Julius Yego 92,72 – Pitkämäki pronssia – Nikkanen ylitti Suomen ennätyksen

Yego ehdolla Kenian parhaaksi

Miesten keihäänheiton MM-finaali Pekingissä oli loistava. Julius Yego voitti kautta aikain maailmantilaston kolmanneksi parhaalla tuloksella. Tero Pitkämäki oli kolmas ja Antti Ruuskanen viides kummankin heitettyä yli 87 metriä. Minna Nikkanen sijoittui seiväshypyssä kymmenenneksi Suomen ennätyksellä 460.

Puoli tuntia ennen miesten keihäänheiton MM-finaalin alkua Linnunpesän ympäristössä alkoi sataa ja tuuli yltyi. Kymmenen minuuttia ennen finaalin alkua sade kuitenkin lakkasi.

Puolustava mestari Tšekin Vítězslav Veselý aloitti MM-finaalin matalalla heitolla, joka kantoi vain 78,38. Karsinnassa pisimmälle heittänyt Saksan Andreas Hofmann heitti hitaalla vauhdilla 79,38.

Maailmantilaston ykkösen Kenian Julius Yegon ensimmäinen yritys sortui yliyrittämiseen eikä kantanut edes 75 metriä. Viides heittäjä Japani Ryohei Arai rikkoi ensimmäisenä 80 metriä tuloksella 80,81.

Saksan Thomas Röhler laittoi merkin muille. Hänen laajakaarinen avausheittonsa kantoi 86,68. Jo verryttelyheitollaan Röhlerin keihäs kantoi suunnilleen saman verran. Röhlerin 22-vuotias joukkuetoveri Johannes Vetter kiskaisi hieman myöhemmin toiseksi tuloksella 83,79.

Hallitsevan Euroopan mestarin Antti Ruuskasen matala avausheitto kantoi vain 76,24, mutta vuoden 2007 maailmanmestari Tero Pitkämäki tempaisi rennosti 83,45. Pitkämäen harjoitusheitto verryttelyasu päällä kantoi jo noin 82 metriä.

Viimeistäedellinen heittäjä Egyptin Ihab Abdelrahman kiskaisi hitaasta vauhdista lähes pelkällä kädellään kauden parhaan tuloksensa 86,07 ja nousi toiseksi.

 

Abdelrahman 88,99 – Pitkämäki nousi kolmanneksi

Toisellakin heittokierroksella tilanne muuttui useita kertoja. Veselý epäonnistui toistamiseen, mutta Yego kohensi asemaansa tuloksella 82,42. Häntä hieman pidemmälle 83,07 heitti Japanin Ryohei Arai.

Kovakuntoinen Röhler tempaisi toisellakin kierroksella yli 86 metrin 86,03, muttei parantanut johtotulostaan.

Suomalaisten tilanne alkoi näyttää valoisammalta. Antti Ruuskasen tilanne koheni hänen heitettyään 81,29 ja sen jälkeen Tero Pitkämäki nousi kilpailussa kolmanneksi terävällä yli 85 metrin heitollaan 85,03.

Kierroksen päätti kuitenkin Egyptin jättiläinen Ihab Abdelrahman tämän kesän pisimmällä kaarellaan 88,99 ja siirtyi selvään johtoon.

 

Yego 92,72 – Ruuskanen nousi kolmanneksi

Linnunpesässä heitetään hirmuista keihäskilpailua. Kolmannella kierroksella maailmanmestaruuden puolustaja Veselý kiipesi ojan pohjalta ojan reunalle heittämällä 83,13. Hänen jälkeensä Saksan Andreas Hofmann tempaisi mainiosti 84,85.

Sitten oli vuorossa Julius Yego, joka kaksissa aikaisemmissa arvokilpailuissaan oli parantanut ennätystään. Niin kävi nytkin. Yegon heitto oli varsinainen mustan Afrikan leijonantappoheitto, jonka pituudeksi mitattiin 92,72. Tulos on maailmantilaston kautta aikain kolmanneksi paras Ján Železnýn ja Aki Parviaisen jälkeen.

