Kalevan kisat torstaina laji lajilta – LIVE

Kalevan kisat torstaina laji lajilta – LIVE

Kalevan kisat Seinäjoella avattiin torstai-iltana. Pohjoisenpuoleinen tuuli puhaltaa etusuoransuuntaisesti myötäisenä ja myötätuulta on viikonlopuksi odotettavissa myös keihäspaikalle. Sää on puolipilvinen ja lämpötila 15 astetta. Etusuoran katsomo oli täynnä jo torstain alkukilpailuissa.

LIVE-Tulospalvelu:

 

Krista Tervo moukaroi pisimmälle karsinnassa

Ensimmäisenä lajina kilpailtiin naisten moukarinheiton karsinta. 60 metrin karsintarajan ylitti kuusi naista.

Pisimmälle 64,34 heitti Karhulan Katajaisten 19-vuotias Krista Tervo. Ensi heitollaan karsintarajan rikkoivat myös viime vuoden mitalikolmikko Riihimäen Kiskon Inga Linna, Soinin Sisun Merja Korpela ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Johanna Salmela sekä heidän lisäkseen Tiina Rinnekari Nurmijärven Yleisurheilusta.

Kaustisen Pohjan-Veikkojen Jenni Penttilä lämpeni hitaasti, mutta kolmas heitto kantoi jo 61,76. Sen sijaan Kauhajoen Karhun tänä kesänä 64,61 heittänyt Suvi Koskinen jäi kokonaan ilman tulosta.

Posion Pyrinnön 18-vuotias Tytti Oikarainen heitti tiukassa paikassa kahden mitättömän yrityksen jälkeen 56,42 ja ylsi viimeisenä naisena finaaliin. Kymmenen urheilijan finaaliin selviytyivät myös Tiina Rinnekarin isosisko Heli Rinnekari, Espoon Tapioiden Ilse Kaaja ja Krista Tervon seuratoveri Mette Snellman.

16-vuotias Sara Killinen Lapuan Virkiästä paransi ennätystään lähes kolme metriä tulokseen 54,06. Lahjakkaasta neitosesta kuulemme tulevissa Kalevan kisoissa todennäköisesti vielä lisääkin.

 

Miesten korkeushypyn finaaliin tuloksella 194

Korkeushyppääjillä oli vaikeuksia saada tuntumaa Seinäjoen keskusurheilukentän muutaman viikon vanhaan pinnoitteeseen. Karsinta voitiin lopettaa jo siinä vaiheessa, kun ainoastaan kymmenen urheilijaa oli ylittänyt korkeuden 194.

18-vuotias Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Julius Kuusela ehti ylittää myös korkeuden 198. Ilman yhtäkään pudotusta finaaliin hyppäsivät lisäksi Salon Vilppaan Samuli Eriksson, Raision Kuulan Miro Rastas, Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Valtteri Välimäki ja Savitaipaleen Urheilijoiden Jesse Huttunen.

Nuorimpana finaaliin ylsi Sibbo-Vargarnan 17-vuotias Casper Tillander ja vanhimpana Turun Urheiluliiton 36-vuotias Heikki Pärnä. Joukon täydentävät Pärnän seuratoveri Ville Vaher, IF Vörå-Oravais-Maxmon Richard Östman ja Äänekosken Urheilijoiden Valtteri Mattila.

 

Eveliina Määttänen naisten 400 metrin alkuerien nopein

Naisten 400 metrin kolmesta alkuerästä nopeimmin 56,32 juoksi toissa kesän Kalevan kisojen kakkonen Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eveliina Määttänen, jota valmentaa 3000 metrin Suomen ennätysmies Ari Paunonen. Määttäsen erästä toisena suoraan finaaliin selviytyi Kuopion Reippaan Kirsi Pekkanen.

Puolustava mestari Katri Mustola Kalajoen Junkkareista johti eräänsä selvästi loppusuoralle kaarruttaessa, mutta rullasi sen jälkeen rennosti ja päästi IF Nykarlebynejdenin Jonna Julinin ohitseen.

Pietarsaaren Drottin Jeanine Nygård voitti oman eränsä yli sekunnin erolla vuoden 2015 mestariin Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Hilla Uusimäkeen, joka lasketteli finaaliin varsin helposti ajalla 57,62.

Aikavertailusta finaalikahdeksikon täydentävät järjestävän seuran Seinäjoen Seudun Urheilijoiden 17-vuotias Veera Perälä ja Lappeenrannan Urheilu-Miehien 19-vuotias Kristiina Halonen.

Tampereen Pyrinnön Sara Jokinen paransi ennätyksensä alle 58 sekunnin, mutta karsiutui finaalista yhden sekunnin kymmenyksen erolla.

 

17-vuotias Tommi Mäkinen yllätti miesten 400 metrillä

Miesten 400 metrin alkuerissä nopeimmin 48,72 juoksi Harjavallan Jymyn Juho Vanhala, joka neljä vuotta sitten Vaasan Kalevan kisoissa saapui ensimmäisenä maaliin, mutta hylättiin ratarikon takia. Toisena tästä erästä suoraan finaaliin juoksi kolmien viime Kalevan kisojen kolmonen Oulun Pyrinnön Antti Kokkonen.

