Kähärä, Helander ja Kylmänen triplamestareiksi Espoossa

Kähärä

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander ja Raision Kuulan Johanna Kylmänen voittivat kukin kolme mestaruutta 16- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa Espoossa.

Kähärä oli jo aiemmin voittanut 17-vuotiaissa korkeuden ja pituuden, päätöspäivänä listaan lisättiin vielä kolmiloikan mestaruus tuloksella 12,77. Kähärä hyppäsi kilpailussa vain kahdesti, ensimmäinen kantoi 12,23 ja toisella syntyi pisin hyppy.

– Kolme kultaa oli tavoite ja onnistuin siinä. Varmaan korkeuteen (187) olen tyytyväisin, Kähärä mietti.

Hänen suunnitelmansa oli hypätä kolmiloikassa vain yksi hyppy, mutta urheilija piti ensimmäistään niin huonona, että päätti hypätä toisen.

– Se oli ookoo, rento perushyppy. Sain ihan ookoo-tuloksen, joten jätin siihen, Kähärä sanoi.

Helander: ”Oli kyllä hieno juoksu”

Eemil Helander voitti perjantaina 3000 metriä, lauantaina 2000 metrin esteet ja sunnuntaina vielä 1500 metriä. Sunnuntaina hän joutui aiempia päiviä tiukemmalle, sillä Tampereen Pyrinnön Julius Mäkinen haastoi loppuun asti tiukasti. Helanderin aika oli 4.04,82 ja Mäkisen 4.05,55.

– Oli taktiikkana, etten lähde alusta kovaa, kun pelkäsin vähän sitä, että painaako edelliset päivät. Oli kyllä hieno juoksu, jaksoin lopussakin mennä kovaa. Ehkä viimeisellä 10 metrillä uskalsin luottaa mestaruuteen. Jalat oli kyllä ihan tuoreet vielä tänäänkin, Helander sanoi.

Hän piti mestaruuksistaan hienoimpana 3000 metriä, jolla koheni myös oma ennätys. Ennen Ruotsi-ottelua Helander toivoi pääsevänsä juoksemaan 3000 metrin esteet.

Kylmänen: ”Olen kiitollinen, että olen pysynyt terveenä”

Johanna Kylmänen voitti perjantaina satasen ja jatkoi mestaruuskulkuaan ensin 200 metrillä (25,23) ja päivän päätteeksi vielä 400 metrin aidoissa (62,56).  

– Paljon parempia oli juoksut tänään, vaikka oli kyllä paljon jumeja takareidessä. Olen yllättynyt, että pääsin maaliin asti rennosti. Olen tyytyväinen. Olen kiitollinen, että olen pysynyt terveenä ja päässyt tänne asti, Kylmänen iloitsi 200 metrin jälkeen.


img_1982_2.jpg

Johanna Kylmänen voitti sunnuntaina 16-vuotiaiden mestaruuden sekä 200 metrillä että 400 metrin aidoissa.

,

Laine ennätyksestään 76,44: ”Olisi ollut varaa, jos olisin saanut parempaan asentoon”

HKV:n Topias Laine voitti odotetusti 17-vuotaiden keihään. Mestaruuden kuorrutti tulos 76,44, joka on hänen ennätyksensä. Edellinen oli 75,83.

– Hyvä kisa, oli tosi hyvä heittotuntuma. Tehoa oli paljon, mutten ihan saanut asentoon. Ennätys kuitenkin, mutta siinäkin huomasin, että olisi ollut varaa, jos olisin saanut parempaan asentoon. Muuten tuntui tosi hyvältä, perjantaina 100 metrillä hopealle juossut Laine sanoi.

Leveelahti: ”Vikassa oli enemmän potentiaalia”

Virtain Urheilijoiden Vesa Leveelahti sai puserrettua 17-vuotiaiden kuulassa voittotuloksen 18,19, vaikkei päiväänsä oikein tyytyväinen ollutkaan.

– Vikassa (17,72) oli enemmän potentiaalia, mutta siinä jäi loppuun isokin ongelma. 18-metrinen oli ihan ookoo, muista ei ole mainitsemista minnekään. Ennen kisaa kun katsoin harjoitustyöntöjäni, mietin, että kannattaisiko lähteä kotiin, kun tulee vain 16 metriä, Leveelahti veisteli.

,


img_2230_2.jpg

Joel Turkka juoksi 400 metrin lisäksi mestariksi myös 400 metrin aidoissa, joka oli hänelle "mielenkiintoinen kokeilu".

,

Turkka: ”Mielenkiintoinen kokemus”

Tampereen Pyrinnön Joel Turkka otti 16-vuotiaissa kisojen toisen mestaruutensa kokeilulajissaan 400 metrin aidoissa. Turkka voitti perjantaina 400 metriä.

– Tämä oli mielenkiintoinen kokemus. Alku meni kohtuuhyvin, mutta kun alkaa vähän väsyä, eikä ole oppinut väsyneenä aitomaan, se oli varsahyppymäistä. Siinä on ainakin parannettavaa. Tämäkin voisi olla hyvä laji, jos opettelisi, Turkka mietti.

Mustalahti 22,15: ”Oli semihidas lähtö”

Pikamatkoilla tuli Kylmäsen lisäksi muitakin useamman mestaruuden ottajia. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Niilo Mustalahti vei 16-vuotiaissa satasen lisäksi myös 200 metriä, Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvala 17-vuotiaissa samoin 100 ja 200 metriä ja Porvoon Akilleksen Isac Wedenberg puolestaan 200 metriä ja 400 metriä.

Mustalahti juoksi 200 metrillä ennätyksensä 22,15, edellinen oli 22,53. Juoksun aikana oli vastatuulta 1,2 metriä sekunnissa.

– Oli aika semihidas lähtö, mutta lopussa vedin aika kovaa, Mustalahti sanoi.

Wedenberg pisteli 22,41.

– Aika hyvä juoksu. Alku oli hyvä ja loppu myös, tuntui hyvältä, Wedenberg sanoi.

Kerttu Latvala pinkoi kauden parhaansa 24,84.

,


img_1490_2.jpg

Ville Toivonen otti pituuden pronssin lisäksi keihäässä kultaa.

,

Toivonen: ”Yksi hyvä heitto”

Ähtärin Urheilijoiden Ville Toivonen antoi itselleen hyvästä syystä viikonlopun arvosanaksi kympin. Pituuden pronssi sai seuraa tämän kesän päälajin keihään kullasta. Mestaruus tuli tuloksella 66,89, voittoon olisi riittänyt toiseksi pisinkin (63,49).

– Yksi hyvä heitto, muuten oli vähän tahmeaa, Toivonen itse näki.

Saman sarjan tyttöjen kilpailussa Vasa IS:n Elin Källberg liittyi ennätyksen parantajiin, kun keihäs lensi komeasti 49,67:een. Hänen aiempi ennätyksensä oli 48,90.

– Oli ihan hyviä heittoja. Satsasin siihen, että saisin täältä mitalin, Källberg sanoi.

Koskiaholla ja Melenderillä tahmeudesta huolimatta mestaruusvire

Karijoen Tapparan Minttu Koskiaho vei 17-vuotaiden seiväshypyn tuloksella 375, Vaasan Vasaman Essi Melender puolestaan 16-vuotiaiden kilpailun tuloksella 350.

– Aluksi oli vähän vaikeaa ja tahmeaa hyppäämistä, sitten alkoi rullata paremmin, Koskiaho sanoi iloisena.

Melender ylitti 340 ja 350 vasta kolmannellaan.

– Oli vähän jännitystä, Melender sanoi.