Joyciline Jepkosgei huippuvauhdissa Lontoossa – Gezahegne juoksi maantiekympin ME:n

Kenian Joyciline Jepkosgei voitti Lontoon maratonin naisten kilpailun huippuajalla 2.17.43, jolla Jepkosgei nousee lajien kaikkien aikojen tilastossa seitsemänneksi. Miesten kilpailun nopein oli Etiopian Sisay Lemma ajalla 2.04.01.

Naisten kilpailu oli tasainen. Puolimatkaan kärki tuli ajassa 1.08.51. Sen jälkeen vauhti kiristyi, ja kun 5 kilometrin osuus 25 ja 30 kilometrin välillä mentiin 16.10:een, puolimatkan 12 juoksijan kärkiryhmä oli kutistunut viiden juoksijan ryppääksi. Loppumatkasta tuulinen sää verotti vauhtia, eikä muista ollut haastajiksi, kun Jepkosgei irtosi kärkijoukosta 35 kilometrin jälkeen.

Toiseksi kilpailuissa sijoittui Etiopian Degitu Azimeraw, 22, joka paransi ennätystään vajaat puolitoista minuuttia aikaan 2.17.58. Etiopian Ashete Bekere, 33, oli kolmas niin ikään roimalla ennätysparannuksella ja ajalla 2.18.18. Matkan ME-nainen ja Sapporon olympiamaratonin hopeamitalisti, Kenian Brigid Kosgei oli neljäs ajalla 2.18.40.

Lemma karkasi 40 kilometrin kohdalla

Miesten kilpailussa Lemma, 30, kirkasti viime vuoden Lontoon maratonin kolmannen sijan voitoksi. Samalla hän sai hieman balsamia haavoihin keskeytykseen päättyneen Sapporon olympiamaratonin jälkeen.

Miesten kilpailu oli naisten juoksun tapaan tasainen ja tasokas. Kuuden juoksijan kärkiryhmä ohitti puolimatkan ajassa 1.01.25. Lemma teki irtioton 40 kilometrin kohdalla ja karkasi kärkiryhmältä, jossa oli tuossa vaiheessa vielä viisi juoksijaa.

Toisena maaliin tuli Kenian Vincent Kipchumba, joka uusi viime vuoden kakkossijan ennätyksellään 2.04.28. Etiopian Mosinet Geremew oli kolmas ajalla 2.04.41. Geremew, joka on matkan MM-hopeamitalisti, oli vuosi sitten Lontoossa neljäs. Viime vuoden kilpailun voittanut oli Shura Kitata oli nyt kuudes ajalla 2.07.51.

Gezahegne juoksi maantiekympin ME:n

Kalkidan Gezahegne voitti Genevessä 10 kilometrin tiekilpailun ME-ajalla 29.38. Etiopialaistaustainen bahranilaisjuoksija sivalsi 5 sekuntia Joyciline Jepkosgein aiemmasta ME-ajasta, jonka syntyi Prahassa 2017. Gezahegne juoksi 5 kilometrin osuudet 14.46 ja 14.51. Gezahegne, 30, pinkoi Tokiossa 10 000 metrin olympiafinaalissa hopealle.

Kenian Kibiwott Kandie, voitti miesten 10 kilometrin kilpailun huippuajalla 26.51. Kandie, 25, pitää halussaan puolimaratonin ME-aikaa 59.32.