Toisen erän voitti ajalla 48,78 Helsingin IFK:n Erik Back. Vain sekunnin sadasosan hänelle hävisi ennätystään roimasti 0,55 sekuntia parantanut Helsingin Kisa-Veikkojen 17-vuotias Tommi Mäkinen. Erik Backin isoisä Rolf Back voitti saman lajin Suomen mestaruuden juuri Seinäjoella vuonna 1952. Vaarin voittoaika oli 48,5.

Kolmas alkuerä oli tänä vuonna erittäin hidas. Siinä hieman alle 50 sekunnin juoksivat vain puolustava mestari Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Ville Lampinen sekä vuosien 2012 ja 2013 mestari Pedersören Falkenin Christoffer Envall.

Aikavertailusta finaaliin ylsivät Kuopion Reippaan Juho Pirskanen ja Gamlakarleby IF:n Filiph Johansson. 19-vuotiaat Kannuksen Uran Markus Erkkilä ja Helsingin Kisa-Veikkojen Niklas Bryggare kohensivat ennätyksensä alle 49,70:n, mutta karsiutuivat niukasti finaalista.

 

Kukaan ei ylittänyt kuuden metrin karsintarajaa

Naisten pituushypyn karsinta suoritettiin myötätuuleen, mutta siitä huolimatta kuuden metrin karsintarajaa ei rikkonut kukaan. Pisimmälle hyppäsivät Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Anne-Mari Lehtio ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emmi Mäkinen tuloksin 595 ja 594.

Tulostaso ei kovin korkeaksi kohonnut. Kauden kärkituloksen haltija Helsingin IFK:n Matilda Bogdanoff käytti kaikki kolme yritystään ja hyppäsi karsinnan kolmanneksi pisimmälle, mutta jäi kärkituloksestaan jopa 55 senttiä.

Tampereen Pyrinnöstä finaaliin ylsi täysi trio, nimittäin 32-vuotias Tiina Hakanen, moniottelija Miia Sillman ja 17-vuotias Olivia Mäkinen.

Muut finaaliin päässeet olivat rovaniemeläisen Pohjan Koiton Katja Kangas, Joensuun Katajan 34-vuotias Jaana Sieviläinen, Emmi Mäkisen seuratoveri Sini Toivola ja viimeisenä kymmenentenä Vaasan Vasaman 17-vuotias Henriikka Aaltonen tuloksella 560.

 

20-vuotias Oskari Perälampi kiekkokarsinnan paras

Miesten kiekonheiton karsinta käytiin tälle lajille hankalassa myötätuulessa. Ainoat 53 metrin karsintarajan ylittäjät olivat Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden 20-vuotias Oskari Perälampi ja Vasa Iddrottssällskapin 42-vuotias Frantz Kruger tuloksin 54,31 ja 53,95.

Hallitseva Suomen mestari Pyry Niskala järjestävästä seurasta Seinäjoen Seudun Urheilijoista käytti kaksi yritystään, jotka molemmat jäivät hieman alle 53 metrin, mutta hänen tuloksensa oli silti karsinnan kolmanneksi paras.

Frantz Krugerin ohella finaaliin sinkautti kaksi muutakin yli 40-vuotiasta heittäjää. Porin Yleisurheilun Juha Lahdenrannalla ikää on 41 vuotta ja Orimattilan Jymyn Jouni Helppikankaalla 46 vuotta. Finaaliin ylsi myös kymmenottelun yhdeksän vuoden takainen olympiaedustaja Mikko Halvari Janakkalan Janasta.

Sijoituksensa perusteella finaaliin selviytyivät lisäksi Lahden Ahkeran Olli Takala, Kaavin Kaiun Olli-Pekka Korhonen, viime vuoden kolmonen Nokian Urheilijoiden Ville Kivioja ja viimeisenä kymmenentenä Joensuun Katajan Teemu Poikolainen tuloksella 50,67.

Kristiinankaupungin Länkenin 53-vuotias Johan Åkerlund oli pitkän ja kunnioitettavan uransa 22. Kalevan kisoissa 16:s tuloksella 47,59.

 

Elisa Neuvonen käveli ennätyksensä ja uusi mestaruutensa

Lappeenrannan Urheilu-Miehien Elisa Neuvonen voitti Seinäjoen keskustassa Kirkkokadulla naisten 10 kilometrin kävelyn ylivoimaisesti uudella ennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkiajalla 46.50. Neuvonen oli nopein myös vuosi sitten Oulussa.

Taaborin kävelyssä toukokuussa Neuvosen voittoaika oli vielä kahdeksan sekuntia tämänkertaista nopeampi, mutta tuon kilpailun tuloksia ei reitinmittauksen puutteiden vuoksi ole vahvistettu ennätyskelpoisiksi.

