JKU suosikki pikaviesteissä, SM-viestien uutuusmatkoille runsaasti joukkueita 

Viestijuoksun Suomen mestaruuskisoissa on luvassa tasaisia mestaruus – ja mitalitaistoja. Viestimitaleista kilpaillaan viikonvaihteessa Karhulan uusitulla keskuskentällä Kotkassa.

– Viestikisoissa tärkeintä on, millaisella innolla porukka on mukana. Se yksittäisen juoksijan sekunnin kymmenys ei merkkaa niin paljon, sanoo Suomen Urheiluliiton aitajuoksuvalmentaja Mikael Ylöstalo.

Lauantaina SM-viestien avauspäivänä ohjelmassa ovat muiden muassa 4 x 100 metrin viestit ja ensi kertaa SM-viesteissä kilpailtava 4000 metrin viesti.

Ylöstalon silmissä miesten 4 x 100 metrin suosikki on kesäkuussa nelikolla Jesse Väyrynen, Elmo Lakka, Ilari Manninen ja Viljami Kaasalainen kauden kärkiajan 40,45 juossut Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Karhulassa JKUn nelikosta puuttuu Kaasalainen, jonka vasemman jalan reiden lähentäjä kramppasi 4 x 100 metrin viestissä Ruotsi-ottelussa viikonvaihteessa. Kaasalainen arvioi, ettei juokse Kotkassa 4 x 100 metrin viestiä, mutta harkitsee edelleen 4 x 400 metrin viestin juoksemista.

– JKU on suosikki vaikka Kaasalainen ei olisikaan joukkueessa. Kovin haastaja on ehkä mestaruutta puolustava Esbo IF. Viestin mustat hevoset ovat Oulun Pyrintö, jonka joukkueessa on Samuel Purola, ja Ikaalisten Urheilijat, jonka ryhmässä kapulaa kuskaa Samuli Samuelsson, Ylöstalo ennakoi.

– Mukana on useampia alle 42 sekunnin aikaan pystyviä joukkueita. Näillä vähän epätasaisemmilla joukkueilla vaihtojen onnistuminen ratkaisee paljon ja tietysti se, että kapula on saatava maaliin.

JKU ykkösnimi myös naisten pikaviestissä

JKUn nelikko Sanni Mahonen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Nooralotta Neziri kiidätti reilu viikko sitten Jyväskylässä kapulan 4 x 100 metrin viestin maaliin loistoajassa 45,43 ja on matkan suosikki Kotkassa.

– HIFK:lla, Oulun Pyrinnöllä ja Turun Weikoilla on tältä kesältä hyvät juoksut alla. Vaikuttaisi siltä, että näillä kolmella on JKUn ohella vahvimmat mitalisaumat. Musta hevonen voisi olla Tampereen Pyrintö, Ylöstalo sanoo.

– Nuorten pikaviesteistä miesten 19-vuotiaissa JKU on selkeä suosikki, mutta myös HKV:llä ja IF Drottilla on kohtuullisen hyvät joukkueet. 17-vuotiaissa suosikin viittaa voisi heittää Lahden Ahkeralle. Espoon Tapiot, HKV ja Alavieskan Viri voisivat olla haastajia.

Naisten 19-vuotiaiden 4 x 100 metrin kärkikaksikoksi Ylöstalo nostaa HKV:n ja Kuivasjärven Auran.

– Naisten 17-vuotiaissa Espoon Tapiot on selkeä suosikki. Joukkueessa juoksee nyt myös Anna Pursiainen, joka oli kesän kisoista sivussa selkävaivojen takia. Hyvät joukkueet on myös HIFK:lla ja Tampereen Pyrinnöllä.

JKU ja Kuivasjärven Aura 19-vuotiaiden aitaviestin kärkinimet

Aitajuoksuviesteissä 19-vuotiaissa miesten 4 x 100 metrin suosikit ovat Ylöstalon mukaan JKU, IF Drott ja HKV sekä naisten kilpailussa Kuivasjärven Aura, Savonlinnan Riento, Tampereen Pyrintö ja HKV.

– 17-vuotiaissa miesten neljän parhaan joukkoon on tungosta. Kovia joukkueita ovat ainakin Alavieskan Viri, JKU, Espoon Tapiot, Lappeenrannan Urheilu-Miehet ja IF Sibbo Vargarna. Naisten vastaavassa sarjassa Tampereen Pyrintö on suosikki, mutta Espoon Tapiot, HIFK ja JKU ovat vahvoja, Ylöstalo sanoo.