Eivät luovuttaneet muutkaan. Röhler heitti jälleen yli 86 metriä ja paransi tulokseen 86,77. Hänen jälkeensä Antti Ruuskanen kiskaisi tiukassa paikassa yhdeksänneltä sijalta kolmanteen heittoonsa lähteneenä huipputuloksen 87,12 ja nousi kolmanneksi!

Tero Pitkämäki parantaa myös heitto heitolta. Kolmas yritys kantoi 85,08. Tulos parani, mutta sijoitus muiden parantaessa vielä enemmän oli tällä kierroksella pudonnut viidenneksi.

Japanin Ryohei Arai karsiutui kahdeksan parhaan joukosta niinkin hyvällä tuloksella kuin 83,07 häviten mestaruuden puolustajalle Veselýlle vain kuusi senttiä. Arain kolmas heitto olisi ollut tätä pidempikin, mutta hän astui sen yli.

 

Pitkämäki ohitti Ruuskasen

Hurja kilpailu! Neljännellä kierroksella Pitkämäki parantaa edelleen. Nyt lensi jo 87,64 ja hän nousi vuorostaan Ruuskasen ohi kolmanneksi afrikkalaiskaksikon jälkeen!

Röhler on todella varmassa kunnossa. Neljäs heitto 87,18 ja hänkin ohittaa Ruuskasen kuuden sentin erolla. Röhlerin jokainen heitto on lentänyt yli 86 metriä.

Abdelrahman aristelee hieman ja Yego jättää neljännen heittonsa käyttämättä. Neljän kierroksen jälkeen Pitkämäki on kolmantena ja Ruuskanen viidentenä.

Viidennellä kierroksella nähtiin useita kovalla voimalla tehtyjä suorituksia, mutta ne eivät teknisesti osuneet aivan täysin kohdalleen. Molemmat suomalaiset sekä Röhler heittivät jälleen yli 84 metriä, mutta tällä kierroksella kukaan ei parantanut tulostaan. Yego jätti taas yrityksensä käyttämättä.

 

Kultaa Keniaan – Pronssia Suomeen

Viimeisellä kierroksella Saksan Andreas Hofmann paransi tulostaan toista metriä, mutta niinkin komea tulos kuin 86,01 ei nostanut hänen sijoitustaan kuudennelta tilalta yhtään korkeammalle.

Tero Pitkämäen viimeinen yritys oli hänen tämän päivän korkein heittonsa. Pitkälle se lensikin, mutta tulos 87,34 oli 30 senttiä lyhyempi hänen neljännen kierroksen kiskaisuaan. Pitkämäen kaikki kuusi heittoa kantoivat vähintään 83,45.

Päivän parhaan sarjan heitti silti Thomas Röhler, jonka heitoista viisi kantoi yli 86 metriä ja heikoinkin 84,00. Viimeisellä kierroksella Röhler yhä paransi tulostaan ja oli vähällä ohittaa Pitkämäen tuloksella 87,41. Pronssimitali kuitenkin saatiin Suomeen 23 senttiä tätä pidemmällä heitolla.

Antti Ruuskasen kaksi viimeistä heittoa olivat täynnä raivoisaa yritystä, mutta heitot jäivät aivan liian mataliksi. Ruuskanen myös silmin nähden aristeli nivustaan, mikä saattoi vaikuttaa hänen suorituksiinsa.

Julius Yego kävi kilpailun päätteeksi vielä kerran viivalla. Jo toisen kerran keihäs lensi yli 91 metrin, mutta tämä heitto lipsahti yliastutuksi. Kulta- ja hopeamitali menivät heittämällä Afrikkaan … ja molempia afrikkalaisia heittäjiä valmentaa Petteri Piironen.

Hannu Kankaan valmentama 33-vuotias Tero Pitkämäki saavutti jo uransa seitsemännen mitalin olympiakisoissa, MM-kilpailuissa tai EM-kilpailuissa. Kukaan historian muista kovista suomalaisista keihäänheittäjistä ei tähän ole koskaan kyennyt.

