Joensuu vetäytyi, Turku ainoa hakija Kalevan kisoille 2020

Haussa huipputyyppi Tarmoon!

Joensuun Kataja ry vetää hakemuksensa pois vuoden 2020 Kalevan kisojen hakuprosessista. Syynä on se, että Joensuussa ainoa mahdollinen Kalevan kisoille sopiva viikonvaihde on 18.-19.7.2020. Se taas on vakiintunut Ilosaarirock-festivaaliviikonlopuksi.

Vuoden 2020 Kalevan kisojen isännyydestä päättää Helsingissä 8. huhtikuuta kokoontuva Suomen Urheiluliiton liittovaltuusto. Kisoilla oli vain kaksi hakijaa, joten kisaisännyys on menossa Turkuun.

– Nyt vain on niin, ettei kalenterista löydy sopivaa viikonloppua, joka olisi hyvä niin asiakkaiden kuin huippu-urheilijoiden näkökulmasta, sanoo Joensuun Kataja ry:n yleisurheilujaoston toiminnanjohtaja Tomi Pyylampi.

Kesällä 2020 Kalevan kisoille sopivia viikonvaihteita rajoittavat Pariisissa käytävät EM-kilpailut ja Tokion olympialaiset. Olympialaisiin urheilijat menevät valmistavan leirin kautta.

– EM-kisojen ja olympialaisiin valmistavan leirin väliin jää niin vähän aikaa, että heinäkuussa on käytännössä yksi viikonloppu, jolloin Kalevan kisat voidaan Joensuussa pitää. Elokuun lopussa Joensuu ei ole paras mahdollinen paikka Kalevan kisojen pitämiselle. Joensuussa Kalevan kisat ovat parhaimmillaan loma-aikana.

Joensuun Kataja ry:n yleisurheilujaosto ja Joensuun kaupunki aikovat hakea Kalevan kisojen järjestämisoikeutta tuleville vuosille.

– Toivottavasti saamme uuden mahdollisuuden Kalevan kisoille vuonna 2021, Pyylampi sanoo.

Joensuu haluaa myös Kalevan kisat

Joensuussa Kalevan kisojen ja Ilosaarirock-festivaalin yhteensovittamisesta sekä järjestelyjen reunaehdoista on tapahtumajärjestäjien kanssa keskusteltu runsaasti.

– Me olemme käyneet Kalevan kisojen ja Ilosaarirockin aikataulujen yhteensovittamisesta keskustelut ja miettineet eri vaihtoehtoja. Kyllähän se on ymmärrettävää, ettei kahta suurtapahtumaa voida sijoittaa Joensuuhun samalle viikonlopulle. Tämä olisi liian vaativaa vapaaehtoisille, kumppaneille ja medialle. Ja tosiasia on, ettei alueellamme riitä majoituskapasiteetti ottaa vastaan kahta suurtapahtumaa yhtä aikaa, sanoo Joensuun kaupungin tapahtumapäällikkö Markku Pyykkönen.

– Ajankohdan vaihtaminen käytännössä vaarantaisi sekä artistien hankinnan että festivaalin yhteistyökumppanit, sillä moni yhteistyökumppanimme on mukana monessa muussa festivaalissa Suomessa, taustoittaa Ilosaarirock-festivaalin vastaava tuottaja Petri Varis.

Turku valmis kisaisännäksi

Turussa odotellaan SUL:n liittovaltuuston päätöstä ennen kuin aletaan puhua Kalevan kisojen isännyydestä.

– Turussa ollaan innoissaan mahdollisuudesta järjestää Kalevan Kisat. Meillä on Paavo Nurmi Gamesista tuttu rautainen ammattitaito lähteä mukaan mihin tahansa kisaprojektiin.Turussa myös yleisurheiluseurojen yhteistyö on saumatonta, sanoo Turun Urheiluliiton yleisurheilujaoston puheenjohtaja Rami Urho.