Junnilalle MM-raja ja SE 194: ”Se oli ennen kaikkea tahtohyppy”, Raitaselle MM- ja olympiaraja sekä oma ennätys

Paavo Nurmen kisojen yleisö antoi korkeuskilpailun päätteeksi seisaaltaan ansaitut aplodit Ella Junnilalle, jolle 194:n ylitys tarkoitti kahta aihetta iloon. Kolmannella yrityksellään 194 ylittänyt paransi Linda Sandblomin SE:tä sentillä ja ylitti samalla Dohan MM-kisojen tulosrajan. Junnilan, 20, omaa ennätystä hyppy paransi kahdella sentillä.

– Se oli ennen kaikkea tahtohyppy. Teknisesti juoksun kaarteen kallistukset onnistuivat, Junnila kertaili ja lisäsi myös ponnistukseen tulonsa onnistuneen.

Tuoreeltaan hyppääjä ei vielä sisäistänyt, mitä oli tehnyt:

– Menee aamutunneille ennen kuin menee tajuntaan, mitä on tapahtunut.

Junnila sanoi vireensä taustaksi, että harjoituksissa on haettu hyviä hyppyjä, joita on myös saatu.

– Kaarre on saatu kulkemaan hyvin. SE:tä olen yrittänyt useamman kerran, mutta oli hyvät olosuhteet ja henkinen olotila.

Junnilan tuore ennätys uupuu enää kuusi senttiä kahden metrin rajasta.

– Sentti kerrallaan mennään sitä kohti, hän sanoi.

MM-raja ylittyi, mutta Junnilalle kesän ensimmäinen päätavoite on jo heinäkuussa. Tuolloin kilpaillaan 22-vuotiaiden EM-kilpailut Gävlessä. Kauden jatkoa ajatellen hän löysi tuoreeltaan hypyssään onnistumisestaan huolimatta kehitettävääkin:

– Riman ylitys ei vielä mene niin kuin pitäisi. Ylitykset olivat aika huonoja, siinä on vielä tekemistä, seuraavaksi Jyväskylässä kilpaileva Junnila sanoi.

Yleisön kannustus lämmitti Junnilaa, joka sai ennätyshyppynsä jälkeen tuoreeltaan onnitteluja perheeltään:

– Äiti itki ja sisarukset tulivat onnittelemaan, Junnila kertoi.

Junnilasta tuli perheen toinen SE-nainen, sillä äiti Ringa Ropo pitää yhä nimissään pituuden SE:tä 685.

Topi Raitanen kiri ennätykseensä ja alitti MM-rajan: ”Oli minulle sopiva nousujohteinen juoksu”

Topi Raitanen sai toivomansa onnistumisen Paavo Nurmen kisoissa, jossa oma ennätys putosi 8.21,47:ään. Se rikkoo Dohan MM-kisojen tulosrajan 8.29,00 sekä Tokion olympiarajan 8.22,00 ja nosti Raitasen Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi.

– Se oli yksi tämän kauden tavoitteista, tehdä Tokion suora raja. Oli hyvä vauhdinjako ja minulle sopiva nousujohteinen juoksu. Kavereilla ei ollut halua lähteä hakemaan ennätystä, Raitanen sanoi.

Raitanen paransi ennätystään roimasti, sillä hänen aiempi parhaansa oli 8.28,48. Raitanen oli juoksussa kolmas Yhdysvaltain Andy Bayerin (8.18,29) ja Kenian Nicholas Bettin (8.21,20) jälkeen.

– Kahden kilometrin väliaika (5.38) oli kymmenen sekuntia kovempia kuin kauden ensimmäisessä estekilpailussa Belgiassa, mutta kun tämä oli kauden toinen estekisa, oli vielä vähän hakemista, miten kiri lähtee.

Raitanen uskoo, että kauden mittaan ennätyksessä on vielä varaa parantaa.

–  Jos menee oikein hyvin, sellainen 3-4 sekuntia siinä on varaa.