 

Minna Nikkanen ylitti 450 kahdesti ja sivusi Suomen ennätystä

Naisten seiväshypyn finaalissa Minna Nikkasen ensimmäinen yritys aloituskorkeudesta 435 oli limbo, mutta toisella kierroksella hän liiteli ilmavasti riman yli.

Korkeudesta 450 Nikkanen ylitti riman kahdesti. Ensimmäisellä ylityksellä vartalokosketus rimaan aiheutti kuitenkin sen, että riman toinen pää ponnahti toisen kannattimen päälle ja suoritus tästä syystä hylättiin. Mutta Nikkanen toisti ylityksensä toisella yrityksellään.

Rima nostettiin Suomen ennätystä sivuavaan korkeuteen 460. Nikkanen ylitti upeasti riman heti ensimmäisellä yrityksellään! Tämä oli jo Nikkasen neljäs SE-hyppy tänä kesänä. Aiemmat tapahtuivat Marskin kisoissa Lappeenrannassa, Porin Kalevan kisoissa ja Kuortaneen Eliittikisoissa.

Kymmenen sentin ennätysparannus 470:een oli jo liian korkealla ja Nikkanen sijoittui lopulta kymmenenneksi. Nikkasen kanssa tasatuloksella, mutta vähemmin pudotuksin voitti viimeisen pistesijan Saksan 33-vuotias Martina Strutz, joka Daegun MM-kilpailuissa vuonna 2011 palkittiin hopeamitalilla.

470 ylitti seitsemän naista, joista 4-6:nnen tilan jakoivat sen pudotuksitta ylittäneet Lontoon olympiavoittaja Yhdysvaltain Jenn Suhr ja hänen 10 vuotta nuorempi joukkuetoverinsa Sandi Morris sekä Ruotsin maailmanennätysjuniori Angelica Bengtsson. 470 ylitti myös Britannian Holly Bradshaw.

Minna Nikkasen tavoin myös Angelica Bengtsson sivusi maansa ennätystä. Niin teki myös Brasilian 34-vuotias Fabiana Murer, joka näytti jo uusivan vuoden 2011 maailmanmestaruutensa, kunnes Kuuban Yarisley Silva viimeisellä yrityksellään ylitti ainoana kilpailijana korkeuden 490.

Murer sijoittui toiseksi tuloksella 485 ja Kreikan Nikoléta Kiriakopoúlou kolmanneksi tuloksella 480. Kärkikaksikko Silva ja Murer saavuttivat kumpikin jo uransa neljännen arvokilpailumitalin. Kiriakopoúlou palkittiin aiemmin pronssimitalilla myös Helsingin EM-kilpailuissa kolme vuotta sitten.

 

Hejnová uusi mestaruutensa maailman kärkiajalla

Tšekin Zuzana Hejnová kertoi YLEn haastattelussa kärsineensä viime päivät vilustumisesta. Tämä ei juoksussa näkynyt. Kotimaassaan Dukla Prahaa edustava Hejnová uusi naisten 400 metrin aitajuoksun maailmanmestaruutensa koko matkan johtaen maailman tämän kauden kärkiajalla 53,50.

Aikaisempi kauden kärkiajan haltija Yhdysvaltain 20-vuotias Shamier Little aitoi sisärataa toiseksi ajalla 53,94 ja hänen joukkuetoverinsa Cassandra Tate kolmanneksi ajalla 54,02. Molemmat voittivat mitalin heti uransa ensimmäisissä arvokilpailuissa.

Neljänneksi kamppaili Tanskan 28-vuotias Sara Slott Petersen ajalla 54,20. Pitkällä urallaan hän saavutti saman neljännen sijan jo kaksitoista vuotta sitten 17-vuotiaiden tyttöjen MM-finaalissa. Slott Petersen työskentelee peruskoulun matematiikanopettajana ja edustaa urheiluseuraa Århus 1900.

Kolmen vuoden takainen junioreiden maailmanmestari Jamaikan Janeive Russell oli viides uudella ennätyksellään 54,64 ja hallitseva Euroopan mestari Britannian Eilidh Child oli kuudes. Jamaikan Kaliese Spencer kompuroi viimeiseksi uransa neljännessä 400 metrin aitajuoksun arvokilpailuiden finaalissa.