Neuvonen oli kilometrin mittaisella radalla kaupungintalon edustalla aivan ylivoimainen. Toiseksi sijoittui hänen seuratoverinsa Tiia Kuikka 3.09 minuuttia hitaammalla ajalla. Pronssimitalilla palkittiin yhden sekunnin ennätystään parantanut Laitilan Jyskeen Venla Laiho ajalla 50.31.

Elisa Neuvosen valmentajan Marko Kivimäen tytär Anniina Kivimäki Lapuan Virkiästä oli neljäs. 18-vuotias Anniina paransi ennätystään peräti 2.38 minuuttia. Viidenneksi sijoittui 1.10 minuuttia ennätystään parantanut Oulun Pyrinnön Elina Heikkinen. Kuudes oli Pietarsaaren Drottin 19-vuotias Hanna Westerlund.

Kilpailijoita oli vain kuusi. Viime vuosina parhaiten naisten kävelyssä menestyneellä seuralla Espoon Tapioilla ei valitettavasti ollut mukana yhtäkään edustajaa, vaikka seuran urheilijoista kolme sijoittuu tämänkin vuoden tilastoissa viiden parhaan joukkoon joko 10 tai 20 kilometrin matkoilla.

3 kilometrin väliajat: 1) Neuvonen 13.54, 2-3) Kuikka & Laiho 15.23, 4) Heikkinen 15.27, 5) Kivimäki 15.36, 6) Westerlund 15.43.

5 kilometrin väliajat: 1) Neuvonen 23.19, 2) Kuikka 25.21, 3) Laiho 25.26, 4) Heikkinen 25.58, 5) Kivimäki 25.59, 6) Westerlund 26.49

 

Ojala ja Partanen kävelivät ennätyksensä

Lontoon MM-kilpailuihin valitut miehet tekivät 20 kilometrin kävelyssä ilahduttavan hyviä tuloksia. Kärkikaksikko Turun Weikkojen Aleksi Ojala ja Lappeenrannan Urheilu-Miehien Aku Partanen paransivat roimasti omia ennätyksiään.

Ojala kohensi ennätystään 1.43 minuuttia aikaan 1.23.16 ja Partanen 1.55 minuuttia aikaan 1.24.01. Suomen kautta aikain tilastossa he kohoavat viidenneksi ja seitsemänneksi. Pronssimitalilla palkittu Jalasjärven Jalaksen Jarkko Kinnunen alitti hänkin tähänastisen kotimaisen kärkituloksen ajalla 1.26.12.

Ojala säntäsi rivakasti matkaan ja oli 2 kilometrin kohdalla 14 sekuntia edellä Partasta ja Kinnusta. Tämän jälkeen Partanen kuitenkin lähti takaa-ajoon. 3 kilometrin kohdalla Ojalan väliaika oli 12.20, Partasen 12.30 ja Kinnusen 12.33. Kelpo vauhtia kävelivät myös Esbo IF:n Elmo Koivunen ja Eemeli Kiiski 12.55 ja 12.57.

5 kilometrin väliaika-asemalla Partanen oli siirtynyt johtoon sekunnin ennen Ojalaa ajalla 20.41. Kinnunen oli nyt jäänyt kärkikaksikosta selvästi ajalla 21.06. Kiiski oli ohittanut Koivusen ja heidän aikansa olivat 21.32 ja 21.45.

Puoleenmatkaan kärjen järjestys taas vaihtui. Ensimmäisenä saapui Ojala ajassa 41.43, mutta Partanen ei ollut kuin kaksi sekuntia jäljessä. Kinnunen oli jäänyt Ojalasta tasan minuutin ja Kiiski lähestyi Kinnusta 1.23 minuutin päässä kärjestä. Koivunen sen sijaan oli nyt vaikeuksissa ja kulutti 10 kilometriin jo 46 minuuttia.

Partanen kävi toistamiseen kärjessä 14 kilometrin kohdalla, mutta tämän jälkeen Ojala aloitti ratkaisevan irtioton. 15 kilometriä kirjattiin Ojalan nimiin ajalla 1.02.38 Partasen ollessa jäänyt seitsemän sekuntia. Kinnuseen eroa oli jo 1.31 minuuttia ja Kiiskeen 2.20 minuuttia.

Viimeisillä kilometreillä Ojalan vauhti yhä kiihtyi. Hänen 5 kilometrin osuutensa olivat nousujohteisesti 20.42 – 21.01 – 20.55 – 20.38 ja maalissa ero Partaseen kasvoi 45 sekuntiin. Kiiski oli pitkään 1.27 – 1.28:n loppuaikaa enteilevässä vauhdissa, mutta hänet hylättiin alle kolmen kilometrin päässä maalista.

Tasoerot kilpailijoiden välillä olivat suuret. Neljänneksi sijoittunut Koivunen hävisi mestarille yli 13 minuuttia ja viidenneksi sijoittunut Turun Weikkojen Timo Viljanen yli 18 minuuttia. Kuudenneksi käveli tämän vuoden Kalevan kisojen vanhin urheilija Laitilan Jyskeen 54-vuotias Kari Laiho.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

 

SEINÄJOKI 20.-23.7.2017 Kalevan kisat