Joensuun Motonet GP: Raitanen ennätysjahtiin, Korte, Neziri ja Hurske Kalevan kisojen kenraalissa, Kirt haastaa Ruuskasen

Topi Raitanen käy Jukka Keskisalon 3000 metrin kenttäennätyksen kimppuun Joensuun Motonet GP:ssä keskiviikkona. Kalevan kisoihin valmistautuvat Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Reetta Hurske kohtaavat 100 metrin aitajuoksussa ja Antti Ruuskanen haastaa keihäänheitossa maailmantilaston ykkösen Magnus Kirtin.

– Se on realistinen tavoite, mutta vaatii sopivat olosuhteet, ja että kaikki natsaa, Raitanen arvioi mahdollisuuksiaan rikkoa Keskisalon ennätys.

Keskisalon ja Joensuun kentän 3000 metrin ennätys on 10 vuotta sitten juostu 7.49,05. Raitasen ennätys on toukokuinen 7.56,10.

Viikko sitten Raitanen juoksi Lapinlahdella 3000 metrin esteet ennätyksensä tuntumaan 8.22,76. Silloin juoksun ”jäniksen” vauhti notkahti toisella kilometrillä. Joensuussa juoksun jänis on Norjan Håkon Mushom. Lisäksi reilu viikko sitten 7.49,86 juossut Bahrainin Mohammed Ayoub Tiouali pitää huolen siitä, että Raitasella on kirittäjä ennätysjuoksuun.

– Lapinlahdella otin varman päälle, kun olin juuri tullut korkeanpaikan leiriltä ja säästin rytminvaihdoksen loppuun. Nyt lähdetään 7.50:n loppuaikaan tähtäävään vauhtiin. Ja jos on hyvä päivä, mennään alle 7.50:n, Raitanen sanoo.

Neziri: Vähän ryminää loppuun

Naisten 100 metrin aitajuoksussa kilpaillaan alkuerät sekä A- ja B-finaali. Neziriä, Kortetta ja Hursketta kirittävät muiden muassa tuore 22-vuotiaiden EM-kakkonen, 12,82 juossut Puolan Klaudia Siciarz sekä Jamaikan Brittany Anderson, joka pinkoi hiljattain myötätuuleen 12,77. Anderson on 17-vuotiaiden maailmanmestari toissakesältä ja 19-vuotiaiden MM-kakkonen viime kesältä.

Korte juoksi viikko sitten Lapinlahdella kauden kotimaisen kärkiajan 12,86 ja Hurske 12,97. Neziri puolestaan aitoi viikonvaiheessa Lontoossa 12,97. Hänen kesän parhaansa on 12,90.

– Pitää uskoa, että sieltä löytyy nyt kokonaisuutena hyvä suoritus, eli vähän enemmän ryminää loppuun ja hyvä tulee, Neziri viittasi Lontoon juoksuun, jossa loppuun ei löytynyt hänen toivomaansa lentoa.

– Lontoossa juoksin yhdeksännellä radalla. Toivottavasti nyt menee alkuerissä hyvin ja pääsen finaalissa juoksemaan keskiradoille. Se auttaisi kovasti.

Joku aiturikolmikosta valitaan kuun lopussa Suomen edustajaksi Euroopan Superliigaan, joka kilpaillaan Bydgoszczissa, Puolassa. Valinnassa otetaan huomioon koko kausi ja jokainen kolmikosta haluaa joukkueeseen.

– Siinä on aina ekstra-latausta kun kotimaan kärki on paikalla. Tässä on myös sellaista kohti Kalevan kisoja -kilpailuasetelmaa, Neziri sanoo.

Korte ja Hurske ennätysjahtiin

Korte juoksi Lapinlahdella ennätyksensä ja uskoo, että parempaa on luvassa.

– Nyt kun olen nähnyt sen juoksun videolta, olen tyytyväinen kahteen aitaan. Kolmella aidalla tuli paha vastaponnistus, joka vei paljon aikaa. Meille aitureille paljon aikaa on muutama sadasosa, Korte sanoo.

– Minä en ajattele, ketä vastaan kisaan. Nooralotta tai Reetta on ollut mukana melkein jokaisessa juoksussani tänä kesänä. Se on ihan sama, onko heistä mukana toinen vai molemmat. Juoksen omaa juoksua ja tavoittelen ennätystä.

