viimeisen kierroksen 55 sekuntiin, mutta erittäin hitaan alkuvauhdin vuoksi voittoaika oli vain 4.10,32. Ensimmäinen 800-metrinen vei aikaa peräti 2.33,0, mutta jälkimmäinen 800-metrinen vain 1.56,3.

Hopeamitalilla palkittu Mikkonen hävisi Rinteelle lopulta 0,60 sekuntia. Espoon Tapioiden Tuomo Salonen nousi loppusuoralla kolmanneksi ja oli vähällä tavoittaa myös Mikkosen. Eroa heidän välilleen ei jäänyt kuin 0,07 sekuntia.

Porin Yleisurheilun Tommi Sundell oli vielä takasuoralla vasta seitsemäntenä, mutta nousi loppusuoralla neljänneksi. Pedersören Falkenin Ville Borgmästars ja Limingan Niitto-Miesten Samuli Hussa ohittivat myös pahoin kangistuneen Panu Jantusen. Kahdeksas oli Sauvon Urheilijoiden Antton Launto.

Tämänvuotista hitaammalla ajalla on Suomen mestaruuden viimeksi voittanut Sameli Tala vuonna 1918 itsenäisen Suomen ensimmäisissä Kalevan kisoissa.

 

Samuelsson juoksi kautta aikain neljänneksi nopeimmin

Miesten 100 metrin hyvävauhtisessa finaalissa Ikaalisten Urheilijat saavutti 1,3 sekuntimetrin myötätuuleen kaksoisvoiton.

Samuli Samuelssonin voittoaika 10,30 on Suomen kautta aikain neljänneksi nopein eikä jää Tommi Hartosen 16 vuoden takaisesta Suomen ennätyksestäkään kuin 0,09 sekuntia. Samuelsson paransi samalla Samuel Purolan nimissä ollutta kauden kotimaista kärkitulosta.

Kahtena viime vuonna Samuelsson on voittanut Kalevan kisoissa 200 metriä, mutta jäänyt 100 metrillä Kankaanpään Leiskun Ville Myllymäen jälkeen toiseksi.

Tänä vuonnakin Myllymäki lähti nopeimmin, mutta alkukiihdytyksen jälkeen Ikaalisten nuorukaiset ajoivat ohi. Samuelssonin jälkeen hopeamitalilla palkittiin Otto Ahlfors uudella ennätyksellään 10,44. Kolmanneksi sijoittuneen Myllymäen aika oli 10,47.

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Viljami Kasalainen oli neljäs ajalla 10,61 ja vuoden 2014 mestari Pudasjärven Urheilijoiden Eetu Rantala viides ajalla 10,68. Porvoon Akilleen Willem Kajander juoksi uuden ennätyksensä ja sijoittui kuudenneksi täsmälleen samalla ajalla Rantalan kanssa.

Esbo IF:n Roope Saarinen loukkasi reiden koukistajalihaksensa kymmenisen metriä ennen maalia ja putosi viimeiseksi.

 

Krista Tervo 19-vuotiaana moukarimestariksi

Naisten moukarinheiton loppukilpailusta kehittyi Soinin Sisun kokeneen Merja Korpelan ja Karhulan Katajaisten nuoren Krista Tervon kaksinkamppailu.

Korpela oli viime syksynä jo lopettamassa uraansa, mutta kotimaakunnassa järjestelyt Kalevan kisat saivat hänet perumaan päätöksensä. Tervo ei koskaan aikaisemmin ollut selviytynyt Kalevan kisoissa edes kahdeksan parhaan joukkoon.

Finaalin ensimmäisellä heittokierroksella Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Johanna Salmela heitti parhaan tuloksen 64,64. Korpela avasi tuloksella 64,28. Tervon avaus kantoi vain 60,22.

Kolmannella heittokierroksella Tervo nousi kärkeen 67,18 kantaneella heitolla. Korpela vastasi neljännellä kierroksella hyvin ja paransi tulokseen 67,05. Tästä tilanne ei enää muuttunut.

Tervon viimeinen yritys kantoi pitkälle, silmämääräisesti arvioiden jopa 69 metriä, mutta hän astui sen yli.

Johanna Salmela paransi viimeisellä kierroksella tulokseen 65,08, mistä hänet palkittiin pronssimitalilla. Mestaruutta puolustanut Riihimäen Kiskon Inga Linna sijoittui nyt neljänneksi tuloksella 63,63.

