Kalevan kisoihin tulosrajalla tai rankingin perusteella

Arokallion kolumni: Strategiatyö 2017-2020 täydessä vauhdissa

Kalevan kisojen lajikohtaiset urheilijamäärät varmistetaan jatkossa tulosrajoihin sekä tilastorankingiin perustuvalla järjestelmällä, eli samaan tapaan kuin EM- ja MM-kisoissa sekä vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisissa. Järjestelmää on rakennettu toissa vuodesta lähtien, ja se otetaan käyttöön alkaen ensi kesän Porin Kalevan kisoista.

– Mikäli Kalevan kisoissa lajiin saadaan haluttu määrä urheilijoita tulosrajoilla, muita toimenpiteitä ei tarvita, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Pasi Oksanen.

– Jos näin ei käy, lajiin otetaan lisää urheilijoita rankingin perusteella, joka perustuu asianomaisen kauden tilastoihin.

Järjestelmän tarkoituksena on varmistaa, että kaikissa Kalevan kisojen lajeissa on tasainen määrä urheilijoita. Jokaiseen lajiin on siksi määritetty tavoiteltava urheilijamäärä.

Minimitulos vie odotuslistalle

Urheilija varmistaa pääsyn ensi kesän Kalevan kisoihin saavuttamalla rajatuloksen 1.5.2014- 22.7.2015 välisenä aikana.

– Mikäli urheilija ei saavuta tulosrajaa, mutta tekee kuluvan vuoden tammikuun alun ja heinäkuun 22. päivän välisenä aikana erikseen määritetyn minimirajan, hän voi ilmoittautua odotuslistalle. Tuolta listalta lajin urheilijamäärä täydennetään paremmuusjärjestyksessä halutuksi, Oksanen sanoo.

Moniotteluissa, kävelyissä ja 10 000 metrin juoksussa minimiraja voidaan tehdä ajanjaksolla 1.5.2014-22.7.2015.

Rankingiin perustuva osanotto-oikeus vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä 23. heinäkuuta. Kunkin lajin tilanteesta tulee reaaliaikainen seuranta Tilastopaja.fi -sivustolle.

Rajatulos- ja rankingjärjestelmän lisäksi kilpailun tuomarineuvosto voi myöntää osallistumisoikeuden Kalevan kisoihin erityisin perustein anomuksen perusteella.

– Luonnollisesti koko tätä järjestelmää kehitetään jatkossa kuluvan vuoden kokemusten perusteella, Oksanen muistuttaa.