Kalevan kisat pyörähtivät käyntiin Joensuussa – tähtiurheilijat muistelevat ensimmäisiä kisojaan

Monelle Suomen kärkipään yleisurheilijalle Kalevan kisat ovat vuosittain tärkeä etappi, josta vuosien saatossa muokkautuu myös monien muistojen lähde. Lassi Etelätalo, Saga Andersson, Kristiina Mäkelä ja Mette Baas kertasivat muistojaan ja ajatuksiaan Kalevan kisoista Joensuussa torstaina henkivakuutusyhtiö Kalevan tiedotustilaisuudessa.

Etelätalo oli keihäänheiton kuudennella sijalla Eugenen MM-kisojen paras suomalainen. Hän muistaa hyvin ensimmäiset Kalevan kisansa, mutta ei pelkästään urheilullisesti:

– Tampereella vuonna 2008. Hyvän kisamuiston lisäksi tärkeää oli päästä armeijasta viikoksi lomalla valmistautumaan kisoihin, Etelätalo naurahtaa.

– Vuoden 2019 kisat Lappeenrannassa on listalla kärjessä. Heitin 84 metriä ja mestaruuden, joka antoi minulle paikan Dohan MM-kisoihin ja jatkoa huippu-uralleni.

Joensuun Katajan urheilija heittää nyt kotiyleisönsä edessä, ja ensimmäistä kertaa kilpailumielessä pari vuotta sitten uusitulla Mondo-pinnoitteella.

– MM-kisoista ei tullut sellaista menestystä, että se olisi tyhjentänyt henkisen latauksen. Joten EM-kisojen tilanne on siinä mielessä hyvä.

Baas odottaa kovaa kisaa naisten ratakierrokselle

Toisen Katajan urheilijan, naisten 400 metrin vahvan ennakkosuosikin Mette Baasin ensimmäinen Kalevan kisojen startti tapahtui 17-vuotiaana Seinäjoella 2017.

– Tosi huonosti menivät, sellaista kokeilua vielä oli. Alkuerissä tein ajan 59 sekuntia, Baas kertoo.

Viime vuoden kisan hän muistaa hyvin mestaruutensa ja poikkeuksellisen kovan tason takia, kun alle 54 sekunnin paineli neljä naista.

– Se oli mukava kisa voittaa silloisella ennätysajallani 52,64. Nyt on taas kova kisa tiedossa, kun Viivi Lehikoinen on myös mukana. Tiukka taistelu saa ottamaan itsestäkin enemmän irti.

Hyvä tulos antaisi Baasin mukaan myös varmuutta kohti EM-kisoja.

Kristiina Mäkelä aloitti korkeushyppääjänä

Kristiina Mäkelä on Kalevan kisojen kestomenestyjä yhdeksällä kolmiloikan mestaruudellaan.

– Aikuisten SM-kisojen urani aloitin kuitenkin korkeushyppääjänä 15-vuotiaana, kun pääsin mukaan villillä kortilla. Finaali jäi silloin kuitenkin haaveeksi 160 senttimetrin tuloksellani.

Rysäys huipulle tapahtui jo seuraavana vuonna, kun Mäkelä voitti Espoossa loikkamestaruuden tuloksella 13,07.

– Tärkeimmät kisat olivat Jyväskylässä 2018, jossa tein ennätykseni ja tosi kovan sarjan. Sieltä muistan myös yleisön kovan kannustuksen, Orimattilan Jymyä koko uransa edustanut Mäkelä muistelee.

Nyt tähtäin on EM-kisoissa Eugenen MM-kisojen yhdeksännen sijan jälkeen.

– Paluu Amerikasta Suomeen on ollut aikaeron takia vaikeampi kuin sinne meno. Äänikin meni painoksiin kotiinpaluun jälkeen, mutta mitään sairastelua ei kuitenkaan ilmennyt.

– Nyt on kova kisa tiedossa Joensuussa, kun Senni Salminenkin hamuaa mestaruutta.

Saga Andersson haluaa kirkastaa pronssiketjunsa

Saga Anderssonilla on kolme Kalevan kisojen pronssia seiväshypystä.

– Toivon, että nyt tulee kirkkaampaa, Esbo IF:ää edustava urheilija kertoo.

– Ensimmäiset Kalevan kisat kilpailin Oulussa 2016. Silloin oli seitsemäs tuloksella 375. Joensuun tavoitteena on tasapainoinen ja ehjä kisa, joka antaisi hyvät merkit ennen EM-kisoja.

Anderssonilla on muutakin jännitettävää, sillä hänen siskonsa Silja hyppää seivästä parasta aikaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Calissa.

Kalevan yhteistyötä 113 vuotta

Urheilijat kertoivat Kalevan kisojen muistojaan ja tavoitteitaan henkivakuutusyhtiö Kalevan tiedotustilaisuudessa. Kalevan ja Suomen Urheiluliiton kumppanuus yleisurheilun SM-kisojen tiimoilta on kestänyt 113 vuotta.

Kalevan kisoiksi SM-kisoja alettiin kutsua 1930-luvulta lähtien. Tämän tärkeän päätöksen nuiji pöytään liiton silloinen puheenjohtaja Urho Kekkonen.

Kalevan kisoissa kilpaillaan myös Kalevan maljasta urheiluseurojen kesken. Kilpailun ikuisesti kiertävän kiertopalkinnon lahjoitti vuonna 1910 vakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta.

Maljan kylkeen on kaiverrettu teksti ”Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämääränämme.”

Tänä vuonna maljakilpailua johtaa SM-maastojen ja maantiejuoksujen jälkeen Lahden Ahkera. Viime vuoden voittaja oli Tampereen Pyrintö, mutta tämän vuoden voittajaksi lienee vahvimmin ehdolla Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Esiurheilijat maistelevat suurkisojen tunnelmaa

Tähtiurheilijoiden rinnalla kilpailee myös joukko nuoria esiurheilijoita tavoitteenaan oma ennätys. Joensuuhun valitut esiurheilijat ovat Olivia Kaarto kuulassa, Hugo Lasaroff korkeudessa, Sara Noponen keihäässä, Ida Pelli kolmiloikassa, Toivo Takanen pituudessa ja Marlo Tuhkanen keihäässä.

Kalevan kisojen livetulokset, starttilistat ja aikataulu löytyvät täältä

Ylen tv- ja radion lähetysajat:

5.8. Perjantaina

klo 16.55 Yle Areena
klo 17.00 Yle Puhe
klo 18.00 TV2

6.8. Lauantaina

klo 16.45 Yle Areena
klo 17.15 Yle Puhe
klo 17.40 TV2

7.8. Sunnuntaina

klo 13.00 Yle Areena
klo 14.15 Yle Puhe
klo 14.30 TV2