Kaustisen Pohjan-Veikkojen Jenni Penttilä oli viides 62,07 kantaneella heitolla. 60 metriä ylittivät myös Nurmijärven Yleisurheilun Tiina Rinnekari ja Espoon Tapioiden Inga Linna. Tiinan isosisko Heli Rinnekari oli kahdeksas.

Nuori mestari oli yhtä hymyä kilpailun jälkeen: – Oikein hyvältä maistuu ensimmäinen naisten mestaruus! Tulokset ovat parantuneet heittotekniikan kehittymisen myötä. Voimaharjoittelua en ole harjoittelussani lisännyt.

 

Hanna-Maari Latvala palasi ylivoimaisesti mestariksi

Naisten 100 metrin juoksussa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Hanna-Maari Latvala voitti ylivoimaisesti viidennen tämän lajin mestaruutensa. Voittoaika 1,4 sekuntimetrin myötätuuleen 16 asteen iltalämpötilassa oli 11,59.

Tasaisessa mittelössä toiseksi nousi yllättäen sisäradalta Kuopion Reippaan Maria Räsänen, joka oli selviytynyt finaaliin vasta aikavertailusta. Räsäsen aika oli 11,91. Pronssimitalilla palkittu Turun Tovereiden Milja Thureson ei hävinnyt Räsäselle kuin yhden sekunnin sadasosan.

Neljäs oli Maarianhaminan IFK:n Hanna Wiss, viides mestari Latvalan seuratoveri Minna Laukka ja kuudes Helsingin IFK:n Jasmin Showlah. Heidänkin eronsa mitalisijoille oli vain joitakin sekunnin sadasosia.

Viime vuoden Oulun Kalevan kisojen kärkikaksikko Anna Hämäläinen ja Anniina Kortetmaa eivät tänä vuonna kilpailleet lainkaan.

 

Katri Mustolan kolmas mestaruus

Kalajoen Junkkareiden Katri Mustola voitti naisten 400 metrin juoksussa uransa kolmannen mestaruuden ylivoimaisesti. Hänen voittoaikansa 54,40 on myös kauden kotimainen kärkiaika.

Vuoden 2015 Suomen mestari Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Hilla Uusimäki palkittiin hopeamitalilla ennen viime vuonna toiseksi sijoittunutta Pietarsaaren Drottin Jeanine ”Ninni” Nygårdia. Uusimäen ja Nygårdin ajat olivat 55,44 ja 55,60.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eveliina Määttänen ja IF Nykarlebynejdenin Jonna Julin olivat neljäs ja viides yli 56 sekunnin tuloksin. Muut kilpailijat viipyivät jo yli 57 sekuntia.

Kovan onnen Kirsi Pekkanen Kuopion Reippaasta erehtyi vilppilähtöön ja murtui kyyneliin.

 

Ville Lampisen kolmas mestaruus

Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Ville Lampinen nousi miesten 400 metrin loppusuoralla 800 metrin juoksijan kestävyydellään muiden ohi ja voitti uransa kolmannen 400 metrin Suomen mestaruuden. 800 metrillä hän on myös kolminkertainen Suomen mestari. Voittoaika 15 asteen iltakoleudessa oli 48,20.

Helsingin IFK:n Erik Back johti kilpailua loppusuoran puoleenväliin saakka, mutta kangistui neljänneksi ajalla 48,83. Samalla Seinäjoen keskuskentällä 65 vuotta sitten Erikin isoisä Rolf Back oli voittanut Suomen mestaruuden tätä paremmalla ajalla 48,5.

Toiseksi loppusuoralla nousi Helsingin Kisa-Veikkojen vasta 17-vuotias lahjakkuus Tommi Mäkinen, joka muiden tuhlattua voimansa takasuoralla vastatuuleen aloitti rauhallisesti ja kiri muiden takaa uuteen ennätykseensä 48,49.

Pronssimitalilla palkittiin Harjavallan Jymyn Juho Vanhala, joka ehti maaliin 0,05 sekuntia ennen Erik Backia. Viidenneksi sijoittunut Pedersören Falkenin Christoffer Envall hävisi pronssimitalin vain 0,01 sekunnin erolla ja kuudenneksi sijoittunut Oulun Pyrinnön Antti Kokkonen 0,06 sekunnin erolla.

