JKU sivusi pikaviestin Suomen ennätystä – HIFK nousi naisten viestin valtiaaksi

Jo lähes legendaariseen asemaan ehtinyt seurajoukkueiden miesten 4 x 100 metrin Suomen ennätys 40,07 natisi liitoksissaan viestijuoksun SM-kisoissa Turussa, kun Jyväskylän Kenttäurheilijat juoksi Paavo Nurmen stadionilla mestaruuteen SE:tä sivuavalla ajalla.

Voimassa olevan SE:n juoksi Turun Urheiluliitto jo vuonna 1998.

JKU:n joukkue oli ennakkoon selkeä ennakkosuosikki, sillä nimivahva kvartetti juoksi alkuerissä varman päälle otetuilla vaihdoilla ajan 40,64. Jyväskyläläiset juoksivat mestaruuteen joukkueella Santeri Kuusiniemi, Elmo Lakka, Konsta Alatupa ja ankkurina Viljami Kaasalainen.

– Suomen ennätys oli tavoitteena. Harmittaa, sillä olisimme halunneet SE-ajan itsellemme, mutta jos vielä tämän vuoden jakaisimme sitä. Ei se ollut kaukana viime vuonnakaan, Kaasalainen totesi viestin jälkeen.

Viime vuonna JKU juoksi kotikaupungissaan mestariksi ajalla 40,37. Silloin joukkueesta oli pois joukkueen kannalta vahva Elmo Lakka.

Kolmannen osuuden ja kaarteen juossut Alatupa kertoi kovemmista tavoitteista.

– 40 sekunnin alitus oli selkeä tavoite. Olisi vale sanoa, ettei nyt harmittaisi. Mutta on hienoa juosta tällainen aika ja sivuta ennätystä, kun se on ollut voimassa näin pitkään, Alatupa kertoi.

JKU hallitsi juoksua käytännössä koko ajan, ja Kaasalainen sai kiihdyttää ankkuriosuudelle jo selvässä johdossa. Hopealle myös mainiolla ajalla 40,57 juossut Polvijärven Urheilijat ankkurinaan matkan tämän vuoden Suomen mestari Santeri Örn ei ehtinyt enää uhkaamaan Kaasalaisen kiitoa.

Suomalaisittain harvinaisen alle 41 sekunnin ajan paineli myös Borgå Akilles ajalla 40,78.

– Minun silmääni vaihtomme näyttivät onnistuvan hyvin, vaikka en ehtinyt niitä paljon seurailemaan keskittyessäni omaan juoksuuni. Ainakin alkuerän vaihtoja saimme nyt viilattuja paremmiksi, Kaasalainen kertoi.

Kaasalaisen kanssa vaihtanut Alatupa oli myös tyytyväinen vaihtoihinsa ja omaan juoksuunsa.

– Vaihdot sujuivat hyvin eikä tarvinnut jarrutella. Harppa lensi kaarteessa. Juoksu lämmittää, mutta jäi vielä pahasti hampaankoloon, Alatupa manasi vielä joukkueensa loppuaikaa.

Santeri Örn (vas.), Rasmus Lehikoinen, Matias Ahtinen ja Joonas Liukkonen ottivat Polvijärven Urheilijoille SM-hopeaa hyvällä ajalla 40,57.

Örn: ”Ei voinut enää mitään”

Polvijärven Urheilijoiden Santeri Örn joutui toteamaan ankkuriosuudella, että JKU meni menojaan.

– Kaasalainen oli jo niin kaukana, kun sain kapulan, etten voinut mitään. Mutta hyvä selkä hän oli minulle, joten sain juosta rennon kovaa. Yllätyin hiukan siitä, että porvoolaiset olivat myös kaukana meistä.

Valta vaihtui naisten pikaviestissä

Naisten pikaviestissä koettiin vallanvaihto, kun Helsingfors IFK vei mestaruuden ennen lajia pitkään hallinnutta Jyväskylän Kenttäurheilijoita.

HIFK juoksi voittoon ajalla 44,79 joukkueella Lotta Kemppinen, Viivi Lehikoinen, Nea Mattila ja Nora Lindahl.

Viesti ratkaisija oli ankkuriosuuden kiitänyt Lindahl, joka ohitti viime metreillä jo reilua johtoasemaa pitäneen JKU:n ankkurin. Lindahl on Ruotsin ja Suomen kaksoiskansalainen, joka edustaa arvokisoissa Ruotsia mutta juoksee SM-kisoissa HIFK:n väreissä.

Hopealle ajalla 44,88 juosseen JKU:n viestinviejät olivat järjestyksessä Sanni Mahonen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Heidi Salminen. Pronssille juoksi Joensuun kataja ajalla 45,82.

– Tosi hyvä veto ja oli mukava juosta. Kaiken lisäksi voitimme mestaruuden, jota olemme jahdanneet jo monta vuotta. Tuntuu upealta, Kemppinen kommentoi juoksuaan.

400 metrin aitojen spesialisti Lehikoinen kiiti HIFK:n takasuoraa.

– Vaikea sanoa omasta juoksustani, kun en ole vielä sitä nähnyt. Siellä oli kovia juoksijoita samalla osuudella, ja Aino Pulkkisesta tiesin jääväni vähän. Ihan hyvin tuntui menevän, ja mukava juosta välillä pikajuoksua ratakierroksen vastapainoksi.

Kuinka vaihdot onnistuivat?

– Tyrkkäsin kapulan vain Viivin käteen, oli aika nopean tuntuinen vaihto, Kemppinen kertoi omasta vaihdostaan Lehikoisen kanssa.

– Tuntui hyvältä, en osaa sanoa enempää, takakaarteen juossut Mattila kertoi.

Lotta Kemppinen (vas.), Viivi Lehikoinen, Nea Mattila ja Nora Lindahl kiidättivät HIFK:n tähtipaidat naisten pikaviestin voittoon.

Alkuerissä HIFK juoksi vielä ilman kovaa ankkuriaan Lindahlia. Kuinka koitte taistelun JKU:ta vastaan?

– JKU oli suuri uhka, sillä olimme alkuerissä kuusi kymmenystä perässä. Vähän mietimme, voiko Noran mukaantulo vaikuttaa meille niin palon, että pystymme haastamaan jyväskyläläiset. Mutta saimme hyvät vaihdot, niin se onnistui, HIFK:n juoksijattaret kommentoivat yksissä tuumin.

– JKU oli henkisesti niskan päällä, koska he ovat voittaneet niin monta kertaa peräkkäin ja jättäneet meidät hopealle.

Lehikoinen ja Mattila jatkavat viestejä vielä 400 metrillä. Entä pikamatkoilla paremmin viihtyvä Lindahl?

– Ei, ei. Kuolisin sillä matkalla, mutta ensi vuonaa lupaan tulla mukaan, Lindahl naurahti.