Määttäselle mainio debyytti: 4.12,08 – Rinne 3.37,65 ja Heikkinen 3.38,17 – Raitaselle napsu eteenpäin Joensuun Motonet GP:ssä

Joensuun Motonet GP:n kestävyysjuoksuissa kohokohdaksi nousivat miesten ja naisten 1500 metriä, joissa suomalaiset parantelivat joukolla ennätyksiään. Topi Raitasen 3000 metrin estejuoksu oli pieni napsu eteenpäin, vaikka mies ei itse vielä tyytyväinen menoonsa ollutkaan.

Naisten 1500 metrillä kärkijuoksijamme tekivät kaikki omat ennätyksensä: Eveliina Määttänen 4.12,08, Camilla Richardsson 4.13,68 ja Ilona Mononen 4.14,79.

Määttänen, jolle kisa oli ensimmäinen startti tällä matkalla sitten juniorivuosiensa yli 10 vuoden takaa, oli kisan neljäs. Pitemmille matkoille keskittyvä Richardsson oli kuudes ja Mononen kahdeksas.

Kisan voitto meni Japanin Nozomi Tanakalle hänen kauden parhaallaan 4.07,05. Kovimmillaan hän on juossut matkan alle neljän minuutin. Kakkoseksi juoksi Italian Laura Pellegrino ennätyksellään 4.08,52.

– Tunnusteleva juoksu. En osannut seurata väliaikoja, yritin vain juosta porukan mukana ja pysyä letkassa, Määttänen kommentoi eräänlaista debyyttiään tällä matkalla.

– Ensimmäiset sata metriä olivat ehkä kisan suurin yllätys, sillä ruuhkaa oli eri tavalla kuin kuin kasilla.

Kuuluisaa 1500 metrin kolmannen kierroksen kammoa Määttänen ei kertonut huomanneensa, vaan hän pystyi tekemään nousujohteisen juoksun niin vauhdillisesti kuin sijoituksissa tasaisessa joukossa.

– 900 metriä ennen maali tuli pieni käppi, kun jännitin, lähdenkö edellä olevan juoksijan ohi vai en. Onneksi uskalsin lähteä ohitukseen, Määttänen naurahti.

Viime vuonna Määttänen teki hämmästyttävän ja nopean nousun uudessa lajissaan 800 metrillä, kun hän oli aikaisemmin keskittynyt ratakierroksen matkoihin. Onko nyt samaa odotettavissa 1500 metrillä?

– No ei, muita kisoja ei ole tiedossa. Ellei sitten tule Ruotsi-otteluun tarvetta syksyllä.

Valmentaja Jan Petrac kertoi, että odotuksissa oli aika 4.15, plus-miinus kolme sekuntia.

– Olen tyytyväinen tulokseen. Minulle valmentajana oli tärkeä nähdä Eveliinan taso tällä matkalla.

Richardssonille roima parannus, Mononen nipisti kymmenyksen

Suomalaisittain kisa oli tasainen, sillä Määttänen, Richardsson ja Mononen taivalsivat ison osan matkaa samassa ryhmässä ja lähellä toisiaan.

Monoselle ennätysparannus oli sekunnin kymmenyksen luokkaa, mutta Richardsson lohkaisi ajastaan noin seitsemän sekuntia.

– Oli tällainen sprinttimatka, Richardsson tuumasi.

– Hyvä vauhdinjako, tasainen ja täydellinen kisa meille. Sai vain roikkua mukana, Richardsson ja Mononen totesivat yhteen ääneen.

Mononen pohti vielä täydellisiä olosuhteita, nyt kova tuuli haittasi juoksijoita jokaisella kierroksella.

– No, sano nyt, enkka mikä enkka, Richardsson yllytti.

Rinne ja Heikkinen ennätyksiinsä

Miesten 1500 metriä sujui samalla nuotilla kuin naisten kisa: ulkomaiset vieraat vauhdittivat suomalaiset uusiin ennätyksiinsä. Joonas Rinne juoksi kolmanneksi ajalla 3.37,65 ja Santtu Heikkinen neljänneksi 3.38,17.

Juoksun voitti Australian Adam Spencer ennätyksellään 3.36,78 ennen Etiopian Abdisa Fayisaa, joka sai ajan 3.36,87. Alle 3.40:n paineli yhteensä kuusi miestä.

Rinteen ja Heikkisen ennätysparannukset olivat tällä kertaa pieniä, muutamia sekunnin kymmenyksiä, mutta olosuhteetkaan eivät olleet kovan tuulen ja koleuden takia parhaat mahdolliset. Kaino arvio voisi olla, että Joensuun illan olosuhteet söivät tuloksista ainakin sekunnin.

Tänä kesänä on puhuttu jo paljon matkan uudesta SE-juoksusta (Pekka Vasalan ja Antti Loikkasen 3.36,3), mutta Rinne suhtautui kisan jälkeen asiaan rauhallisesti ja odottavaisin mielin.

– Kenties nyt olisi voinut olla myös hieman parempi vauhdinjako. Ensimmäiset 300 metriä oli raju, ja keskityin vain sietämään sitä ilman vaikeuksia. Seuraavilla kierroksilla vauhti hyytyi ehkä hieman liikaa, totuttuun vahvaan loppuun keskittynyt Rinne kommentoi.

– Vahvan tuntuista oli meno. Alku oli kova, sitten mentiin rauhallisemmin, ja loppu oli taas kiihtyvä, Heikkinen kertasi juoksuaan.

– Sillä tavalla olen tyytyväinen, että olen saanut nostettua tasoni alle 3.40:n aikoihin. Aikoja on sitten hyvä viilata paremmaksi kisa kisalta. Kyllä ne ennätykset sieltä sitten tulevat.

Heikkinen kertoi taktiikakseen pysyä hyvässä peesissä.

– Sillä tavalla sain voitettua kovan vastatuulen haittoja, ensi viikon alle 23-vuotisten EM-kisoihin valmistautuva Heikkinen kertoi.

Suomen kärkikaksikon takaa voidaan nostaa myös muita kotimaisia ennätysnimiä, Aleksi Kivelä 3.44,58 ja Eero Saleva 3.46,04.

Raitanen: ”Pieni napsu eteenpäin”

Topi Raitasen mielenkiinnolla odotettu 3000 metrin estejuoksu toi kakkossijan ajalla 8.27,75.

– Ei se sellaista ollut, mitä odotin, mutta pieni napsu eteenpäin. Pohja on kuitenkin nyt nähty, ja tästä mennään eteenpäin, Raitanen kommentoi tyynesti juoksuaan, kun viimeiset kilpailut ovat sujuneet häneltä heikosti.

Selvä alavireisyys näkyi edelleen viime kesän Euroopan mestarin juoksussa, ja sen myöntää juoksija itsekin.

– Ei tuo loppuveto ole sellaista mitä aina toivon. Mutta nyt palaan pikkuhiljaa normaaliin harjoittelurytmiin, jossa terävät ja kevyemmät harjoitukset vaihtelevat. Viime ajat on mennyt enemmän kisasta toiseen, ja väliin olen tehnyt palauttavaa perusharjoittelua.

Estekisan voittajaksi juoksi Marokon Mohammed Tindoufti ajalla 8.23,65. Hän karkasi Raitaselta jo pari kierrosta ennen maalia. Muille ulkomaisille vieraille Raitasen loppuveto, vaikka se normaalia nihkeämpi olikin, oli liikaa.

Kaikki tulokset:

https://live.time4results.com/yu/2023/motonetgp/joensuu/