 

Hyvin tuli viimeisen esteen jälkeen

Naisten 3000 metrin estejuoksussa tuore Aasian mestari Intian Lalita Babar yritti irtiottoa ja vielä 2000 metrin kohdalla hänellä oli noin 20 metrin etumatka muuhun joukkoon. Babar juoksi ensimmäisen kilometrin 3.09,96 ja toisen 3.12,31.

Seitsemän naista tavoitti Babarin 2200 metrin kohdalla eikä Babar kyennyt heidän vauhtiinsa enää vastaamaan. Kirikierrokselle ensimmäisenä lähti maailmantilaston ykkönen Tunisian 31-vuotias Habiba Ghribi.

Hurjassa loppusuoran kamppailussa hallitseva Euroopan mestari Saksan Gesa-Felicitas Krause taitavasti pujahti sisäkautta Ghribin ohi ja ehti ensimmäisenä viimeiselle kuivaesteelle. Ghribin juoksurytmi sekaantui ja Krause oli jo karkaamassa maailmanmestaruuteen.

Aivan viimeisten metrien aikana Ghribi kuitenkin uudelleen ohitti Krausen ja ehti maaliin yhden sadasosasekunnin aikaisemmin – mutta heidän molempien ohi liitelikin kevyellä askelella Kenian 156-senttinen ja 45-kiloinen Hyvin Jepkemoi. Voittoaika oli 9.19,11. Ghribi hävisi 0,14 sekuntia.

Mitalikolmikko Jepkemoi, Ghribi ja Krause kiri viimeisen kilometrin loistavasti noin 2.55. Lontoon olympiakisojen ja Moskovan MM-kilpailuiden pronssimitalinainen Etiopian Sofia Assefa hävisi pronssmitalin Krauselle 0,76 sekunnin erolla.

Yhdysvaltain Emma Coburn oli viides 2,67 sekuntia voittajalle hävinneenä, Etiopian Hiwot Ayalew oli kuudes ja Kenian Virginia Nyambura seitsemäs. Rohkeasti juossut Lalita Babar onnistui pitämään takanaan toisen takaa-ajoryhmän ja saapui maaliin kärkiseitsikon jälkeen ajalla 9.29,64.

Uusi mestari Hyvin Jepkemoi on 23-vuotias. Hän ei ole erityisen hyvin menestynyt muissa juoksulajeissa, vaan erikoistui jo nuorena estejuoksuun. Neljä vuotta sitten hän voitti Afrikan kisojen estejuoksun ja toissavuonna Moskovan MM-kilpailuiden estejuoksussa sijoittui kuudenneksi.

 

Van Niekerk juoksi historian neljänneksi nopeimmin

Miesten 400 metrin juoksussa syntyi uusi kirkas tähti … vaikka hallitseva olympiamestari ja entinen maailmanmestari Grenadan Kirani James ajalla 43,78 jäi vain 0,04 sekuntia ennätyksestään ja hallitseva maailmanmestari ja entinen olympiamestari Yhdysvaltain La Shawn Merritt juoksi uuden ennätyksensä.

Etelä-Afrikan 23-vuotias Wayde van Niekerk hallitsi finaalia alusta loppuun, vaikka Merritt koetti haastaa häntä loppusuoran alkuun asti ja vaikka James aloitti loppusuoralla hurjan nousunsa kohti kärkeä. Van Niekerk juoksi uuden Afrikan ennätyksen 43,48. Merrittin aika 43,65 on kautta aikain kuudenneksi paras.

Voittoaika 43,48 on kautta aikain tilaston neljänneksi paras. Viimeksi sitä nopeammin on juossut Yhdysvaltain Jeremy Wariner kahdeksan vuotta sitten Osakan MM-kilpailuissa. Kaksi muuta van Niekerkiä nopeampaa ovat olleet tämän lajin 1980–1990-lukujen legendat Butch Reynolds ja Michael Johnson.

