Kuivisto palaa radoille Jyväskylän Motonet GP:ssa, Samuelsson ja Purola vauhdittavat pikaviestiä, Rinteelle luvassa tasaväkinen 800 metriä

Yleisurheilukausi jatkuu kiivaana heti Eugenen MM-kisojen jälkeen, kun Motonet GP:n Jyväskylän osakilpailu käydään tiistaina 26.7.

Jyväskylän GP on loppukesän kilpailukauden avaus, kun edessä ovat Kalevan kisat ja elokuussa EM-mittelöt Münchenissä.

Harjun kentällä on monessa lajissa komea kattaus niin kotimaisia huippujamme kuin kansainvälisiä vieraita. Illan mielenkiintoisimpia hetkiä ovat Sara Kuiviston paluu kilparadoille pitkän tauon jälkeen, miesten 4×100 metrin viesti sekä ennakkoon tasaväkinen miesten 800 metriä.

Tuoreet 100 ja 200 metrin Suomen ennätysmiehet Samuli Samuelsson ja Samuel Purola ovat mukana pikaviestijoukkueessa. Sen lisäksi Samuelsson juoksee 100 metriä ja Purola 400 metriä.

Monella suomalaisella, kuten Ilari Manninen, Mette Baas ja Nathalie Blomqvist, on mahdollisuus parannella EM-kisoihin vaadittavaa ranking-sijoitustaan.

Motonet GP -sarjassa on kilpailukohtaisten palkintojen lisäksi jaossa palkintorahaa sarjan kokonaiskilpailusta. Voittaja saa 10 000 euroa, toiseksi sijoittunut 5000 ja kolmas 3000 euroa. Ajantasainen pistetilanne löytyy täältä

Kuivisto: ”Kesä ei ole kesä ilman kisoja!”

Kisojen yksi mielenkiintoisimmista urheilijoista on Sara Kuivisto, joka avaa tämän kesän kilpailukautensa naisten 1500 metrillä.

Viime kesänä hän tehtaili SE-tuloksia kuin liukuhihnalta, ja talven hallikausikin alkoi hyvin, mutta sen päätteeksi hän sairastui suolistobakteeriin, joka pilasi hänen kevään harjoittelun ja alkukesän kilpailukauden.

Nyt terveys on kunnossa, ja Kuivisto on päässyt harjoittelemaan kesäkuun alusta lähtien.

– Suuri odotuksia minulla ei Jyväskylästä vielä ole. Tärkeintä on päästä jälleen starttaamaan ja saada tuntumaa kisoihin, Kuivisto kertoo.

Vertailukohtaa kisavireestä Kuivistolle antavat Ranskan Berenice Fulchiron (kauden paras 4.13,43), Luxemburgin Vera Hoffmann (4.14,86) ja MM-kisoista juuri kotiutunut Nathalie Blomqvist (4.10,25).

– Onhan tässä ollut haasteita, mutta nyt näyttää hyvältä. Kesä ei ole kesä, jos ei pääse kisoihin, juoksija kertasi viimeaikaisia tunnelmiaan.

Kuivisto aikoi hyödyntää kesän harjoittelussaan myös alppimajaa, mutta niistä suunnitelmista hän joutui luopumaan lähipiirissä tapahtuneen onnettomuuden takia. Hänen jääpallossa ja pyöräilyssä kilpaileva miesystävänsä Olli Lappalainen loukkaantui kesäkuussa vakavasti pyöräilyn SM-maantieajossa. Onneksi Lappalainen on toipunut hyvin, vaikka haaveri aiheuttikin huolta hänelle itselleen ja elämänkumppanilleen.

Kuivistolla on varma paikka EM-kisoihin viimevuotisilla tuloksilla. Hänen seuraava kilpailunsa on Göteborgissa 30. heinäkuuta, jossa matkana on 800 metriä. Kalevan kisoissa hän juoksee sekä 800 että 1500 metriä.

– Muita kisoja ei ole nyt tiedossa ennen Müncheniä, mutta jos hyvä startti tulisi tarjolle, niin saattaisin ottaa sen ohjelmaan.

– Jyväskylän Harju on muuten lempiratani, joten on mukava mennä sinne kisaamaan, iloinen Kuivisto muistutti.