Petra Stenman: HKV ja JKU 4 x 400 metrin ykkösnimet

Miesten ja naisten 4 x 400 metriä ovat ohjelmassa sunnuntaina. Pika- ja aitajuoksuvalmentaja Petra Stenman arvioi, että voittajien ennustaminen on tänä vuonna poikkeuksellisen hankalaa.

– Miesten 4 x 400 metriä on etukäteen yhtä arvaamaton kuin mitä Turun  Kalevan kisojen 400 metriä oli. Sanoisin kuitenkin, että HKV on vahvoilla, kun joukkueessa ovat Tommi Mäkinen ja Benjamin Lee, Stenman arvioi.

– Hallitseva mestari IF Sibbo Vargarna ei  ole niin vahva kuin viime vuonna, mutta on tasainen joukkue, joka voi yllättää. Myös Liedon Parma, jolla on tasaisia 400 metrin aitureita, omaa mitalimahdollisuudet.

Stenmanin mukaan 4 x 400 metrin ennakoimisen tekee haastavaksi se, että mukana on paljon sekajoukkueita, joissa on 1-2 varttimaileria ja lisäksi 100 ja 200 metrin juoksijoita.

– Esbo IF ja JKU ovat tällaisia joukkueita, jotka voivat yllättää, Stenman sanoo.

Naisten 4 x 400 metrillä Stenman nostaa suosikiksi mestaruutta puolustavan JKUn ja kärkihaastajaksi HIFK:n.

– Inka Pöyry on tänä vuonna ollut hyvässä kunnossa ja vahvistaa entisestään HIFK:n joukkuetta. Myös HKV on aina vahva näissä karkeloissa. Jos haluaa yllättäjiä löytää, Tampereen Pyrintö voi olla sellainen. Myös Veitsiluodon Kisaveikot voi olla yllättävän kova, Stenman sanoo.

Kestävyysmatkoilla 2000-luvun ennätys joukkueiden määrässä

SM-viestien uutuudet ovat 4000 metrin viesti ja 4 x 1500 metrin sekaviesti. 4000 metrin viestin osuudet ovat 1200, 400, 800 ja 1600 metriä. Matka on sekaviestin tapaan ensi kertaa SM-viestien ohjelmassa. Sunnuntaina kilpailtavan sekaviestin joukkueissa on kaksi miestä ja kaksi naista.

Miesten ja naisten 4000 metrin viestiin ja 4 x 1500 metrin sekaviestiin on ilmoittautunut yhteensä 43 joukkuetta.

– Joukkueita on nyt enemmän koskaan 2000-luvulla SM-viestien kestomatkoilla, jotka aiemmin olivat miesten ja naisten 4 x 800 metriä ja miesten 4 x 1500 metriä, laskee SUL:n kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander.

– Jos joukkueiden määrää katsoo, viestimatkojen uudistus näyttää tältä osin onnistuneen. 4000 metrin viesti yhdistää sprintteri- ja kestävyysmatkojen juoksijoita, mikä voi seuroissa olla positiivinen asia.

Miesten 4000 metrin viestin kärkijoukkueet ovat Virlanderin mukaan HKV, Joensuun Kataja, Lahden Ahkera ja JKU.

– Lempäälän Kisa Yleisurheilu voisi olla hyvä haastaja, Virlander sanoo.

Naisten 4000 metrille Virlander laskee suosikeiksi JKUn, Lahden Ahkeran ja HKV:n.

– Sekaviestissä JKU, Lahden Ahkera ja HKV ovat kärkijoukkueet. Haastajina ovat Joensuun Kataja ja Turun Urheiluliitto. Juoksujärjestys on mies-nainen-mies ja nainen, Virlander sanoo.

Yleisurheilun SM-viestit Ylen kanavilla:

12.9. klo 18.00 TV2
13.9. klo 17.00 TV2

Aikataulu:

https://www.smviestit2020.fi/wp-content/uploads/2020/09/Vahvistettu-aikataulu-final-web.pdf

Ilmoittautuneet:

https://www.smviestit2020.fi/wp-content/uploads/2020/09/Osallistujaluettelot-kasiohjelmamuoto-web.pdf

SM-viestien sivut:

https://www.smviestit2020.fi