Jouste EA:n uudistuksesta: Rikkoo tasa-arvoisuuden periaatetta

Latvala vaihtaa Braumanin valmennukseen: "Iso muutos"

Suomen Urheiluliiton (SUL) pikajuoksujen päävalmentaja Petteri Jouste ei pidä Euroopan yleisurheiluliiton (EA) uudesta järjestelmästä, jossa ensi kesän EM-kisojen pika-ja aitajuoksussa 12 urheilijaa etenee välieriin tilastojen perusteella.

EA on hyväksynyt periaatteen, jossa heinäkuisissa Amsterdamin EM-kisoissa kilpailuun ilmoitetuista urheilijoista kaksitoista etenee välieriin kauden 2016 tilastojen perusteella parasta.

Uusi järjestelmä on käytössä 100, 200 ja 400 metrillä sekä 100 ja 110 metrin sekä 400 metrin aidoissa, mutta sen yksityiskohdat ovat osin vielä avoimia.

– Urheilijat ovat olleet vahvasti tätä vastaan, viimeksi hiljattain pidetyssä EA:n urheilijavaliokunnan kokouksessa. Se rikkoo tasa-arvoisuuden periaatetta ja on myös mestaruuskisojen hengen vastainen, Jouste sanoo.

Tasa-arvoisuutta se rikkoo Jousteen mielestä ennen muuta 200 ja 400 metrillä, jossa radalla voi juoksijasta riippuen olla suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Yleensä radat välieriin jaetaan alkuerien perusteella.

– Tämä tarkoittaa, että 200 ja 400 metrillä rankingin perusteella jatkoon päässeet miehittävät käytännössä parhaat, eli keskiradat. Siten alkuerät juosseet ovat parhaimmillaankin ulkoradoilla, Jouste sanoo.

Mestaruuskilpailujen henkeä järjestelmä sotkee Jousteen mukaan sikäli, että mestaruuskisojen suolana on seuloa voittaja nimenomaan kolmen juoksun perusteella.

– Ilmeisesti tällä järjestelmällä haetaan sitä, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus juosta kaksi lajia, Jouste sanoo.

SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä ymmärtää Jousteen näkökantaa. Mäkelä ei kuitenkaan lähde arvailemaan onko uudistus tullut jäädäkseen.

– Euroopan yleisurheiluliitto on pidemmän aikaa kartoittanut ja kokeillut sääntösovelluksia, joiden tavoite on tehdä kilpailuista joustavampia ja nopeatempoisempia. Osa kokeilluista asioista on toiminut, osa ei. Aika näyttää miten tämän uudistuksen kanssa käy, Mäkelä sanoo.

Välieriä Amsterdamin EM-kisoissa on nykytyyliin kolme. Loppukilpailuun etenevät erien kaksi parasta sekä kaksi parasta aikavertailusta.