Kähärä voitti ensimmäisen pituushypyn mestaruutensa – Lampelalle seiväsmestaruus – Rouvali ja Vanninen ennätyksiin

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä sai naisten pituushypyssä tuloksen vain avaushypyllään, mutta sen mitta 629 riitti Helsingin SM-kilpailuissa halli mestaruuteen. Tämä on Kähärän ensimmäinen mestaruus naisten pituushypyssä. Neljä vuotta sitten Kuopiohallissa Kähärä voitti naisten korkeushypyn hallimestaruuden ennätyksellään 190.

Kähärän viimeisen kierroksen yliastuttu hyppy oli 10-20 senttiä hänen voittohyppyään pidempi.

– Viimeinen oli tosi pitkä. Se olisi ollut sen 650, mutta se oli 5-7 senttiä yliastuttu. Askelmerkin ja tekniikan kanssa on ollut ongelmia. Muutettiin hallikaudelle vauhtijuoksun lähtö lentäväksi ja se ei ole niin tarkka, Kähärä sanoi.

Moniottelija Saga Vanninen Tampereen Pyrinnöstä uusi viimetalvisen hopeamitalinsa. Vanninen ponnisti parhaan tuloksensa 617 viidennellä yrityksellään.

Vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n Annemari Lehtiö nousi viimeisellä hypyllään kolmanneksi. Lehtiö runttasi voimalla lankun takareunasta teknisesti epäpuhtaan hypyn, joka kuitenkin kantoi 587 ja hän ohitti kolmella sentillä Oulun Pyrinnön Minja Kurtin.

Lampela tankkasi itseluottamusta

Oulun Pyrinnön seiväshyppääjä Elina Lampela tankkasi itseluottamusta Helsingin SM-kilpailujen voitolla, joka heltisi 451:n ylityksellä. 460 oli vielä tällä kertaa liikaa.

Lampela jäi edellisessä kilpaılussaan Liévinissä ilman tulosta, joten hyvä ja tasainen kilpailu maistui sitäkin paremmalta.

­– Kun oli epäonnistunut kisa alla, sai lähteä kilpailuun avoimin mielin. Ei oikein tiennyt mitä tästä tulee, mutta juoksu kulki tosi hyvin. Ja samoin kuin edellisessä kilpailuissa, nytkin seipäät meinasivat mennä löysäksi, Lampela sanoi.

Lampelan mukaan hyppy on talven mittaan kehittynyt hyvään suuntaan.

– Olen nostanut otekorkeutta. Sen takia tulee vähän enemmän limboja eikä hyppy ole ihan vakio tällä hetkellä, mutta kun se napsahtaa kohdalleen tulee hyviä, korkeita hyppyjä. Tämä kisa osoitti, että tällä kaudella on mahdollisuus hypätä ennätys. Kiva on, että on vielä kisa jäljellä, Lampela viittasi EM-kilpailuihin.

Hyvässä vireessä olivat myös Esbo IF:n siskokset Saga ja Silja Andersson, jotka olivat toinen ja kolmas kauden parhailla tuloksillaan 444 ja 420

– Tyytyväinen olen, vaikka olisin halunnut hypätä korkeammalta. Huomaan, että saan koko ajan enemmän ja enemmän energiaa tekemiseen. Nyt minulla oli käytössä isoin seiväs, jolla olen hypännyt moneen vuoteen. Se lupaa hyvää, kertoi Saga Andersson.

Hyvätasoisen kilpailun neljäs ja viides olivt tasatuloksella 405 Varkauden Kenttä-Veikkojen Laura Ollikainen ja Nurmijärven Yleisurheilun Maria Kytölä. 16-vuotias Lappajärven Veikkojen Janna-Juulia Mäenpää ylsi kuudenneksi ennätyksellään 390.

Kososen ylivoimaa korkeushypyssä

Tampereen Pyrinnön Daniel Kosonen hallitsi miesten korkeushyppyä miten tahtoi. Hän voitti jo viidennen peräkkäisen hallimestaruutensa tuloksella 212.

Kosonen ylitti pudotuksitta korkeudet 200, 203 ja mestaruuteen oikeuttaneen 206. Yksin kilpailuun jäätyään hän ylitti vielä kolmannella yrityksellään 212. Kauden kotimainen kärkitulos 217 oli kuitenkin liikaa.