 

Matilda Bogdanoff mestariksi viimeisellä hypyllään

Naisten pituushypyn finaalissa kuuden metrin raja ylitettiin vain kolmesti. Vuoden 2013 mestarin Helsingin IFK:n Matilda Bogdanoffin avaushyppy kantoi 603. Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Anne-Mari Lehtiö ohitti hänet viimeisellä hypyllään 606, mutta Bogdanoff vastasi tähän koko kilpailun viimeisellä hypyllä 609.

Bogdanoff ja Lehtiö saivat suorittaa pisimmät hyppynsä reippaaseen yli kahden sekuntimetrin myötätuuleen ja koko päivä oli sateeton. Tästä huolimatta voittotulos oli heikompi kuin 33 vuoteen. Edellisen kerran tämänvuotista lyhyemmällä hypyllä mestaruuden voitti Anna-Maija Bryggare vuonna 1984.

Vuoden 2014 mestari Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emmi Mäkinen palkittiin nyt pronssimitalilla tuloksestaan 596 ja vuoden 2012 mestari Joensuun Katajan 34-vuotias Jaana Sieviläinen oli neljäs tuloksella 588.

Viidenneksi sijoittunut rovaniemeläisen Pohjan Koiton Katja Kangas hyppäsi sentilleen saman tuloksen Sieviläisen kanssa. Kuudes oli finaalin nuorin kilpailija Tampereen Pyrinnön 17-vuotias Olivia Mäkinen tuloksella 585.

Kaikkien hyppylajien tulokset ovat kahtena ensimmäisenä päivänä olleet odotettua vaatimattomampia sekä alku- että loppukilpailuissa. Eräs mahdollinen syy tähän saattaisi olla uusi kimmoisa pinnoite, joka nimenomaan hyppylajeissa voi olla vauhdinjuoksun sovittamiseen teknisesti haasteellinen.

 

Yllättäjä Savitaipaleelta voitti korkeushypyn

Jesse Huttunen Savitaipaleen Urheilijoista ei ennen tätä iltaa ollut koskaan osallistunut Kalevan kisoihin eikä hän sijoittunut tämän vuoden tilastossa edes kymmenen parhaan joukkoon … Illan päätteeksi hän havaitsi olevansa miesten korkeushypyn Suomen mestari!

Yllättäjä Huttunen ylitti Salon Vilppaan Samuli Erikssonin kanssa ainoana kilpailijana korkeuden 208 ja hänellä oli sarjassaan yksi pudotus Erikssonia vähemmän. Tämän jälkeen molemmat pudottivat kolmesti korkeudesta 211. Uutta mestaria valmentaa Timo Joronen.

Pronssimitalilla palkittiin Raision Kuulan Miro Rastas ja neljänneksi sijoittui hänen kanssaan samalla tuloksella 204 IF VOM:n Richard Östman. Kahden metrin korkeuden ylittivät lisäksi 18-vuotias Julius Kuusela Länsi-Uudenmaan Urheilijoista ja Valtteri Välimäki Uudenkaupungin Kenttäkarhuista.

Voittotulos on heikoin Kalevan kisojen historiassa 48 vuoteen. Viimeksi tätä heikommalla tuloksella Suomen mestaruuden voitti Antero Tapola vuonna 1969 nykyisin jo käytöstä syrjäytynyttä kierähdystekniikkaa käyttäen.

 

Kruger palasi kiekonheiton mestariksi

Frantz Kruger palasi miesten kiekonheiton mestariksi kuuden vuoden tauon jälkeen. Vasa IS:n Kruger, 42, sinkautti neljännellä kierroksella kultatuloksen 57,35. Se on myös Krugerin kauden paras tulos. Hän oli heittänyt aikaisemmin tänä kesänä viisi kilpailua.

– Olen onnellinen. Sijoitus oli yllättävän hyvä, mutta tulos ei. Tavoitteeni oli 60 metrin ylitys ja se olisi onnistunut, jos olisi ollut parempi tuuli. Olen harjoitellut vain pari kertaa viikossa, mutta tehokkaasti. Voidaan sanoa, että olen näin vanhaksi mieheksi aika hyvässä kunnossa, Kruger naurahti.

Kilpailu heitettiin myötätuuleen, mikä on kiekonheittoon huonompi kuin vastatuuli. Lahden Ahkeran Olli Takala, 22, heitti viimeisellä kierroksella ennätyksensä 56,55 ja huomasi olevansa yllättäen hopeamitalimies.

