Kaksi Suomen lippua 3000 metrin EM-finaalissa

Sandra Eriksson juoksi Ruotsissa kauden parhaansa

Kaksi juoksijaa kantaa Suomen värejä Prahan O2-areenalla lauantai-iltana juostavassa naisten 3000 metrin finaalissa.

Suomen maajoukkueasussa juoksevalla Sandra Erikssonilla ja korvakoruna Suomen lippua kantavalla Kristiina Mäellä on onnistuessaan mahdollisuudet taistella kilpailun kärkisijoista. Tshekkiä edustava Mäki on Suomen ja Tshekin kaksoiskansalainen.

– Kun joku meistä tekee hyvän ajan, kirjoitellaan (somessa), mutta kentällä ollaan tietysti kilpailijoita, Mäki linjasi suhdettaan Erikssoniin ja lajin suomalaisiin kärkinimiin.

Eriksson, 25, veti alkuerässään avauskilometrin kolmen minuutin vauhtia ja varmisti, ettei juoksusta tulee taktiikkamittelöä. Hän oli maalissa neljäs, joka toi suoran finaalipaikan omalla halliennätyksellä 8.57,97. Se on kotimaisen kaikkien aikojen hallitilaston toiseksi nopein noteeraus.

– Olen ottanut juoksun kerrallaan, finaalia en ole vielä miettinyt. Pitää puhua siitä valmentajien kanssa, Eriksson totesi.

Valmentajillaan Eriksson viittasi Guy Storbackaan ja ruotsalaiseen Oscar Gidewalliin. Kaksikon käden jälki näkyy Tukholmassa asuvan juoksijan mainiossa talvikunnossa. Eriksson on hallikaudella pinkonut myös 1500 metrin sisäratojen SE:n 4.11,89.

– Alussa halusin rauhallisen paikan juosta, jossa ei tule tönityksi, Eriksson kertasi alkueräjuoksuaan.

Toisen kilometrin Eriksson viiletti samaa tahtia kuin ensimmäisen, mutta kävi kaukana kärjestä. Viimeisen kilometrin hän pinkoi 2.52 minuuttiin ja olisi halutessaan voinut taistella erävoitosta.

– Tiesin, että minulla on paras kiri tuossa porukassa. Olin varma, että pystyn neljän parhaan joukkoon.

Erän voitti Hollannin Maureen Koster ajalla 8.57,59

 

Mäki: Kotikisojen paniikki iski

Kristiina Mäki tuli maaliin britti Emelia Goreckan ajalla 9.03,97 voittamassa erässä neljäntenä (9.04,72). Hän oli  pitkään viides, mutta kiristi sitten neljänneksi rivakalla rytminvaihdoksella.

– Ajattelin, että ajan perusteella viides sija voisi viedä jatkoon, mutta kiristin, kun en tiennyt millaisia aikoja ensimmäisessä erässä oli juostu, Mäki totesi.

Prahassa arkkitehtuuria opiskelevan juoksijan mukaan EM-kisat ovat nostaneet tuntuvasti tshekkien mielenkiintoa yleisurheiluun. Myös Mäen tekemiset kiinnostavat entistä enemmän tshekkimediaa, ja pientä menestyspainettakin on ehtinyt kertyä.

 – Olen maanantaista lähtien ollut tosi hermostunut. Iski paniikki, että kotikisat on tulossa. Ei tällaista ole aiemmin ollut, Mäki tunnusti.

Erikssonin tapaan Mäki, 25, on ollut talven kisoissa mainiossa kunnossa. Hän on pinkonut halliennätyksensä 1500 metrillä 4.15,12 ja 3000 metrillä 8.58,88. Finaalissa hän sanoo olevansa valmis vauhti- tai taktiikkajuoksuun, kuten oli alkuerässäänkin.

,


Kristiina Mäki