Kososen voittotulos 212 oli sama kuin kahtena viime talvena. Viimeksi sitä paremmalla tuloksella hallimestaruuden on voittanut Mauri Kaattari kahdeksan vuotta sitten Pirkkahallissa.

– Juoksu vähän putosi ja se tuntui kaarrejuoksussa. Ja viime viikonlopun kilpailussa tuli paljon hyppyjä ja se tuntui, asepalvelustaan viimeistelevä Kosonen sanoi.

Toiseksi tuli Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Julius Kuusela, joka ylitti neljä korkeutta pudotuksitta 203:een saakka, mutta pudotti kolmesti 206:sta. Hopeamitali on Kuuselan toinen SM-mitali. Hän sijoittui toiseksi myös viisi vuotta sitten ja silloinkin Liikuntamyllyssä.

Lyhyellä vauhdilla terävästi ponnistanut Sjundeå IF:n Johan Grönroos oli kolmas tasan kahden metrin tuloksella. 19-vuotias Grönroos voitti SM-kilpailuissa nyt ensimmäisen miesten sarjan mitalinsa. Viime vuoden hopeamitalisti Matias Mustonen Lempäälän Kisasta oli neljäs samalla tuloksella.

Rouvali ennätysvireessä – Vanninen puhkaisi 16 metrin rajan

Kuopion Reipppaan Eveliina Rouvali voitti naisten kuulantyönnön 17,31 kantaneella työnnöllä, jolla hän nousee Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa neljänneksi. Aiempi oma halliennätys koheni 27 senttiä.

Rouvali työnsi hyvän sarjan, jonka kolme ensimmäistä työntä kantoivat yli 17 metrin. Sarjan toiseksi paras oli 17,27.

– Vire oli tosi hyvä ja samoin kolmen ensimmäisen kierroksen työnnöt. Sitten se vähän kasahti viimeisille kierroksille, Rouvali sanoi.

– Ominaisuudet ovat kehittyneet niin paljon, että tiesin, että ennätyksen pintaan mennään. Työntö on myös vakiintunut, muttei se vielä valmis ole. Hyvään suuntaan kuitenkin mennään.

Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä oli toinen työnnettyään kauden parhaansa 16,87 ja Tampereen Pyrinnön moniottelija Saga Vanninen kolmas komealla ennätyksellään 16,12. Vanninen kilpaili kuulantyönnössä pian pituushypyn finaalin jälkeen.

Neljäs ja viides olivat Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Emilia Kangas tuloksella 15,77 ja Maaningan Mahdin Kaisu Eskelinen ennätyksellään 15,64. Kuudenneksi ylsi 14,77 pyörähtänyt Liljendal IK:n Jessica Meriheinä. Tasoltaan mainiossa kilpailussa tehtiin vuositilaston kuudesta parhaasta tuloksesta viisi.

Juuso Toivonen johtaa seitsenottelua

Ähtärin Urheilijoiden Juuso Toivonen voitti miesten seitsenottelun ensimmäisen päivän neljästä lajista kolme ja johtaa pistein 2994. Hän voitti 60 metrin juoksun ajalla 7,14, pituushypyn tuloksella 710 ja korkeushypyn tuloksella 195.

Kuulantyönnössä Toivosen pyörähdystekniikka ei toiminut, vaan sijoitus oli koko joukon viimeinen tuloksella 11,32. Tästä huolimatta hänellä on 89 pisteen etumatka Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassiin.

Sunnuntaina otellaan kolme viimeistä lajia, jotka ovat 60 metrin aitajuoksu, seiväshyppy ja 1000 metriä. Näistä varsinkin kaksi viimeistä lajia kuuluvat mestaruutta puolustavan Toivosen vahvimpiin lajeihin ja häntä voi pitää kilpailun voittajasuosikkina.

Muista mitaleista kamppailee vielä tasainen viiden miehen ryhmä, jotka kaikki ensimmäisen päivän jälkeen mahtuvat noin sadan pisteen sisään.

Tilanne 1. päivän jälkeen: 1) Juuso Toivonen 2994, 2) Juuso Hassi 2905, 3) Leo Rautiainen 2878, 4) Joni Heikkinen 2847, 5) Ville Toivonen 2820, 6) Aleksi Savolainen 2803, 7) Ville Kattelus 2672, Otto Ylöstalo keskeytti.