Jobodwana: Etelä-Afrikan sprintterit eivät kuvia kumartele

Jobodwana: Etelä-Afrikan sprintterit eivät kuvia kumartele

Anaso Jobodwana uskoo eteläafrikkalaisen pikajuoksun nousukiidon jatkuvan ensi kesänä. Viime kesänä Pekingin MM-kisoissa 200 metrin pronssin huippuajalla 19,87 juossut sprintteri katsoo, että maan parikymppiset pikajuoksutähdet ovat viime kesän jäljiltä valmiita haastamaan kenet hyvänsä.

– Nyt me uskomme siihen, että voimme kukistaa kenet hyvänsä, kun radalle mennään, Jobodwana sanoo Saturday Starille.​

Itsensä lisäksi Jobodwaba laskee tarkoittamaansa nuorten sprinttereiden joukkoon Pekingissä 400 metriä huippuajalla 43,48 voittaneen Wayde van Niekerkin sekä viime kesän jäljiltä maan 100 metrin ennätyksen 9,97 jakavat Henricho Bruintjiesin ja Akani Simbinen. 

– Yritetään pistää eteläafrikkalaisen pikajuoksun imago uusiksi, Jobodwana linjaa ryhmän olympiakesän tavoitetta.

Huippuvauhti löytyi Phoenix’issä

Jobodwanan menestyksen taustalla on Phoenix’ssä, Arizonassa toimiva World Athletics Centre. Se on ex-huippumörssäri John Godinan ja valmentaja-guru Dan Pfaffin ympärille rakentunut yksityinen valmennus- ja valmentajakoulutuspalveluja tarjoava yritys.

Jobodwana harjoittelee keskuksen pikajuoksuvalmentaja Stuart McMillanin hoivissa. Hän siirtyi sinne vuosi sitten syksyllä ja pudotti viime kesänä 200 metrin ennätystään liki kolme kymmenystä.

McMillanin johdolla viime kesään tähdänneelle harjoituskaudella painottui teknisen osaamisen kehittäminen ja vammojen ennaltaehkäisy.

– Nyt on sovittu, että jatketaan noilla tälle vuodelle tehdyillä linjauksilla. Pysytään terveinä, haetaan suoritusvarmuutta ja varmistetaan paikka olympialaisiin, sanoo juoksija, joka kävi kilpailukauden jälkeen nivustyräoperaatiossa.

Vaikka viime kesä pönkitti rajusti Jobodwanan, 23, itseluottamusta. Hän pitää tavoitteiden suhteen jalat tukevasti maassa.

– Ei voi mennä sanomaan, että nappaan Riossa kultaa, vaikka MM-kisoista tuli pronssia. 

Juoksijan kesän toinen tavoite olympiajoukkueen pääsyn jälkeen on finaalipaikan varmistaminen.

– Kun on finaalissa, sitten on tilaisuus panna kaikki likoon ja taistella mitalista.