Kahdelle managerointiyhtiölle väliaikainen panna Keniassa

Etiopia käynnistää massatestit

Kenian yleisurheiluliitto on väliaikaisesti kieltänyt kahdelta yleisurheiluun keskittyneeltä managerointiyhtiöltä työskentelyn kenialaisten yleisurheilijoiden kanssa. Puolen vuoden mittainen kielto liittyy maassa meneillään olevaan dopingtutkintaan.

Kenian yleisurheiluliiton johtajan Isaiah Kiplagatin mukaan kyseiset kaksi agentuuria ovat Federico Rosan johtama Rosa Associati sekä Gerald Vanderbeenin Volare Sports.

– Näillä kahdella yhtiöllä on suuri määrä kenialaisia huippuyleisurheilijoita. Selvitämme Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) ja kansainvälisten kilpailujen promoottoreiden kanssa, kuinka näiden urheilijoiden kilpailujen hankinta hoidetaan, jotta he eivät jää vaille kilpailumahdollisuuksia, Kiplag totesi Star-lehdelle.

Rosan manageroimia urheilijoita ovat muun muassa dopingpannassa oleva kaksinkertainen Bostonin maratonin voittaja Rita Jeptoo sekä huippumaileri Asbel Kiprop ja 800 metrin maailmanmestari Eunice Sum. Vanderbeenin tunnetuimpia asiakkaita ovat maratonhuiput Dennis Kimetto, Wilson Kipsang  ja Geoffrey Mutai

Kumpikaan yhtiö ei ole kommentoinut kieltoa. Asbel Kiprop sen sijaan purki pettymystään Supersportille.

– En ole koskaan käyttänyt dopingaineita. Ja se pännii, että minä ja monet muut, jotka harjoittelemme lujaa ja juoksemme puhtaina kärsimme (muiden dopingin käytöstä), kun meillä ei nyt ole manageria, juoksija totesi.

Kiplagat ilmoitti jäävänsä toukokuun alusta lukien kolmeksi kuukaudeksi syrjään Kenian yleisurheiluliiton johtajan tehtävästä. Hän keskittyy vaalityöhön tavoitteenaan nousta elokuussa IAAF:n varapuheenjohtajistoon. Sillä aikaa puheenjohtajan töitä hoitaa varapuheenjohtaja Jackson Tuwei.