Arnaud Malherben 16 vuoden takaista Etelä-Afrikan ennätystä rivakasti kehittynyt van Niekerk on tänä kesänä parantanut yli sekunnin. Aiemmin tänä vuonna van Niekerk on myös juossut 300 metriä kautta aikain kahdeksanneksi nopeimmin 31,63 ja alittanut 200 metrin juoksussa 20 sekunnin rajan ajalla 19,93.

Lontoon olympiakisojen hopeamitalimies ja Moskovan MM-kilpailuiden pronssimitalimies Luguelín Santos juoksi 44 sekuntia roimasti alittaneen mitalikolmikon varjossa uuden Dominikaanisen tasavallan ennätyksen 44,11.

Maailmantilaston ykkösenä matkaan lähtenyt Botswanan Isaac Makwala kamppaili loppusuoran alkuun mitaleista, mutta kangistui viidenneksi. Kuudes oli finaalin ainoa eurooppalainen Britannian Rabah Yousif ajalla 44,68 ja seitsemäs hallitseva junioreiden maailmanmestari Trinidad & Tobagon Machel Cedenio.

Saudi-Arabian Yousef Ahmed Masrafi hukkasi jo toistamiseen voimansa ennen finaalia. Alkuerissä hänen aikansa oli 43,93 ja finaalissa hän jäi viimeiseksi ajalla 45,15. Moskovan MM-kilpailuissakin Masrafi voitti välieränsä maansa ennätyksellä 44,61, mutta uupui finaalissa kuudenneksi ajalla 44,97.

 

Bolt ja Gatlin leikitellen alle 20 sekunnin

Taistelupari Jamaikan Usain Bolt ja Yhdysvaltain Justin Gatlin juoksivat miesten 200 metrin välierien ainoina kilpailijoina alle 20 sekunnin. Gatlin tykitti kaarteessa ennätysvauhtia ja voitti eränsä ajalla 19,87. Bolt katseli koko loppusuoran pää kallellaan videotaululta omaa juoksuaan ja voitti eränsä ajalla 19,95.

Gatlinin erästä finaaliin juoksivat myös Panaman Alonso Edward ajalla 20,02 ja Femi Ogunode Qatarin ennätyksellä 20,05. Japanin 16-vuotias Abdul Hakim Sani Brown juoksi viidenneksi ja kuudes oli Jeremy Dodson Samoalta, mikä on tämän Tyynenmeren saarivaltion paras sijoitus MM-kilpailuiden historiassa.

Boltin erästä finaaliin juoksivat lisäksi Etelä-Afrikan Anaso Jobodwana ajalla 20,01 ja Turkin azerbaidzhanilaisvahvistus Ramil Gulijev aikavertailun kautta ajalla 20,10. Karibianmeren saarivaltiota Antigua & Barbudaa edustava 20-vuotias Miguel Francis oli nopein finaalista karsiutunut ajalla 20,14.

Kolmas erävoittaja oli Britanniaa edustava siirtomaavaltio Anguillan Zharnel Hughes ajalla 20,14. Toisena hänen erästään finaaliin juoksi Francisia hitaammalla ajalla 20,19 Jamaikan Nickel Ashmeade. Helsingin Euroopan mestari Hollannin Churandy Martina karsiutui sekunnin sadasosan Ashmeadea hitaampana.

Hughesin voittamasta erästä karsiutuivat myös kaksi aikaisempaa Euroopan mestaria Ranskan Christophe Lemaître ja Hollannin Churandy Martina sekä Moskovan MM-kilpailuiden hopeamitalia puolustanut Jamaikan Warren Weir.

 

Campbell-Brown juoksi puolet matkasta väärää rataa

Viestinjuoksut mukaan lukien peräti 18 olympiakisojen tai MM-kilpailuiden mitalia saavuttanut Jamaikan Veronica Campbell-Brown voitti oman 200 metrin alkueränsä juostuaan koko loppusuoran erehdyksessä ulompaa rataa. Ylivoimaisuutensa vuoksi hän ei häirinnyt muiden juoksua eikä häntä esitetty hylättäväksi.

