Jokinen ja Veikkola kolmansia maratonviestissä – ”Yllättävän hyvänoloinen kilpailu”

Jerry Jokinen ja Heta Veikkola ottivat ensimmäisinä suomalaisina tuntumaa elokuussa Pariisin olympiakisoissa kilpailtavaan kävelyn maratonviestiin. Kaksikko sijoittui Dublinissa sunnuntaina käydyssä kilpailussa kolmanneksi ajalla 3.16.11. Kilpailun voitti Slovakian kaksikko ajalla 3.11.17.

Suomalaiskaksikko käveli Dublinissa järjestyksessä Jokinen-Veikkola-Jokinen-Veikkola. Jokisen avausosuus oli 12,195 kilometriä ja loput osuudet kukin 10 kilometriä.

Suomi lähti kärjessä kilpailun ankkuriosuudelle, mutta sijoitus hiipui osuuden lopussa, kun Veikkola kamppaili vatsavaivojen kanssa.

Lehtinen: ”Kilpailuna mielenkiintoinen”

Maratonviesti tuli hieman yllättäen elokuussa käytävien Pariisin olympiakisojen ohjelmaan. Silloin urheilijoiden vastaanotto oli ristiriitainen. Jokiselle Dublinin kilpailu jätti kuitenkin myönteisen kuvan.

– Aluksi sitä mietti, kun viestistä kerrottiin, ettei tässä ole mitään järkeä ja kuka tämänkin on keksinyt. Nyt kun asennoiduin kisaan, niin että menen ja katson, millainen se oikeasti on, niin yllättävän hyvänoloinen se kilpailuna oli, Jokinen tiivisti kokemusta.

Samaa mieltä oli kilpailua huoltojoukoissa seurannut Suomen Urheiluliiton (SUL) kävelyn lajivalmentaja Jani Lehtinen.

– Kilpailuna se oli sikäli mielenkiintoinen, että tilanteet vaihtelivat eri osuuksilla. Siinä tuli sitä, että urheilijat miettivät, kuinka tiukasti kukin lähtee liikkeelle omalla osuudellaan ja miten siitä palautuu toiselle osuudelle, Lehtinen kuvasi.

Jokinen: ”Toisella osuudella oli vaikea saada rytmistä kiinni”

Jokinen toi Suomen kärjessä vaihtoon molemmilta osuuksiltaan. Hyvin kulki myös Veikkolan kävely lopun vatsavaivoihin asti.

– Avausosuudella huomasi, että moni ei oikein tiennyt, mitä vauhtia lähteä. Slovakian kaveri kysyi minulta, mitä vauhtia ajattelin mennä. Oma alkuvauhti oli aika rauhallinen, josta sitten pikkuhiljaa kiristin, Jokinen kertaili.

– Vaihdossa rauhoituin hetkeksi, hölkkäsin vessaan, joka oli vähän kauempana, ja aloitin sitten kohta lämmitellä uudelleen. Koetin asennoitua toiseen osuuteen kuin uuteen kilpailuun. Jälkimmäisellä osuudella oli vaikea saada rytmistä kiinni, mutta yllättävän hyvin se meni.

Pariisin olympiakisoissa kävelyn maratonviestissä kilpailee 25 joukkuetta, joista 22 saa edustuspaikan huhtikuisista maajoukkueiden MM-kilpailuista Antalyassa, Turkissa. Loput kolme joukkuetta valitaan rankingin perusteella.