Junnilan ja Rinteen Suomen ennätykset säväyttivät Paavo Nurmen stadionilla

Paavo Nurmen kisoissa koettiin kiihkeä alkuillan tunti, kun Ella Junnila paransi korkeuden Suomen ennätystä lukemiin 197 ja pian sen jälkeen Joonas Rinne rikkoi ajalla 3.35,20 Pekka Vasalan 52 vuotta vanhan 1500 metrin SE:n, joka oli 3.36,33.

Entinenkin korkeusennätys oli Junnilan nimissä, 196 kolmen vuoden takaa. Vasalan lukemien rinnalla oli myös Antti Loikkasen aika vuodelta 1980.

Junnilan vahva vire oli ennakoitavissa, sillä viikko sitten hän sijoittui Rooman EM-kisoissa viidenneksi tuloksella 193 ja teki hyviä yrityksiä myös korkeudesta 195.

Junnilan ennätystulos 197 syntyi komeasti ensimmäisellä yrityksellä, ja kaikki kolme yritystä 200 metristä olivat vähällä onnistua.

Junnila viihtyy Paavo Nurmen stadionilla. Viisi vuotta sitten hän teki SE:n 194, jota hän kuitenkin paranteli sentillä kuukautta myöhemmin Tampereella.

– Täällä on aina hyvä fiilis. Olen aina tykännyt hypätä täällä, satoi tai paistoi, ja nyt paistoi, Junnila kehui.

Mistä hyvä hyppykunto on tullut? Ovathan Junnilan viimeiset kaudet olleet varsin vaikeita ilman huipputuloksia

– Harjoittelemme paljon. Perusharjoittelussa pyrin tekemään 15–20 hyppyä, Junnila totesi.

Nyt Junnilan ennätys syntyi yhdeksännellä hypyllä.

– Olisi aina helpompaa, jos pääsisi tuoreilla jaloilla hyppäämään, mutta kuuluu laji osaamiseen, että pystyy tekemään tulosta kuluneillakin jaloilla.

Junnila antoi myös toisen selityksen hyville tuloksille, kun hänen vauhtinsa on nyt parempi kuin pitkään aikaan.

– Jaloissa on hyvä tuntuma. Kun vauhti rullaa, niin tulee hyviä suorituksiakin.

SE-tulos toi myös korkeuskisan voiton. Kakkoseksi sijoittui yli kahden metrin ennätyshyppääjä, Australian Eleanor Patterson tuloksella 194 ja kolmanneksi Slovenian Lia Apostolovski, 191. Heta Tuuri ja Sini Lällä jäivät tällä kertaa tulokseen 180.

Rinne: ”Pitkään tätä on odotettukin”

– Nyt on maailma auki, iloitsi Joonas Rinne ennätysjuoksunsa jälkeen.

Pitkään tätä on odotettukin. Rinteelle, Santtu Heikkiselle ja Topi Raitaselle on povattu ennätysjuoksua jo parin kolmen vuoden ajan, mutta sekunnin tai parin päähän se on aina jäänyt. Suuri yllätys Rinteen ennätys ei kuitenkaan ollut, sillä ennen tätä juoksua hänellä on jo kuusi 3.37:n aikaa tilastoissaan.

Rinne toivoi kilpailuunsa hyvää vauhtia mutta itselleen rauhallista rytmiä. Juoksun 400 ja 800 metrin väliajat olivat tasaiset 56,8 ja 1.54,9, ja Rinne seuraili pääjoukkoa rauhallisesti jälkijoukoissa.

– Pikkaisen pääsi kärki jo matkalla karkaamaan, mutta sain kurottua eroa umpeen viimeisellä 500 metrillä. Kellon kilkattaessa viimeiselle kierrokselle vilkaisin taululta numerot 2.40, ja minulla oli tuore tunne jaloissa. Sain tehtyä siitä vahvan loppuvedon, mikä taktiikka on minulle parasta, Rinne kertasi kilpailunsa kulkua.

– Suomen ennätys on ollut sellainen haamuraja jo pitkään ja sitä on jahdattu. Nyt se on selätetty, ja uskon sen avaavan tietä kohti maailman huippuja. Uskomaton fiilis, Rinne kommentoi edelleen hämmentyneen iloisena.

Kovasta ajastaan huolimatta Rinne oli vasta kisan kahdeksas. Kärkimiehistä moni juoksi ennätyksensä, myös voittaja Irlannin Cathal Doyle ajalla 3.34,09, ja alle 3.35:n pääsi viisi juoksijaa.

Rooman EM-kisat jäivät Rinteeltä väliin, kun tulosraja 3.36 jäi alittamatta eikä rankingpisteillä ollut enää käyttöä, koska rajan alittaneita kertyi limiitti täyteen.

– En ollut niinkään pettynyt omaan suoritukseeni, sillä tein ennätykseni kevään loukkaantumiseni jälkeen, mutta enemmän harmittelin karsintajärjestelmää. Tulosraja oli liian matala, eikä rankingin kautta enää otettu urheilijoita mukaan.

Nyt Rinne elää jännittäviä hetkiä, kuinka ranking kehittyy Pariisin olympialaisiin kesäkuun loppuun mennessä. Turun juoksu tekin hänen tilanteelleen hyvää, ja edessä on vielä tärkeät Kuortane Games ja Kalevan kisat.