Kähärä kotiutui Jyväskylään: Rantanen valmentaa, erikoistreeniä kahden lajin leirityksestä

Korkeushyppääjä-kolmiloikkaaja Jessica Kähärän ura rakentuu Jyväskylässä Vesa Rantasen valmennuksessa. Yhteistyö korkeushypyn valmennusguru Juha Isolehdon kanssa jatkuu leirien puitteissa. Samalla tapaa Kähärä ammentaa kolmiloikkaosaamista Yliastujien leireiltä.

– Minun työnä on enemmän kehittää fyysisiä ominaisuuksia, kun korkeushypyn ja kolmiloikan erikoisharjoittelua tulee leirien kautta, Rantanen sanoo.

Kähärä, 18, päätti viime kauteen pitkän ja menestyksekkään yhteistyön valmentaja Katja Kuuselan kanssa. Samalla hän siirtyi opiskelemaan Schildtin lukioon ja muutti Mikkelistä Jyväskylään, jossa harjoittelulle on tarjolla paremmat puitteet.

– Hyvin on kaikki lähtenyt käyntiin. Vähän eri liikkeitä tullut ja entisenä seiväshyppääjänä Rantasen kanssa on tehty paljon keskivartaloa. Se on ollut  muutosta aiempaan, Kähärä kertaa syksyn kokemuksia.

Viime talvena 190 ylittäneen ja parhaimmillaan 13,29 kolmiloikkaa hypänneen Kähärän harjoittelussa ei Rantasen silmin ollut tarvetta suuriin muutoksiin.

– Jessica on superlahjakas urheilija. Katja Kuusela on osannut kehittää häntä lahjakkuuspotentiaali edellä. Jessica osaa hypätä korkeutta, pituutta ja kolmiloikkaa omilla vahvuuksillaan, Rantanen sanoo.

– Minä pyrin ylläpitämään vahvuuksia ja vahvistamaan pikku hiljaa heikompia ominaisuuksia, vaikka mitään erityisen heikkoa siellä ei ole.

Kahden lajin leiritys tukee kokonaisuutta

Korkeushyppy ja kolmiloikka kulkevat jatkossakin rinnakkain Suomen Urheiluliiton Supertalentti-ryhmään torstaina nimetyn Kähärän harjoittelussa, samoin kuin aitajuoksu, joka tukee hyvin muuta harjoittelua.

Kähärä on parasta aikaa loppuviikon Jyväskylässä kestävällä korkeushyppääjien leirillä. Rantasen mukaan korkeushypyn ja kolmiloikan leirit ovat sellaisiin aikoihin, että ne tukevat hyvin harjoittelun kokonaisuutta.

– Korkeushypyssä leirejä on noin kerran kuukaudessa hallikausi poislukien. Niiltä Kähärä hakee kovaa harjoitusseuraa ja ne osuvat sopivasti eri vaiheisiin harjoituskautta kuin Yliastujien leirit, Rantanen sanoo.

– Korkeushypyn leiritys on sellaisissa kohdin kautta, että sieltä voidaan hakea enemmän lajisuoritusominaisuuksia.

Rantanen valmentaa ammattilaisena

Valmennusyhteistyön tuloksia Rantanen ja Kähärä pääsevät ensi kertaa arvioimaan kilpailuissa talven hallikaudella. Kuluvan vuoden päätavoitteet ovat kesän kilpailuissa. Olympia- ja EM-kesän arvokisoista Kähärän suunnitelmissa ovat ainakin 19-vuotiaiden heinäkuiset MM-kilpailut Nairobissa.

– En ole nähnyt aikataulua. Pitää sitten katsoa kun sen näkee, miten siellä korkeus ja kolmiloikka sijoittuvat, Kähärä sanoo.

Jyväskylässä Kähärä harjoittelee osana Rantasen kuuden urheilijan ryhmää, jota hän vetää nyt ensi kertaa ammattivalmentajana. Pesti mahdollistui Jyväskylän Kenttäurheilijoiden, Suomen Urheiluliiton, Schildtin urheilulukion ja Jyväskylän Urheiluakatemian yhteistyöllä.

– Hieno mahdollisuus, mutta samalla uudenlainen tilanne. Vähän jännittää. Tässä on aika paljon uutta opittavaa, Rantanen sanoo.