Kalevan kisat 2020 Turkuun

Kalevan kisat 2020 Turkuun

Kalevan kisat 2020 järjestetään Turussa. Kilpailun Turulle myönsi Helsingissä kokoontunut Suomen Urheiluliiton (SUL) liittovaltuusto. Turku sai kilpailun ilman vastaehdokkaita, kun Joensuu ilmoitti jo aiemmin vetäytyvänsä hausta. Edellisen kerran Kalevan kisat on järjestetty Turussa 2011.

Joensuu vetäytyi hausta, koska kesällä 2020 ainoa mahdollinen Kalevan kisoille sopiva viikonvaihde kaupungissa olisi ollut 18.-19.7. Se taas on vakiintunut Ilosaarirock-festivaaliviikonlopuksi.

– Kalevan kisoja 2020 ajatellen Turussa on jo nyt maailman luokan kisajärjestelykoneisto, jota on viritetty koko ajan parempaan kuntoon ja hyvä yhteistyö yleisurheiluseurojen välillä, totesi Turun Urheiluliiton yleisurheilujaoston puheenjohtaja Rami Urho.

Liittovaltuustolle puhunut SUL:n puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi näki, että yleisurheilu on hyvässä kunnossa ottamaan vastaan yhteiskunnallisen murroksen ja digitalisoinnin haasteet.

– Imagotutkimuksessa yleisurheilu on maan toiseksi suosituin urheilumuoto. Kilpailutapahtumissakin kolme neljästä parhaasta oli yleisurheilua. EM-tilastoissa meillä on alle 19-vuotiaissa 48 prosenttia enemmän nuoria kuin vuonna 2010. Sama prosentti on 22-vuotiaissa 80 ja aikuisissakin noin 50, Harmaakorpi sanoi.

– Haasteitakin on. Yksi on se, ettei urheilusponsorointi ole suosiossa, eivätkä maailmalta tulevat doping- ja korruptiouutiset auta. Eikä sekään, että huippu-urheilu on ollut mediassa kovassa kylvetyksessä. 

Talouden haasteista Harmaakorpi nosti esiin harrasteliikunnan ja kumppanimyynnin vaikeudet. Positiivista oli Otahallin myynnin jälkeen plussalle noussut liiton oma pääoma.

– Nyt on edellytykset palata käytäntöön, jossa tehdään miinusta, kun Ruotsi-ottelu ei ole Suomessa ja plussaa, kun se on Suomessa, Harmaakorpi sanoi.

Liittovaltuuston hyväksymä Suomen Urheiluliiton tilinpäätös vuodelta 2016 oli 1 217 000 euroa ylijäämäinen. Samalla päätettiin kuitenkin, että liitto esittää Seinäjoen Kalevan kisojen kokouksessa, kuinka myynnin ja harrasteliikunnan näkymiä kirkastetaan.

Pihlakoski: 50 kilometrin kävelystä kova vääntö

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski avasi valtuustolle uutta, moniportaista järjestelmää, jolla varmistetaan, että IAAF:n toiminta on eettisesti kestävällä tasolla.

Pihlakoski nosti esille myös IAAF:n kävelykomitean esityksen luopua 50 kilometrin kävelystä ja siirtyä arvokisoissa kävelyn puolimaratoniin, joka olisi sama miehille ja naisille.

– Siinä on kova vääntö meneillään, ettei esitys menisi tuollaisena läpi, Pihlakoski sanoi.

Pihlakoski arvioi, että Venäjän yleisurheiluliito tuskin palaa liittona IAAF:n toimintaan vielä tällä kaudella. Sen sijaan yksittäisiä urheilijoita arvokisoihin päässee perustuen siihen, että näiden urheilijoiden on todettu läpäisseen uskottava dopingtestausprosessi.

– Oma arvioni on, että Lontoon MM-kisoissa olisi mukana 30, ehkä jopa 40 venäläistä, Pihlakoski sanoi.

Hakanen jatkaa valtuuston johdossa

Jarmo Hakanen valittiin jatkamaan valtuuston puheenjohtajana kauden 2017-2018. Hakanen on Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja. Hän on ollut liittovaltuustossa vuodesta 1985. Valtuuston puheenjohtajana Hakasella alkoi viides kausi.

Valtuuston varapuheenjohtajiksi valittiin äänestyksen jälkeen Ella Salmela ja Esko Kuha. Salmela sai 33, Kuha 25 ja Ari Pietarinen 19 ääntä.

Ehdollepanotoimikuntaan valittiin Ella Salmela, Ari Pietarinen, Gunilla Peräsalo, Esko Kuha, Anne Fröberg, Timo Eronen ja Mikko Niininen. Kokouksessa päätettiin myöd, että seuraavalle kaudelle liiton hallituksen valitaan neljä jäsentä.


liittovaltuusto_2.jpg

SUL:n liittovaltuusto

SUL:n liittovaltuuston palkitut kevät 2017

SUL:n kevätliittovaltuustossa palkittiin ansioituneita yleisurheilutoimijoita.