Jessica Kähärä hyppäsi 17-vuotiaiden SE:n ja kaksi EM-mitalia!

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä hyppäsi Györissä 17-vuotiaiden EM-kilpailuiden päätöspäivänä tyttöjen kolmiloikan toisella kierroksella uuden 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen 13,29 ja palkittiin pronssimitalilla.

Kähärän kolme ensimmäistä hyppyä kantoivat jokainen yli 13 metriä tuloksin 13,09, 13,29 ja 13,16. Tuulen voimakkuus ennätyshypyssä oli 1,8 metriä sekunnissa.

Euroopan mestariksi loikki uudella ennätyksellään 13,95 Espanjan María Vicente, joka perjantaina ja lauantaina oli jo otellut seitsenottelun Euroopan mestariksi. Bulgarian Aleksandra Natševa hävisi Vicentelle vain seitsemän senttiä.

Spiridoúla Karádi loikki viimeisellä kierroksella Kreikan tyttöennätyksen 13,27, mutta hävisi pronssimitalin Kähärälle niukasti kahden sentin erolla.

Mitali myös korkeushypyssä!

Jessica Kähärä urakoi kahden lajin finaalissa lähes samanaikaisesti. Korkeushypyn finaali alkoi vain tunnin ja 13 minuuttia kolmiloikan finaalia myöhemmin.

Kähärä oli vaikeuksissa korkeudessa 179, kunnes ylitti sen viimeisellä yrityksellään ja varmisti sijoittumisensa tässäkin lajissa vähintään kuuden parhaan joukkoon.

Tämän jälkeen Kähärä kuin hurmiossa ylitti ennätyksensä 183 ensimmäisellä yrityksellään ja nousi kilpailussa toiseksi Ukrainan Jaroslava Mahutšikhin jälkeen.

Mahutšikhin ja Kähärän ohella 183 ylitti vain ilman kansallistunnuksia kilpaillut venäläisurheilija Maria Kotšanova. Kun hän pudotti kolmesti seuraavasta korkeudesta 186, niin Kähärä häntä vähemmin pudotuksin palkittiin hopeamitalilla.

Mahutšikh ylitti 186 ilman yhtään pudotusta. Kähärä pudotti 186:sta kolmesti. Hänen viimeinen kolmas yrityksensä tästä korkeudesta oli hänen parhaansa. Kilpailun päätteeksi ylivoimainen Mahutšikh ylitti vielä uuden ennätyksensä 194.

Kähärä palkittiin kahdella mitalilla jo viime kesänä samassa kaupungissa, missä 16-vuotiaat silloin kilpailivat Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa. Tuolloin Kähärä oli kolmas sekä korkeushypyssä että kolmiloikassa.

,

Kia Laisi aitoi seitsemänneksi

Espoon Tapioiden Kia Laisi juoksi Györissä 400 metrin aitajuoksun kolmesti alle entisen ennätyksensä, niin alkuerissä kuin välierissä kuin finaalissakin. Laisin sijoitus oli lopulta seitsemäs ajalla 60,50. Euroopan mestaruuden voitti tasaväkisessä kamppailussa Saksan Gisèle Wender ajalla 58,88.

Laisin välieräaika 59,90 olisi finaalissa oikeuttanut kuudenteen tilaan.

Gamlakarleby IF:n Minna Hollanti heitti tyttöjen 500-grammaista keihästä 49,71 sijoittuen yhdeksänneksi. Pistesijalle kahdeksan parhaan joukkoon yltääkseen hänen olisi tullut kohentaa tulostaan kolmatta metriä.

Blomqvist kamppaili ennätyksellään seitsemänneksi

Tyttöjen 1500 metrin juoksussa Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist juoksi uuden ennätyksensä 4.25,20 ja kamppaili pistesijalle seitsemänneksi. Irlannin Sarah Healy voitti ylivoimaisen mestaruuden, niin kuin päivää aikaisemmin 3000 metrinkin juoksussa. Healyn voittoaika oli 4.18,71.

Alkuvauhti oli niin hidas, että Blomqvist siirtyi johtoon 200 metrin kohdalla vetäen joukkoa siihen saakka, kunnes Healy otti tahtipuikon haltuunsa hieman 400 metrin juoksun jälkeen. Viimeiselle kierrokselle Blomqvist lähti yhdeksänneltä tilalta, mutta kohensi sijoitustaan pitkällä 300 metrin loppukirillään.

– Lähtövauhti oli liian hidasta. Halusin juosta oman ennätykseni ja siksi oli pakko lähteä kovempaa. Juoksu oli ihan okei, vaikka loppusuoralla ei enää ollut niin paljon voimia, Blomqvist kertoi.

– Palautuminen alkuerästä onnistui. Kävin hieronnassa ja olen nukkunut hyvin. Tämä oli kesän päätavoite. Seuraavaksi kilpailen Kalevan kisoissa ja Finnkampen kiinnostaa kovasti.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtanen juoksi hänkin uuden ennätyksensä 4.33,31, mutta se ei oikeuttanut 12. sijaa korkeammalle. Virtanen jaksoi pääjoukon mukana pitkään, kunnes putosi siitä hieman ennen viimeisen kierroksen alkua.

– Olen tyytyväinen näihin EM-kilpailuihin. Jaksoin hyvin neljä juoksua. 800 metrin välierä ja 1500 metrin finaalipaikka täyttivät tavoitteet, Virtanen iloitsi.

,

,

Helander kiri ennätyksellään kahdeksanneksi

Poikien 2000 metrin estejuoksussa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander taittoi matkaa 15 kilpailijan letkan viimeisenä, kunnes aloitti pitkän kahden kierroksen loppukirin. Se nosti hänet pistesijalle kahdeksanneksi ja aika oli hänen uusi ennätyksensä 5.52,59.

– Palautuminen alkuerästä oli helppoa. Eilen jo tuntui tosi hyvältä. Taktiikka oli ottaa joukon perällä esteet hyvin ja lähteä nousemaan sieltä lopussa. Olen seurannut videolta Jukka Keskisalon juoksuja ja nyt ensimmäisen kerran kokeilin tätä taktiikkaa ja se toimi erinomaisesti, Helander kertoi.

– Harjoitusta on nyt lisätty pikku hiljaa vuosi vuodelta. 3000 metrin esteitä en ole vielä kertaakaan juossut. Tänä vuonna tavoitteet ovat vielä oman ikäluokan SM-kilpailuissa ja Ruotsi-ottelussa.

Euroopan mestariksi juoksi viimeisen kilometrin alettua muilta juoksijoilta karannut Ranskan Baptiste Guyon ajalla 5.43,92.

Suomen joukkue saavutti Györin EM-kilpailuissa kaksi hopeamitalia, kaksi pronssimitalia ja yhteensä yksitoista pistesijaa kahdeksan parhaan joukkoon. Sunnuntaina kaikki kuusi suomalaista sijoittuivat vähintään yhdeksän parhaan joukkoon ja neljä heistä paransi omaa ennätystään.

Suomi oli pistetilaston paras Pohjoismaa

Maiden välisessä pistetilastossa Suomi sijoittui parhaana Pohjoismaana 14:nneksi pistein 41. Kaikissa Suomen edelle pistetilastossa sijoittuneissa maissa on selvästi Suomea suurempi väkiluku. Lähinnä pienin Suomen kukistaneista kansakunnista oli 9,5 miljoonan asukkaan Valko-Venäjä.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA,)