Kalevan Kisat on maailman pisimpiä urheilualan kumppanuuksia: 1909 Kalevan maljaan kaiverrettu tehtävä yhä ajankohtainen

Tampereen Kalevan kisoissa juhlitaan Kalevan ja Suomen Urheiluliiton (SUL) yhteistyön 112. vuotta. Yhteistyö jatkuu kolmivuotisella jatkosopimuksella, joka julkistettiin torstaina.

Kalevan kisat on saanut nimensä henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilöstön lahjoittaman Kalevan maljan mukaan. Sen voitosta yleisurheiluseurat käyvät tiukkaa kisaa kauden aikana. Henkivakuutusyhtiö Kalevan ja SUL:n yhteistyö alkoi 1909. Yhteistyö on poikkeuksellinen keston ohella myös sisällöltään.

– Sisällöllisesti Kalevan ja SUL:in sopimus on poikkeuksellinen siksi, että siinä taistellaan Kalevan maljan herruudesta seuratasolla. Kiertopalkinnon saa haltuunsa kauden aikana eniten SM-kisapisteitä saavuttanut yleisurheiluseura. Kyse ei siis ole pelkästään huippu-urheilun yksilösuorituksista, SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto sanoo.

– Kalevan maljan ja yhteistyön keskiössä on seuratoiminta ja yhteisöllisyys. Yhteisöllisyys korostuu erityisesti kisojen järjestämisessä, josta vastaa aina paikallinen seura. Esimerkiksi Tampereen Kalevan Kisoja olisi vaikea järjestää ilman satojen vapaaehtoisten työpanosta.

Vuoden 1909 kaiverrus on yhä edelleen ajankohtainen

Henkivakuutusyhtiö Kalevan työntekijät olivat yli sata vuotta sitten huolissaan tuberkuloosista ja muista sen ajan kansantaudeista. Urheilun uskottiin auttavan voimaan paremmin. Silloin henkilöstö keräsi keskuudessaan rahat, joilla ostettiin Kalevan malja ja se lahjoitettiin Suomen Urheiluliitolle. Kalevan maljaan kaiverrettiin kirjoitus, joka on yhä edelleen ajankohtainen.

– Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme. Näin kaiverrettiin Kalevan maljan kylkeen 112 vuotta sitten. Meidän ja SUL:in kumppanuus tuki silloin, ja tukee yhä edelleen, näitä päämääriä. Silloin elettiin erilaisia aikoja ja lehdistä saattoi löytää artikkeleita, joissa urheilullinen hikoilu ja ponnistelu leimattiin rahvaanomaiseksi. Molemmat osapuolet päättivät silloin ottaa tehtäväkseen kansanvalistuksen ja liikunnan innostuksen levittämisen, sanoo Henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen.

– Jos Kalevan ja SUL:in yhteistyö käynnistettäisiin nyt, ruumiillisen ja taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi Kalevan maljaan kirjattaisiin myös henkinen hyvinvointi. Nämä kolme osa-aluetta ovat vahvasti toimintamme sekä yhteistyömme ytimessä ja vievät suomalaisten hyvinvointia ja yhteiskuntaamme eteenpäin, Laitinen jatkaa.

Tampereen finaaleissa alle 12-vuotiaat Kalevan esiurheilijat

Kalevan kisat eivät ole pelkästään aikuisten mittelöt. Vuodesta 2015 lähtien Henkivakuutusyhtiö Kaleva on tuonut yhdessä kisajärjestäjien kanssa eri lajien finaaleihin esiurheilijat. Esiurheilijat ovat paikallisten seurojen alle 12-vuotiaita lapsia, jotka pääsevät yrittämään omaa ennätystään lajinsa Kalevan kisojen finaalissa. Henkivakuutusyhtiö Kaleva palkitsee esiurheilijoita valmennusstipendeillä sekä hyvästä yrityksestä että onnistumisesta.

– Kalevan ja SUL:in yhteinen tavoite on innostaa suomalaisia liikkumaan. Yhteistyössä valtavan isoon rooliin on nostettu lasten ja nuorten liikkuminen. Sieltähän se lähtee. Mitä hienommin saamme nuoremmat sukupolvet mukaan yleisurheiluun, sitä laajemmalle liikunnan ilo leviää, Harri Aalto toteaa.

– Porin Kalevan kisoissa kuusi vuotta sitten aloitettu lasten ja nuorten esiurheilijatoiminta on hyvä esimerkki siitä mistä liikunnan ilossa on kysymys. Kalevan Kisojen kentälle saapuvat esiurheilijat eivät kisaa niinkään voittamisesta vaan yrittämisestä ja onnistumisesta, Timo Laitinen kertoo.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön osakkaita ovat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 220 000. Takuupääoman suuruus on 8,4 miljoonaa euroa ja sen omistavat puoliksi Sampo Oyj tytäryhtiöineen ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma tytäryhtiöineen. Yhtiö toimii läheisessä yhteistyössä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiön ja If Vahinkovakuutusyhtiö Oyj Suomen sivuliikkeen sekä muiden Sampo-konserniin kuuluvien yhtiöiden kanssa. Keskinäisenä yhtiönä Kaleva ei kuulu Sampo-konserniin. Kaleva on erikoistunut myymään henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyösopimuksen kanssaan tehneiden ammatti- ja toimihenkilöjärjestöjen jäsenille. www.kalevavakuutus.fi

Kalevan malja

  • Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilöstö lahjoitti Kalevan maljan Suomen Urheiluliitolle vuonna 1909
  • Ensimmäiset Kalevan Kisat järjestettiin Viipurissa vuonna 1910
  • Yleisurheilun SM-kisojen nimi virallistettiin Kalevan Kisoiksi vuonna 1937, jolloin Urheiluliiton puheenjohtajana toimi Urho Kaleva Kekkonen
  • Kalevan malja on kiertopalkinto, jonka voittaa vuodeksi itselleen seura, joka kerää kauden aikana eniten SM-kisapisteitä