Kähärä palasi loistotuloksin kolmiloikan pariin, josta voi tulla hänelle päälaji – Oulusta kolme mestaruutta

Jessica Kähärä teki räväkän paluun kolmiloikan pariin hallikauden nuorten SM-kilpailuissa Oulussa. Kähärä ponnisti ensimmäisen kolmiloikkakilpailunsa kolmeen vuoteen ja voitti 22-vuotiaiden naisten Suomen mestaruuden ikäluokan Suomen kaikkien aikojen hallitilaston toiseksi parhaalla tuloksella 13,56. Edellä on vain Heli Koivulan SE 13,75.

Viikko sitten Helsingissä pituushypyn yleisen sarjan mestaruuden voittanut Kähärä voitti Oulussa pituushypyn ennätyksellään 634 lauantaina ja ponnisti sunnuntaina ensin kolmiloikan voiton ja heti perään 60 metrin aitajuoksun voiton ajalla 8,35.

– Tähän asti ykköslajeinani ovat olleet pituus ja pika-aidat, mutta nyt suunnitelmani taisivat vaihtua. Täytyypä ruveta miettimään Espoon EM-kisoihin päälajiksi kolmiloikkaa ja alkaa treenaaman sitä varten, Kähärä viittasi heinäkuussa Espoossa käytäviin 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin.

Oulun kolmiloikkakilpailussa Kähärä oli loistovireessä ja pommitti hienon tulossarjan: 13.27, 13.42, 13.54, 13.56, x, 13.26.

– Nyt loikkaaminen oli hauskaa ja rentoa, vaikken ole treenannut lajia kolmeen vuoteen, Kähärä kertaili.

Kähärä teki mainion loikkatuloksen jo viisi vuotta sitten hyppäämällä 13,29. Silloin Kähärä keskittyi myös korkeushyppyyn, mutta joutui sitten luopumaan korkeushypystä nilkkavamman takia.

– Viime kesänä alkoi olla tunne, että nilkka alkaa taas kestämään hyvän kuntoutuksen ansiosta. Pituudessa ja kolmiloikassa ponnistus tulee suoraan, mikä ei rasita nilkkaa samalla tavalla kuin korkeushyppy, Kähärä kertoi.

Vahvistuneen nilkan myötä myös kolmiloikka alkoi kiinnostaa uudelleen, varsinkin kun Kähärän loikkaominaisuudet olivat kehittyneet mukavasti. Kolmiloikan harjoitteluun ei kuitenkaan ollut aikaa tiiviin kilpailukauden aikana eikä se ollut vielä suuremmin mielessä menneen syksyn ja talven harjoittelukaudellakaan.

– Pari viikkoa sitten sanoin valmentajalleni, että kokeillaanpa loikkaa ja urakoidaan viimeinen halliviikonloppu kuten ennen vanhaan, Kähärä kertoi

Huono yöuni ei haitannut kilpailemista

Kähärän sunnuntain kisapäivä ei kuitenkaan alkanut lupaavasti, sillä edellisen yön nukkuminen oli jäänyt vaivaiseen yhteen tuntiin.

– Hallille tultuani ajattelin, mitähän tästä päivästä oikein tulee ja mitä lajeja pystyn tekemään, Kähärä muisteli rättiväsyneenä.

– Yleensä olen hyvä nukkumaan, mutta nyt oli varmaan liikaa rasitusta päällä, eilinen kilpailu ja useampi viikonloppu kisoja ja matkustamista peräkkäin. Kun torstaina oli vielä tentti yliopistolla, elimistö taisi käydä ylikierroksilla.

Kolmiloikan taso oli Kähärälle yllätys, vaikka hän tiesi olevansa hyvässä kunnossa. Lajia hän ehti harjoitella parin viime viikon aikana vain pari kertaa. Niistä kertyi yksi lajisuoritus kymmenen askelen vauhdilla ja pari suoritusta kuuden askelen  vauhdilla.

– Tänään loikka kulki hyvin, mutta pisimmät hypyt pettivät harmillisesti. Mahdollisuuksia olisi ollut parempaankin.

Oulussa Kähärä vaihtoi kesken kilpailun vauhtinsa 10 askeleesta lentävään 12 askeleeseen, jota hän oli kokeillut verryttelyssä.

– Sitten tulin jo niin kovaa lankulle, ettei kehossa ollut enää pitoja riittävästi, Kähärä sanoi.

Energiat riittivät nipin napin aitafinaalin 

Kovan kolmiloikkakilpailun ja huonosti nukun yön jälkeen energiaa riitti nipin napin vielä 22-vuotiaiden 60 metrin aitajuoksun finaalin voittoon.

– Kolmiloikan jälkeen eväät oli kuitenkin jo syöty, joten siihen nähden aidatkin menivät vielä ihan mukavasti, Kähärä sanoi.

Aitajuoksussa toiseksi nousi Alavuden Urheilijoiden Vilma Mäki ajalla 8,46 ja Savonlinnan Riennon Niina Karttunen oli kolmas ajalla 8,53. Kovatasoisen finaalin seuraavat olivat HIFK:n Iina Holopainen ja Kuivasjärven Auran Sonja Stång ajoin 8,57 ja 8,61.

Alkuerien toiseksi nopeimman ajan 8,47 juossut Tanja Kokkonen hylättiin finaalissa.

Kolmiloikassa toiseksi ponnisti tuloksella 12,56 JKU:n Laura Koivisto. 12 metriä ylittivät myös seuraaviksi sijoittuneet Tervolan Terävän Saana Peura, Lappajärven Veikkojen Selma Saarinen ja JKU:n Wilhelmiina Harju.