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Pyry Niskala on tuloksella 61,66 ylivoimainen tilastoykkönen, mutta joutui tällä kertaa tyytymään tulokseen 56,01 ja pronssiin. Niskala oli kolmen kierroksen jälkeen neljäntenä ja nousi viidennellä kierroksella toiseksi, mutta Takala paiskasi hänen ohitseen.

Niskala oli heittänyt tänä kesänä ennen Kalevan kisoja kymmenen kilpailua, joista yhdeksässä paremman voittotuloksen kuin Kruger tänään. 

Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Oskari Perälampi oli neljän kierroksen jälkeen kolmantena, mutta putosi neljänneksi. Yhdeksän vuoden takainen olympiaedustaja Janakkalan Janan Mikko Halvari sijoittui seitsemänneksi tuloksella 52,57.

 

Nikander joutuu tarjoamaan kakkua mestaruuden kunniaksi

Lohjalaisen Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Saara Nikander juoksi jättiyllätyksen. Nikander lohkaisi naisten 10 000 metrillä ennätyksestään peräti 51 sekuntia voittaen mestaruuden ajalla 35.07,08. Nikanderin, 23, paras sijoitus Kalevan kisoissa oli ennen tätä seitsemäs.Nikander juoksi viimeiset 5000 metriä 19 sekuntia nopeammin kuin ensimmäiset 5000 metriä.

Ennakkosuosikki Forssan Salaman Janica Mäkelä joutui tyytymään hopeaan ajalla 35.14,21. Joensuun Katajan Meri Rantanen otti ajalla 35.23,35 ensimmäisen Kalevan kisojen mitalinsa. Muut jäivät Rantasesta vähintään 40 sekuntia.

Mitalikolmikko karkasi muilta ensimmäisen ja toisen kilometrin välissä. Mäkelä veti, kunnes Nikander nykäisi kolme kilometriä ennen maalia. Nikanderin tavoitteena oli vain parantaa ennätystään.   

– Työkaverini sanoivat, että tuo sitten maanantaina kakkua töihin, kun olet voittanut Kalevan kisoissa kultaa. Totesin, että älkää nähkö unta. En uskaltanut edes kuvitella voittavani. Olen tosi iloinen, Nikander riemuitsi.

– Odotin, että Janica olisi karannut jossain vaiheessa. Irtiottoni jälkeen meni pari kierrosta ennen kuin huomasin, että toiset jäivät. Sen jälkeen kangistuin ja pelkäsin, että Janica tai Meri ohittaa minut. Olin varma voitostani vasta viimeisellä kierroksella, Nikander sanoi.

 

Jutta Heikkinen matkalla neljänteen mestaruuteensa?

Kolme viimeisintä seitsenottelun Suomen mestaruutta voittanut Joensuun Katajan Jutta Heikkinen on tänä vuonna otellut neljä ensimmäistä lajia paremmin pistein, kuin ennätyssarjassaan 5715 pistettä. Neljännessä lajissa 200 metrin juoksussa hän oli toinen ajalla 25,27.

200 metriä voitti Jutan kaksoissisko Hertta Heikkinen uudella ennätyksellään 24,87. Samalla Hertta nousi yhteispisteissä toiseksi 96 pistettä siskoaan jäljessä.

Helsingin IFK:n 18-vuotias Sanni Pajasmaa juoksi uuden ennätyksensä 25,73, vaikka myöhästyi lähdössä. Ennätyksiään paransivat myös kolme 19-vuotiasta lahjakkuutta Porvoon Akilleen Amanda Liljendal, Gamlakarleby IF:n Nathalie Westman ja Helsingin IFK:n Tilda Lipasti ajoin 25,92, 26,36 ja 26,70.

Tilanne 1. päivän jälkeen: 1) J.Heikkinen 3379, 2) H.Heikkinen 3283, 3) Kakko 3154, 4) Otstavel 3102, 5) Pajasmaa 3080, 6) Rautelin 3071, 7) Liljendal 2992, 8) Pikkupeura 2933, 9) Rautala 2878, 10) Lipasti 2812.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA. Moukarinheitto: Seppo Järvelä. 10000 metriä ja kiekonheitto: Jyrki Repola.)

 

Torstain kilpailut laji lajilta:

Perjantain aamukilpailut laji lajilta:


krista_tervo_seinajoella_2017.jpg

Krista Tervo voitti 19-vuotiaana ensimmäisen naisten Suomen mestaruutensa.