Nopeimmassa erässä juoksi 19-vuotias Britannian Dina Asher-Smith upean uuden ennätyksensä 22,22. Hyvät ajat juoksivat hänen erässään myös kokeneet 31-vuotiaat aiempien arvokilpailuiden mitaliurheilijat Jamaikan Sherone Simpson ja Bulgarian Ivet Lalova-Collio ajoin 22,52 ja 22,54.

Seitsemästä erävoittajasta Asher-Smithin jälkeen lähinnä nopeimmat olivat maailmantilaston kakkonen ja kolmonen Yhdysvaltain Candyce McGrone ja Hollannin Dafne Schippers ajoin 22,45 ja 22,58. Maailmantilaston ykkönen Allyson Felix juoksee vain 400 metriä.

Moskovan MM-kilpailuissa pronssimitalilla palkittu Nigerian Blessing Okagbare vetäytyi alkueristä viime hetkessä, vaikka hänet oli niihin jo ilmoitettu.

(Mikko Nieminen.)

MM-kilpailut jatkuvat Linnunpesässä torstaina Suomen aikaa kello 4.30. Nooralotta Neziri osallistuu naisten 100 metrin aitajuoksun alkueriin kello 6.15. Juuri ennen kello 14 alkavien iltakilpailuiden alkua on ohjelmassa miesten keihäänheiton palkintojenjako Suomen aikaa kello 13.35.

LIVE-Tulospalvelu:

Keskiviikkoaamu 26.8. ME-nainen moukaroi pisimmälle – Mo Farah tavoittelee tuplaa

Tiistai 25.8. Rudishan paluu – Lähes 70 metrin kiekkokaari – Genzebe Dibaban ihmekiri

Maanantai-ilta 24.8. Pitkämäki ja Ruuskanen finaaliin – Fraser-Pryce nopein nainen

Maanantaiaamu 24.8. Minna Nikkanen hyppäsi MM-finaaliin

Sunnuntai-ilta 23.8. Jamaikan Salama iski uudelleen Linnunpesään – David Söderberg kuudes

Sunnuntaiaamu 23.8. Miguel Ángel López löi kiinalaiset – Alkuerissä juostiin alle 44 sekunnin

Lauantai-ilta 22.8. Mo Farahin kuudes peräkkäinen – Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Lauantaiaamu 22.8. Molemmat moukarimiehet MM-finaaliin – Eritrean ensimmäinen kultamitali

 

,


suomalainen_suururheilija_tero_pitkamaki_voitti_jo_seitsemannen_suurkilpailuiden_mitalinsa._-_getty.jpg

(Getty images for IAAF.)


ruuskanen_antti_heittokuva_takaa_pekingissa_1_of_1.jpg

Antti Ruuskanen riuhtaisi jälleen suurkilpailuissa huipputuloksen 87,12.


naisten_estejuoksun_aivan_viime_metreilla_johtaja_vaihtui_kahdesti._-_getty.jpg

Naisten estejuoksun aivan viime metreillä johtaja vaihtui kahdesti. (Getty images for IAAF.)


yarisley_silva_voitti_seivashypyn_kaksinkamppailun_fabiana_mureria_vastaan._-_getty.jpg

Yarisley Silva voitti seiväshypyn kaksinkamppailun Fabiana Mureria vastaan. (Getty images for IAAF.)

,


wayde_van_niekerk_kaytti_mestaruusjuoksuun_kaikki_voimavaransa_ja_kannetti_paareilla_pois_stadionilta._-_getty.jpg

Wayde van Niekerk käytti mestaruusjuoksuun kaikki voimavaransa ja kannettiin paareilla pois stadionilta. (Getty images for IAAF.)

,


zuzana_hejnova_uusi_moskovan_maailmanmstaruutensa_pekingissa._-_getty.jpg

Zuzana Hejnová uusi Moskovan maailmanmestaruutensa Pekingissä. (Getty images for IAAF.)

,


usain_bolt_himmaili_videotaulua_katsellen_200_metria_alle_20_sekunnin._-_getty.jpg

Usain Bolt himmaili videotaulua katsellen 200 metriä alle 20 sekunnin. (Getty images for IAAF.)

,