Kalevan kisat 2027 järjestetään Porissa – Pakarinen avasi EM-kisahakua ja ilmoitti olevansa käytettävissä jatkokaudelle SUL:n johdossa

Pori järjestää yleisurheilun Kalevan kisat 2027. Porin kisaisännyydestä päätti lauantaina Helsingissä kokoontunut Suomen Urheiluliiton (SUL) liittovaltuusto.

Pori sai Kalevan kisat äänestyksen jälkeen. Kalevan kisoja hakivat Porin lisäksi Oulu ja Lappeenranta. Edelliset Kalevan kisat olivat Porissa 2015. Vuoden 2027 Kalevan kisojen järjestelyistä vastaavat Porin Yleisurheilu, Noormarkun Nopsa ja Nakkilan Vire.

Tänä vuonna Kalevan kisat ovat Vaasassa 27.-30.kesäkuuta. Vuoden 2025 Kalevan kisat ovat Espoossa ja 2026 Jyväskylässä

Pakarinen: Ensitapaaminen evaluointikomitean kanssa toukokuussa

SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen totesi valtuustolle, että nyt on otollinen aika olla mukana hakemassa vuoden 2030 yleisurheilun EM-kilpailuja Helsinkiin.

– Nyt on eri tilanne, kuin silloin kun Helsinkiin haettiin vuoden 2012 EM-kisoja. Kyse ei ole olympiavuoden EM-kilpailusta ja yhteiskunnan tuki ja innostus yleisurheilua kohtaan on iso, Pakarinen sanoi.

SUL on nyt mukana vuoden 2030 EM-kisojen haun alustavassa vaiheessa yhdessä Brysselin, Belgradin, Lausannen, Zürichin ja Göteborgin kanssa. EA on supistamassa syksyllä hakijoiden määrän kolmeen.

– Nyt tavoittelemme paikkaa kolmen parhaan joukossa. Euroopan yleisurheiluliiton evaluointikomitean kanssa ensimmäinen tapaaminen jo toukokuussa, Pakarinen sanoi.

Lopullinen päätös kisojen hakemisesta pitää jättää kuluvan vuoden lopussa edellyttäen, että Helsinki on syksyllä valittavan kolmen hakijan joukossa.  Lopullinen haku edellyttää Pakarisen mukaan, että kisojen talousyhtälö on realistinen. Sitä selvitetään parasta aikaa.

– Taloudessa emme liittona ota riskiä, Pakarinen sanoi.

Pakarinen käytettävissä jatkokaudelle

Pakarinen totesi liittovaltuustolle myös, että hän on käytettävissä, kun liitolle valitaan puheenjohtajaa tulevan syksyn liittovaltuuston kokouksessa.

Pakarinen valittiin SUL:n puheenjohtajaksi viime keväänä. Sitä ennen Pakarinen johti liittoa vt. puheenjohtajana vuoden 2022 joulukuusta lähtien, kun Sami Itani vetäytyi puheenjohtajan tehtävästä.

Liittovaltuustossa Pakarinen kannusti seuroja osallistumaan joukolla syksyn Ruotsi-otteluun, joka on Helsingissä 30.-31. elokuuta.

– Taloudesta totean, että viime vuodelle budjetoitiin 150 000 euron alijäämä. Päästiin 132 000 euroon. Tälle vuodelle budjetin tavoite on 200 000 euroa plussa, Pakarinen totesi.

– Kumppanimyynnissä ollaan erinomaisessa vauhdissa.

Suomen Urheiluliiton (SUL) kunniajäseneksi syksyllä kutsuttu Maarit Ovaska (toinen vasemmalta) kukitettiin ja sai Kunniakirjan SUL:n liittovaltuuston kokouksessa. Ovaskaa olivat onnittelemassa Riikka Pakarinen, Rami Urho ja Harri Aalto.

Liittovaltuusto keskusteli Yleisurheilu 2030 -strategiasta

Kokouksessaan SUL hyväksyi liiton 137.910,11 euron alijäämään päättyneen vuoden 2023  tilinpäätöksen sekä liiton vuosikertomuksen.

Valtuusto kuuli myös alustukset ja kävi keskustelun Yleisurheilu 2030 -strategian edistymisestä. Sitä esittelivät SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto, valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni ja SUL-juoksujen puolesta puhunut Samuli Vasala.

– Tässä voidaan antaa siunaus strategian päävalinnoille ja kiittää strategian valmistelun rohkeaa ja tuoretta otetta, liittovaltuuston puheenjohtaja Rami Urho kiteytti esityksiä ja niistä käytyä keskustelua.

Liittovaltuusto käsittelee strategiaa seuraavan kokouksessa Vaasan Kalevan kisojen yhteydessä.

SUL:n hallitukseen syksyllä valitun Esko Hassisen tilalle liiton ehdollepanotoimikuntaan liittovaltuusto valitsi Marjo Sjögrenin. Valtuusto päätti myös, että SUL:n hallituksen koko pysyy nykyisenlaisena, eli hallituksessa on yhdeksän jäsentä  ja kv. yleisurheiluliiton hallituksen jäsen.