Samuel Purola vauhdittaa Jyväskylän Motonet GP:ssa pikaviestiä ja kehittää irtiottoaan 400 metrillä.

Siirtyykö pikajuoksijoiden vauhti 4×100 metrin viestiin?

Miesten pikajuoksussa on syntynyt parin viime viikon aikana kaksi Suomen ennätystä, kun Samuli Samuelsson juoksi 100 metriä 10,16 ja Samuel Purola viiletti 200 metrillä ajan 20,45.

Kolmaskin SE saattaa nähdä päivänvalon jo Harjulla, kun Suomen pikaviestimiehistö testaa virettään 4×100 metrillä. Joukkueessa juoksevat Eino Vuori, Samuli Samuelsson, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola.

Sama kvartetti teki kesäkuun lopulla Tukholman Timanttiliigassa jo mainion ajan 39,31. Sen turvin Suomelle on avautumassa paikka EM-kisoihin, mutta lisäharjoittelu viestivaihtoja varten on aina tarpeen.

– Meillä on nyt mahdollisuudet jopa Suomen ennätykseen, sillä juoksijat ovat hyvässä kunnossa. Mutta vaihdoista se on lopulta kiinni, Purola toteaa.

Suomen ennätys on 38,92 vuoden 2018 EM-kisoista. Silloin joukkueessa olivat mukana jo Lehtonen ja Purola, joten ennätysvauhti on hyvässä muistissa.

Harjulla Suomea vauhdittaa Viro, joka myös juoksi Tukholmassa mainion ajan 39,57.

Purola avaa paikkojaan 400 metrillä, mikä on Samuelssonin vire 100 metrillä

Pikaviestin lisäksi Purola juoksee illan päätteeksi myös 400 metriä, jolla matkalla hän teki reilu viikko sitten uuden ennätyksensä 47,15.

– Otan tämän kisan harjoitusmielessä, sillä pitkät vedot aukaisevat paikkoja ja tekevät hyvää loppukesää ajatellen, Purola kertoo.

Paikkojen avauksesta Purolalla on tuore kokemus, sillä edellä mainittu 200 metrin SE syntyi heti seuraavana päivänä ratakierroksen oman ennätysjuoksun jälkeen nuorten Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskisoissa Malmössä.

Purolan rinnalle 400 metrille asettuvat Suomen tämän kauden tilaston kaksi muuta kärkimiestä, Eljas Aalto (47,08) ja Viljami Kaasalainen (47,34). Tällä kaudella ajan 45,95 juossut Sveitsin Charles Devantay antaa vertailukohtaa kansainväliseen vauhtiin.

Mikään ihme ei olisi, jos useampikin suomalainen painelisi Harjulla pitkästä aikaa 46-alkuisen tuloksen.

Toinen tuore SE-juoksija Samuelsson nähdään GP-kisassa 100 metrillä, jolla ovat mukana myös muut pikaviestijoukkueen juoksijat Lehtonen ja Vuori. Suomalaisten vauhtia tunnustelevat Sveitsin Pascal Mancini, joka on viilettänyt tänä vuonna ajan 10,20, sekä Viron Karl Erik Nazarov, 10,34.

Tukku 1.46:n miehiä testaa Rinteen kunnon

Miesten 800 metrille starttaa Jyväskylässä asuva Joonas Rinne. Hänen EM-kisojen ranking-sijoituksensa 30:n kieppeillä näyttää tällä hetkellä varsin turvalliselta, kun mukaan otetaan 32 juoksijaa.

– Rankingin tilanne näyttää aika hyvältä, mutta lisäpisteet eivät olisi pahitteeksi. Tavoitteenani on vetää Harjulla kunnon aika tai jopa suoran tulosrajan 1.45,90 rikkominen, tällä kaudella parhaimmillaan aikaan 1.46,46 yltänyt Rinne toteaa.

Rinne saa vastaansa tukun ulkomaalaisia, jotka kaikki ovat juosseet tällä kaudella 1.46:n tasolle: Francesco Conti Italia, puolalaiset Jakub Augustyniak ja Filip Ostrowski sekä slovenialainen Jan Vukovič. Myös Ville Lampiselle avautuu oiva tilaisuus puristaa ennätys alle 1.47:n.

