Kalevan kisat käyntiin täydellä höyryllä – Tasaisia mitalitaistoja ja maailmanluokan tuloksia

Tampereen Kalevan kisojen rata-ja kenttälajit alkavat perjantaina. Ratinan stadionilla kilpailevat Suomen olympiajoukkueen kärkinimet Topi Raitasen ja Sara Kuiviston, Wilma Murron ja Lassi Etelätalon johdolla. Luvassa on tasaisia mitalitaistoja sekä maailmanluokan tuloksia, kirjoittaa Jyrki Repola.

Olympiakisoissa kahdeksanneksi sijoittunut Raitanen juoksee 3000 metrin esteet sunnuntaina Kalevan kisojen päätöslajissa. Nuori Eemil Helander yrittää pistää edellisenä iltana Pariiisin Timanttiliigassa juosseen Raitasen ahtaalle.

– Raitanen joutuu juoksemaan tosissaan Helanderin puristuksessa, ennustaa kestävyysjuoksun lajivalmentaja Rami Virlander.

Helander on ykköstykki perjantaina 5000 metrillä

Joonas Rinne on ennakkosuosikki miesten 800 ja 1500 metrillä. Rinne juoksi viikko sitten 800 metriä 1.45,96, joka on nopein suomalaisaika 21 vuoteen. Ville Lampinen juoksi samassa kilpailussa ennätyksensä 1.47,45.

– Nousukuntoinen Lampinen on 800 metrillä vaarallinen vastustaja Rinteelle, Virlander muistuttaa.

Sara Kuivisto on naisten 800 metrin suvereeni suosikki. Hän on voittajasuosikki myös perjantaina Kalevan kisojen 1500 metrillä, jos juoksee sen. Tshekin edustajana 1500 metrin olympiafinaalissa juossut Kristiina Mäki on mestarisuosikki 5000 metrillä.

Camilla Richardsson on ilmoittautunut 5000 ja 10000 metrille sekä 3000 metrin estejuoksuun ja on mestariehdokas. Kympillä mestariehdokas on myös hiljattain 45-vuotiaiden Suomen ennätyksen juossut Laura Manninen.

Moukarissa, seipäässä ja kolmiloikassa kova taso 

Naisten moukarinheitossa alle 20-vuotiaiden maailman- ja Euroopan mestari Silja Kosonen on myös suurin suosikki Suomen mestariksi. Krista Tervo kuitenkin haastaa rajusti, sillä hänen ennätyksensä on vain puoli metriä lyhyempi kuin Kososen Suomen ennätys 73,43. Seiväshypyssä olympiavitonen Wilma Murto on selkeä ykkössuosikki ja Elina Lampela yhtä selkeä kakkossuosikki.

Murto yrittää ylittää nimissään olevan Suomen ennätyksen 471. Korkeushypyn mestarisuosikki on Euroopan hallimestaruuskilpailujen pronssimitalisti Ella Junnila. Kolmiloikassa Kristiina Mäkelä tavoittelee jo yhdeksättä mestaruuttaan.

Tapahtuu jymy-yllätys, jos Elmo Lakka ja Reetta Hurske eivät voita pika-aitajuoksujen mestaruuksia. Suomen ennätyksen tänä kesänä kiitänyt Lakka on voittanut mestaruuden jo kuudesti peräkkäin. Hurske hakee toista mestaruutta.

– Lakkaa tuskin kukaan pystyy haastamaan, mutta hänen takanaan on mielenkiintoista nähdä, alittaako Valtteri Kalliokulju ensimmäisen kerran 14 sekuntia, sanoo pika- ja aitajuoksun lajivalmentaja Petteri Jouste.

Lakka on ilmoittautunut myös 100 metrille. Viivi Lehikoisen keskittyessä 400 metrin sileään, naisten 400 metrin aitajuoksun voitosta kamppailevat alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Heidi Salminen ja Nea Mattila.

Miesten keihäässä ja 100 metrillä tasaista

Miesten keihäänheitossa kuusi suomalaista on ylittänyt tänä kesänä 80 metriä. Lassi Etelätalo on ollut viime aikoina selkeä ykkönen ja lähtee Tampereellen ennakkosuosikkina.

