Jouko Grip ja Pekka Kujala valittiin Paraurheilun Kunniagalleriaan

Yleisurheilun paralympiavoittajat Valkeakosken Hakan Jouko Grip ja Espoon Tapioiden Pekka Kujala on valittu ensimmäiseen Paraurheilun Kunniagalleriaan.

Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen henkilökohtaisena hierojanakin palvellut Kujala voitti Toronton paralympiakisoissa 1976 kolme kultamitalia sokeain kuulantyönnössä, kiekonheitossa ja keihäänheitossa. Neljä vuotta myöhemmin Arnhemin paralympiakisoissa Kujala voitti kiekonheiton uudelleen.

Polion seurauksena toisesta kädestään halvaantunut Grip on peräti 12-kertainen paralympiavoittaja. New Yorkin paralympiakisoissa 1984 Grip voitti sekä 800 että 1500 metrin juoksut liikuntavammaisten luokassa L6. Maastohiihdossa hän on voittanut kahdeksan paralympiakisojen kultamitalia ja ampumahiihdossa kaksi.

 

Paraurheilijoiden Suomen ennätykset vahvistetaan

Suomen Urheiluliitto vahvistaa vuodenvaihteessa ensimmäisen paraurheilijoiden Suomen ennätysluettelonsa. Grip ja Kujala ovat urheilleet aikana, jolloin luokittelujärjestelmä poikkesi nykyisestä. Tämä aiheuttaa haasteita eri aikakausien ennätysten yhteensovittamiseksi.

Suomen ennätykseksi voidaan hyväksyä tulos, jonka tehnyt urheilija täyttää jonkun allaolevista ehdoista:

  1. Hänellä on voimassaoleva parayleisurheilun kansainvälinen luokitus (T/F11-64).
  2. Hänellä on parayleisurheilun kansallinen luokitus, joka on tehty vuonna 2005 tai sen jälkeen (koskee liikuntavammaisten luokkia T/F31-64).
  3. Hänellä on parayleisurheilun kansallinen luokitus tehtynä ennen vuotta 2005 ja luokittelun tehnyt henkilö on vahvistanut sen paikkansa pitävyyden (koskee liikuntavammaisten luokkia T/F31-64)
  4. Hänellä on kehitysvammadiagnoosi (koskee luokkaa T/F20 ja down-urheilijoiden luokkaa T/F21).
  5. Hänellä on näkövammaisten urheiluluokittelu (B1-B3)
  6. Erittäin perustelluista syistä urheilija, jolla ei ole nykymuotoista luokitusta, mutta jonka osalta pystytään todentamaan, että vamma vastaa nykyluokkaa.

Vuonna 2006 edesmenneen Kujalan kiekonheittoennätys 38,64 on parempi, kuin yhdenkään voimassaolevan sokeain luokituksen saaneen suomalaisurheilijan. Lähinnä pisimmälle 36,27 on heittänyt Petteri Peitso.

Gripin ennätykset ovat huomattavasti parempia kuin yhdenkään voimassaolevan yläraajahalvaantuneiden luokituksen saaneen suomalaisurheilijan. Grip juoksi 400 metriä 52,0, 800 metriä 1.56,2, 1500 metriä 3.59,4 ja 3000 metriä 8.47,8.

Jouko Gripin tie paralympiavoittajaksi: https://www.paralympia.fi/jouko-grip

Pekka Kujalan tie paralympiavoittajaksi: https://www.paralympia.fi/pekka-kujala

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)