– Pidin juuri 10 päivän treenijakson, ja kaikki näyttää nyt hyvältä. Pieni harjoitustauko oli tarpeen loppukautta ajatellen, sillä kesäkuussa tuli runsaasti kilpailuja, Rinne kertoo.

Elmo Lakka hakee tutulla Harjun kentällä hyvää kisavirettä MM-kisamatkan jälkeen.

JKU:n pika-aitureille luvassa tasaväkistä vastusta

GP-kisojen järjestävän seuran Jyväskylän Kenttäurheilijoiden pika-aiturit Elmo Lakka, Santeri Kuusiniemi ja Ilari Manninen saavat vastaansa tasaväkisiä kilpakumppaneita, kun mukana ovat parhaimmillaan 13,42-ajan juossut norjalainen Vladimir Vukicevic, italialainen Hassane Fofana, jonka tämän kesän noteeraus on 13,45, ja Ruotsin Max Hrelja, 13,69.

Tänä kesänä mainiota kehitystä 5000 metrillä tehnyt Mika Kotiranta kohtaa 3000 metrillä kolme tällä kaudella alle 8.00-rajan juossutta miestä: Dino Bošnjak Kroatia, Liam Dee Iso-Britannia ja Vid Botolin Slovenia. Kotiranta juoksi jo talvella hallikisoissa matkan tasan kahdeksaan minuuttiin. Tämän kesän vitosen tuloksen 13.40 perusteella maaginen raja voisi alittua nyt reilustikin.

Seiväshypyssä vierailevia tähtiä ovat tänä kesänä 574 hypännyt Yhdysvaltain Tray Oates sekä Ukrainan 562:n mies Oleksandr Onufriyev. Urho Kujanpää, jonka kesän paras on 560, ja Juho Alasaari, 553, yrittävät parannella asemiaan EM-kisavalintaa varten, ja myös heidän kesken on kilpailu kisapaikasta.

Miesten moukarissa on tiedossa tasainen kilpailu Tuomas Seppäsen, Henri Liipolan ja tällä kaudella 74,95 heittäneen virolaisen Adam Paul Kellyn kesken.

Kovakuntoinen Baas 400 metrillä

Naisten 100 metrillä Anna Pursiaista ja Johanna Kylmästä vauhdittavat tänä kesänä ajan 11,56 juossut Ukrainan Viktoriya Ratnikova, Viron Õilme Võro, 11,65, ja Norjan Vilde Humstad Aasmo, 11,66. Harjun illan ohjelmassa on myös naisten 4 x 100 metrin viesti.

400 metrillä Mette Baas ja Aino Pulkkinen kohtaavat tänä kesänä 53,17 juosseen norjalaisen Kaitesi Ertzgaardin. Baasilla on mahdollisuudet jopa EM-joukkueeseen, mutta ranking-pisteiden parannus saattaa olla tarpeen. Reilu viikko sitten hän juoksi ennätyksensä 52,51.

Naisten 100 metrin aidoissa Anni Siirtola ja Saara Keskitalo saavat kovan vastuksen, kun mukana ovat unkarilaiset Luca Kozák, tällä kaudella 12,70, ja Gréta Kerekes, 12,97, Ukrainan Hanna Plotitsyna, 13,20, sekä Norjan Andrea Rooth, 13,28.

Korkeushypyssä Sini Lällän kanssa kisailevat häntä paremmin tänä kesänä hypänneet Ukrainan Kateryna Tabashnyk, 195, ja Italian Erika Furlani, 191.

Pituuspaikalla Taika Koilahti ja Miia Sillman saavat vastaansa Sveitsin Daniela Schlatterin, jonka kauden kärkitulos on 646.

Naisten keihäässä Saksan Jana Marie Lowka (58,75) ja Italian Carolina Visca (56,75) mittaavat Jenni Kankaan ja Julia Valtasen kunnon.

GP-illan ohjelmaan kuuluvat myös paralajit 100 ja 400 metrin kelaus sekä parakeihäs.

 

Osallistujalistan löydät tästä linkistä:

https://www.tilastopaja.eu/motonetgp/jyvaskyla/

Kisasivut, aikataulu ja tulokset:

https://www.motonetgp.fi/jyvaskyla/