Juuso Hassi ensimmäisen päivän paras moniottelija

Kylmiltäänurheilija Salomäki kovassa kunnossa

LIVE-Tulospalvelu

Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi teki moniotteluiden hallimestaruuskilpailujen ensimmäisen päivän kovimman pistemäärän. Hassi johtaa ylivoimaisesti 22-vuotiaiden miesten seitsenottelua pistein 3165. Miesten seitsenottelua johtava Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sami Itani kokosi ensimmäisenä päivänä 34 pistettä vähemmän kuin Hassi.

Viime vuonna Kalevan kisojen kymmenottelussa hopeaa saavuttanut Hassi pyyhkäisi 60 metriä ennätysajassaan 7,06, ponkaisi pituutta 712, pukkasi kuulan ennätykseensä 14,32 ja hyppäsi korkeutta 190. Hän oli sarjansa paras jokaisessa lajissa ja olisi ollut paras 60 metrin juoksija ja pituushyppääjä myös miesten yleisessä sarjassa.  Lappajärven Veikkojen Elmo Savola on 22-vuotiaissa toisena 220 pistettä Hassia jäljessä. Savola jakoi korkeuden ykköstilan Hassin kanssa.  

Itani johtaa miesten seitsenottelua pistein 3131. Toisena on Mikkelin Kilpa-Veikkojen Perttu Noponen pistein 3039 ja kolmantena Someron Esan seiväshyppääjä Eemeli Salomäki vain kaksi pistettä Noposta jäljessä.  Taistelu mitaleista on ankara, sillä Kuopion Reippaan Thomas Barrineau vaanii vain seitsemän pisteen päässä Salomäestä. Barrineau voitti viime vuonna kultaa Kalevan kisojen kymmenottelussa.

 Barrineau voitti 60 metriä ajalla 7,07. Hän paransi kuusi vuotta vanhaa ennätystään seitsemällä sadasosasekunnilla. Barrineau oli pituushypyssä vasta seitsemänneksi paras tuloksella 647, mutta työnsi kuulaa 14,63 eli 75 senttiä pidemmälle kuin koskaan aikaisemmin. Myös hänen toiseksi pisin työntönsä 14,35 kantoi yli edellisen ennätyksen. Salomäki työnsi ennätyksensä 12,39. Hän kohensi kuusi vuotta vanhaa ennätystään 73 sentillä.  Barrineau oli kuulassa toiseksi paras. Itani oli vahvin tuloksella 14,79.

Itani voitti myös korkeushypyn tuloksella 202. Salomäki ja Esbo IF:n Joli Koivu hyppäsivät toiseksi parhaina 193. Barrineau joutui tyytymään tulokseen 190.

 Salomäki oli paras pituushyppääjä tuloksella 707. Myös Koivu ylitti seitsemän metriä tuloksella 703. Salomäki on leiskauttanut ulkona peräti 757. Pituushypyn jälkeen kilpailijat ja yleisö viettivät minuutin hiljaisen hetken joulukuussa kuolleen moniottelija Aki Salmisen muistoa kunnioittaen.

Kolmen lajin jälkeen johtajan ja neljännen ero oli vain 28 pistettä, ja viidentenä ollut Koivukin oli vain 72 pistettä kärkeä perässä.  Kolmen lajin jälkeen johti tasaisesti otellut Noponen. Seuraavina olivat Barrineau, Itani ja Salomäki.  Noponen oli 60 metrillä toinen, pituushypyssä neljäs ja kuulantyönnössä kolmas.

Kuortaneen Kunnon Artur Hämäläinen johtaa 19-vuotiaiden miesjunioreiden seitsenottelua neljän lajin jälkeen pistein 2913.  Hämäläinen pinkoi 60 metrillä ennätyksensä 7,19, hyppäsi pituutta 683, työnsi kuulaa 12,05 ja hyppäsi korkeutta 190.

Lahden Ahkeran Joska Tommola, Kuopion Reippaan Joona Välipakka ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miska Sundberg käyvät kovaa taistelua 17-vuotiaiden poikien seitsenottelun Suomen mestaruudesta. Tommola oli 60 metrin nopein ajalla 7,24, Sundberg paras kuulantyöntäjä tuloksella 13,11 ja Välipakka kovin pituushyppääjä tuloksella 651.  Välipakka johtaa pistein 2728. Tommolan pisteet ovat 2680 ja Sundbergin 2639.

(Jyrki Repola)

Moniotteluiden hallimestaruuskilpailut jatkuvat Helsingin Myllypurossa sunnuntaina. Ohjelmassa ovat miesten seitsenotteluiden loput kolme lajia sekä kaikkien naisten sarjojen viisiottelut.