Raitanen jatkaa seuraavaksi Jukolan viestiin, jonka jälkeen ohjelmassa on vielä 1500 metriä Saksassa ennen vuoristoleiriä St. Moritzissa.

– Flagstaffin leirin jälkeen keväällä, kun juoksin osuuden Tiomilassa märässä metsässä, sitä huomasi, kuinka sisäsiisti laji yleisiurheilu on. Tästä mennään radalta pukuhuoneeseen, Raitanen naurahti.

Ennätys rikkoi myös Pekka Päivärinnan ennätyksen 8.25,4.

– Häneltä olen saanut paljon neuvoja ja hänen kanssa on juteltu, hän kertoi.

Lipsanen: ”Tekeminen oli parempaa ja suoritukset hallitumpia kuin Lahdessa”, Mäkelä avauksessaan 13,97

Kolmiloikkaaja Simo Lipsasen suoritukset petraantuvat kauden edetessä. Turussa Lipsanen hyppäsi 16,57, joka on kauden kotimainen kärkitulos ja toi kolmannen sijan. Voiton vei Kiinan Zhu Yaming, joka venytti 2,6 metriä sekunnissa puhaltaneeseen myötäiseen 17,26. Toiseksi hyppäsi Yhdysvaltain Donald Scott tuloksella 17,05 (+1,4).

– Tekeminen oli nyt parempaa ja suoritukset hallitumpia kuin Lahdessa. Siellä huomasi, että olin vielä harjoituksista väsynyt. Otettiin Lahden jälkeen vähän iisimmin, ja siihen voi olla tyytyväinen, että reagoitiin oikein. Hyppääminen oli nyt rennompaa ja pysyi parempana loppuun asti, Lipsanen kertoi.

Kausi jatkuu ensi viikon keskiviikkoa Jyväskylässä gp-kilpailussa, mutta lajina on pituushyppy.

– Omaa ennätystä lähdetään hakemaan, parhaimmillaan 776 ponnistanut Lipsanen sanoi.

Kristiina Mäkelä avasi kesäkautensa hyvin hätyyttelemällä 14 metrin rajaa. Mäkelä oli tuloksellaan 13,97 kilpailussa toinen. Tulos on myös kauden kotimainen kärkitulos.

Koilahti ja Kemppinen ennätysvauhdissa, Purola avasi kesäkautensa kotimaisella kärkituloksella

Naisten satasella nuoret suomalaisnaiset olivat ennätysvauhdissa. Vahvasti pituushypyssä kauden aloittanut 20-vuotias Taika Koilahti juoksi alkuerässä 11,60 ja 21-vuotias Lotta Kemppinen 11,66. Finaalissa Kemppinen nipisti ennätyksensä vielä sadasosan paremmaksi. Kemppinen oli finaalin kuudes, Koilahti seitsemäs (11,68). Suomalaisten ykkönen oli Hanna-Maari Latvala, joka pinkoi viidenneksi ajalla 11,63.

Miesten satasella Samuel Purola avasi kautensa ja juoksi alkuerässä kauden kotimaisen kärkituloksen 10,43. Finaalissa hän oli kahdeksas ajalla 10,50.

Murto: 436:n ylitys oli hyvä

Wilma Murto hyppäsi 436 ja oli naisten seiväskilpailun neljäs. Murrolla oli tunne, että korkeammaltakin olisi voinut Turun illassa yli mennä.

– Oli sellainen tunne kropassa, että 450 voisi mennä. 436:n ylitys oli hyvä, mutta seuraava korkeus ei vaan onnistunut, Murto sanoi.

Ståhl: ”Aika tylsä, että heitin noin huonosti”

Miesten kiekkokilpailussa nähtin yllätys, kun Ruotsin Daniel Ståhl jäi ilman tulosta. Kilpailun voitti Jamaikan Fedrick Dacres tuloksella 66,74.

– Aika tylsä, että heitin noin huonosti. Yritin vähän liikaa. Varsinkin tuossa kolmannessa heitossa yläkroppa varasti, Ståhl sanoi.