Hurske sanoo voivansa keskittyä juoksemaan vain voitosta, kun enää ei tarvitse jahdata MM-rajaa. Se alittui sallitussa tuulessa Lapinlahdella.

– Nyt saa juosta vähän rennommin, ei tarvitse maalissa kelloa katsella. Olin odottanut, että raja tulee, mutta en uskonut, että se menisi Lapinlahdella. Se oli kuitenkin aika huono juoksu eikä sadekaan auttanut, Hurske sanoo.

– Lapinlahden jälkeen palattiin treenaamaan. Perjantaina oli heti kova aitatreeni ja voimaharjoitus. Nyt toivon kahta hyvää starttia ja että pystyisin taistelemaan muita vastaan myös juoksun lopussa, kuten alkukaudella pystyin.

Kirt: Se on haastava kisa

Virolainen Magnus Kirt hakee Joensuusta hyvää tulosta ja kahdeksatta peräkkäistä voittoaan Suomessa. Hän on viimeksi hävinnyt Suomessa toissa vuonna Lappeenrannassa Tero Pitkämäelle.

– Kohtaan Antti Ruuskasen ensimmäisen kerran tällä kaudella, haastava kisa, Kirt sanoo.

Kirt on ollut läpi kesän loistovedossa. Hän heitti juhannuksen alla Ostravassa  90,34 ja juhannuspäivänä Kuortaneella 90,61, joka on maailman kärkitulos. Kirtin mukaan vauhtijuoksun ja heiton yhteen niveltyminen on ollut tämän menestyksen taustalla.

– Olen aina painottanut harjoittelussa jalkatyötä. Nyt talvella ei keskitytty niin paljon heittoon, vaan siihen, että saadaan vauhti siirrettyä heittoon. Ja se on onnistunut aika hyvin, Kirt hymyilee.

Virolaisheittäjällä on nyt takanaan keskikesän treenitauko ja edessä on kiivastahtisen kilpailun täyttämä elokuu. Treenitauolla Kirt palasi perusharjoittelun pariin ja koetti myös hioa keihään lähtökulmaa, jonka hänen mukaansa karkaa helposti liian korkeaksi.

– Se toimii, kun keskityn siihen täysillä, mutta sitten joku muu asia helposti pettää. Kuortaneella sain sen toiminaan, samoin Ostravassa, Kirt sanoo.

Richardsson, Kuivisto ja Lipsanen kovassa seurassa

Camilla Richardsson on kahdessa viime kilpailussaan juossut 3000 metrin esteissä MM-rajan ennätyksellään 9.38,93 ja 5000 metrillä ennätyksensä 15.37,02. Joensuussa hän juoksee 3000 metrin esteet ja hakee 9.28,81 juosseen Kenian Caroline Chepkuruin johdolla ennätykseensä parannusta.

Sara Kuiviston kesän paras 800 metriä on kulkenut 2.02,64. Joensuun tasokkaalla 800 metrillä on useita 2.01-alkuisia tuloksia tänä vuonna juosseita puolimailereita, joten Kuivistolle on hyvät edellytykset tuloksentekoon.

Naisten keihäskilpailun kärkinimi on 67,22 tällä kaudella heittänyt hallitseva Euroopan mestari, Valko-Venäjän Tatsjana Haladovitsh. Kotimaan kärkinimistä mukana ovat Jenni Kangas, Heidi Nokelanen ja Saara Lipsanen.

Kansainvälistä vastusta on tarjolla myös Simo Lipsaselle kolmiloikassa, Joonas Rinteelle 800 metrillä ja viime vuonna Joensuussa pituushypyn ennätyksellään voittaneelle Kalle Salmiselle. Kotikentällään kilpaileva Salminen ponkaisi viime vuoden kilpailussa 773.

– Nyt on kutkuttava fiilis kropassa, tänä kesänä 775 ponkaissut, Salminen sanoo.

Kilpailujen pääsihteeri Tuomo Lehtinen on tyytyväinen.

– Nämä ovat korkeatasoisimmat kilpailut, mitä minä olen ollut täällä järjestämässä. Mukana on 70 ulkomaista urheilijaa, joista monet ovat tulleet tänne omalla kustannuksellaan. Luvassa on myös tasapainoiset kilpailut, sillä mielenkiintoisia lajeja on paljon, Lehtinen sanoo.

Joensuun Motonet GP näkyy Ylen TV2-kanavalla keskiviikkona 24.7. kello 18.30 alkaen.

Osallistujaluettelo:

Aikataulu: