Kalevan ja SUL:n 115-vuotias kumppanuus jatkuu – Kalevan kannustin -stipendiohjelmasta jopa 100 000 euroa lasten liikunnan tukemiseen

150-vuotias Henkivakuutusyhtiö Kaleva ja Suomen Urheiluliitto ovat solmineet nelivuotisen jatkosopimuksen jo 115 vuotta jatkuneelle yhteistyölleen. Se yksi maailman vanhimmista kumppanuuksista.

Kaikki alkoi hopeisesta Kalevan maljasta vuonna 1909. Silloin Kalevan henkilöstö teetti ja lahjoitti maljan yleisurheilun SM-kilpailujen ikuisesti kiertäväksi kiertopalkinnoksi. Kilpailusta alettiin maljan myötä käyttää nimeä Kalevan kisat. Henkivakuutusyhtiö Kalevan ja SUL:n yhteistyön keskiössä on alusta alkaen ollut yhdessä tekeminen ja urheiluseurojen tukeminen.

– Malja ei ole yksilöpalkinto. Se luovutetaan seuralle, joka on kauden aikana saavuttanut eniten SM-kisapisteitä. Tätä yhteisöllistä päämäärää Kaleva ja SUL toteuttavat ja erityisen tärkeään rooliin on nostettu lasten ja nuorten liikkuminen. Kalevan maljan säännöissä todetaankin, että se on lahjoitettu maamme nuorison terveellistä kehitystä tarkoittavan yleisurheilun edistämiseksi, Henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Vuokila sanoo.

SUL:n ja Kalevan pitkän kumppanuuden jatkon allekirjoittivat Kalevan kisojen mediatilaisuudessa Henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Vuokila  ja SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

Lasten ja nuorten liikkumisen tärkeyttä tuodaan esille myös Vaasassa 27.–30.6.2024 järjestettävissä Kalevan kisoissa. Siellä alle 13-vuotiaat lapset ovat mukana esiurheilijoina. He pääsevät yrittämään ennätystään oman lajinsa finaalissa. Kalevan esiurheilijatoiminta alkoi vuonna 2015 Porin Kalevan kisoissa.

– Kalevan kisojen esiurheilijat ovat paikallisten seurojen 7–12-vuotiaita lapsia, jotka pääsevät viettämään unohtumattoman hetken yhdessä vuoden tärkeimmistä urheilutapahtumista. Palkitsemme esiurheilijoita valmennusstipendeillä sekä hyvästä yrityksestä että ennätyksensä rikkomisesta. Lasten ja nuorten esiurheilijatoiminta on hyvä esimerkki siitä, mistä liikunnan ilossa on kysymys, Vuokila kertoo.

Vaasassa Kalevan esiurheilijoiksi on valittu Meija Renvall, 12 v, naisten kuula, Peetu Poikus, 10 v, miesten kuula, Amanda Grannas, 12 v, naisten pituus, Aapeli Lehtola, 11 v, miesten pituus, Greta Grandell, 10 v, naisten korkeus ja Leo Bystedt, 12 v, miesten keihäs.

Vaasan Kalevan kisoissa esiurheilijoina ovat muiden muassa Aapeli Lehtola, 11 v (miesten pituus) ja Peetu Poikus, 10 v. (miesten kuula)

Valitettavasti kaikissa perheissä lasten harrastuksiin ei riitä rahaa

Kaleva teetti toukokuussa 2024 kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin lapsiperheiden henkistä, fyysistä ja taloudellista hyvinvointia. Vanhemmista lähes joka kolmas uskoo, että lasten harrastuksiin osoitettu taloudellinen tuki lisäisi todennäköisyyttä, että lapsi aloittaisi tai lisäisi liikuntaharrastusta. Kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 1 020 lapsiperheen vanhempaa. Heidän lapsistaan kyselyyn osallistui 563 iältään 7–17-vuotiasta lasta.

– Kyselytutkimuksen lasten vastausten perusteella liikuntaharrastuksella on yhteys henkiseen hyvinvointiin. Lapsista, jotka harrastavat liikuntaa päivittäin, 95 prosenttia kertoo mielialansa olevan huippuluokkaa tai varsin oivallinen. Myös vähäinen liikunta heijastuu mielialaan. Joka neljäs harvoin tai ei lainkaan liikuntaa harrastava lapsi kokee mielialansa olevan vaatimattoman tai surkean, Henkivakuutusyhtiön johtaja Minna Mikkanen sanoo.

Kalevan kannustin -stipendiohjelmasta jaetaan jopa 100 000 euroa lasten ja nuorten liikkumiseen

Kalevan tavoitteena on parantaa lasten mahdollisuutta liikkua enemmän. Yksi uusista, 150-vuotista taivaltaan juhlivan yhtiön toimenpiteistä on Kalevan kannustin -stipendiohjelma. Sillä tuetaan alle 18-vuotiaiden lasten liikkumisen ja urheilun kautta saavutettavaa hyvinvointia. Stipendiä voivat hakea lajista riippumatta urheiluseurat, yhdistykset, joukkueet tai muut vastaavat toimijat, jotka ovat rekisteröityjä yhdistyksiä. Valinnoissa suositaan ensisijaisesti tahoja, jotka käyttävät stipendivarat nuorempien lasten liikuntaa tukeviin toimenpiteisiin sekä tahoja, joilla on pienehköt resurssit. Kalevan kannustin -stipendiohjelmasta jaetaan tänä vuonna jopa 100 000 euroa. Yhden stipendin enimmäismäärä on 10 000 euroa. Hakuaika on 11.6.–30.9.2024.

– Myös Kalevan kisojen katsojilla on mahdollisuus osallistua nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen. Se onnistuu heittämällä kirjaimellisesti lusikkaa nurkkaan. Henkivakuutusyhtiö Kalevan teltalta löytyvässä pelissä on kolme kultalusikkaa, joita heitetään kolmeen eri vaikeusasteen nurkkaan. Nurkkaan osumisesta saa vaikeusasteen mukaisesti pisteitä. Kaleva lahjoittaa heitettyjen lusikoiden pistemäärästä muunnettavan rahasumman Vaasan seudun yleisurheiluseurojen lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastusten uudistamiseen. Seurat voivat hakea tukea omien ideoidensa toteuttamiseen. Lahjoitussumma on enimmillään 5000 euroa, Mikkanen kertoo.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön osakkaita ovat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 200 000. Yhtiö toimii läheisessä yhteistyössä Mandatum-konsernin ja If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliikkeen kanssa. Kaleva myy henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyösopimuksen kanssaan tehneiden ammatti- ja toimihenkilöjärjestöjen jäsenille. www.kalevavakuutus.fi