Muita mitalisuosikkeja ovat moninkertainen arvokisamitalisti Antti Ruuskanen, Oliver Helander, Toni Kuusela, Jarmo Marttila, Jami Kinnunen, Teemu Narvi sekä alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari Topias Laine ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Janne Läspä. Mustahevonen voi olla arvokisakonkari Teemu Wirkkala.

Miesten 100 metrin ennakkosuosikki on tällä kaudella 10,27 pinkaissut Samuli Samuelsson. Kovimpia haastajia ovat muiden muassa Samuel Purola, 22-vuotiaiden Suomen mestari Santeri Örn ja junioreiden MM-edustaja Eino Vuori.

– Seitsemän miestä on juossut alle 10,50. On vaikea ennustaa, miten mitalit jakautuvat, Jouste innostuu.

Naisten 100 ja 200 metrillä suurimmat mestarisuosikit ovat Euroopan hallimestaruuskilpailujen hopeamitalisti Lotta Kemppinen ja Anniina Kortetmaa.

Lehikoinen haastaa Baasin – Kaasalainen ja Back 47 sekunnin alle?

Naisten 400 metrillä peräti neljä suomalaista on juossut tänä kesänä alle 54 sekunnin. Sellaista on tapahtunut viimeksi 1970-luvulla. Mette Baas on ennakkosuosikki, mutta aitajuoksija Viivi Lehikoinen sekä Aino Pulkkinen ja Milja Thureson tarjoavat lujan vastuksen. Baasin ennätys on 53,26.

– Baas saattaa juosta alle 53 sekunnin, Jouste uskoo.

Miesten ratakierroksella taistelupari on viimevuotinen 100 metrin Suomen mestari Viljami Kaasalainen vastaan Erik Back. Heillä on tähtäimessä myös 47 sekunnin alitus.

Aaron Kangas heitti toukokuussa moukaria kauden kotimaisen kärkituloksen 76,85. Sen jälkeen hänen tulostasonsa taantui tekniikkamurheiden takia ja hän on kilpaillut viimeksi kaksi kuukautta sitten.

– Aaron on sen jälkeen harjoitellut hyvin ja on nyt noin 75 metrin kunnossa, arvioi moukarinheiton lajivalmentaja Kalle Lehmusvuori.

Kangas on hallitseva Suomen mestari. Haastajista Henri Liipola on voittanut kolme Suomen mestaruutta ja Tuomas Seppänen kahdeksan hopeaa sekä kaksi pronssia, muttei yhtään kultaa.

Kiekossa Sipponen vastaan Leveelahti

Miesten seiväshypyn mestarisuosikit ovat Mikko Paavola, Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää. Kovassa kunnossa on myös alle 20-vuotiaiden MM-kakkonen Juho Alasaari.

Miesten kolmiloikassa tapahtuu jättiyllätys, jos mestarin nimi on joku muu kuin Simo Lipsanen. Pituushypyssä ennakkosuosikki on  Kristian Pullin poissaollessa Kristian Bäck.

Naisten kiekonheiton mestaruudesta kamppailevat väkevästi Salla Sipponen ja alle 23-vuotiaiden EM-kakkonen Helena Leveelahti. Naisten kuulantyönnön suurin ennakkosuosikki on Senja Mäkitörmä.

Yksi Kalevan kisojen vaikeimmin veikattavista lajeista on naisten keihäänheitto. Sanne Erkkola puolustaa viimevuotista mestaruuttaan. Hänen kovimmaksi haastajakseen on noussut alle 20-vuotiaiden EM-kolmonen Anni-Linnea Alanen,

Kuninkuuslajin miesten kymmenottelun voittajaehdokkaat ovat Juuso Hassi ja kesän ensimmäiseen kymmenotteluunsa lähtevä Elmo Savola. Naisten seitsenottelun suosikki on järjestävän seuran Tampereen Pyrinnön Miia Sillman.

Teksti: Jyrki Repola

Kalevan kisojen livetulokset, starttilistat ja aikataulu löytyvät täältä.

Kalevan kisojen käsiohjelma:

Kalevan kisat käsiohjelma 2021 v5[1]

Kalevan kisat Ylen kanavilla:

Perjantaina 27.8.

klo 18.30 TV2, Yle Puhe

Lauantaina 28.8.

klo 11.30 Yle Areena

klo 17.15 TV2

klo 18.00 Yle Puhe

Sunnuntaina 29.8.

Klo 11.30 Yle Areena

klo 14.45 TV2

klo 15.00 Yle Puhe