Jättiyleisö kannusti, Walsh ja Lückenkemper huipputuloksiin, Thiam johtaa

Jättiyleisö kannusti

Uuden-Seelannin Tom Walshin yli 22 metrin kuulakaari karsinnassa, saksalaisen Gina Lückenkemper huipputulos naisten 100 metrin alkuerissä, miesten 400 metrin alkuerät ja seitsenottelun avauslajit saivat Lontoon olympiastadonin liki täydet katsomot eloon lauantaina aamusessiossa.

– Tunnelma oli aivan epätodellinen. Yleisö kannusti aivan kaikkia, Lückenkemper hehkutti.

Samaa mieltä oli myös kuulantyönnön olympiavoittaja Ryan Crouser.

– Aivan uskomatonta, että karsintakisoissa on näin paljon katselijoita. Sitä voi vain kuvitella millaista illalla on, Crouser sanoi.

Lückenkemper, 20, tarjosi katsojille nähtävää juoksemalla 100 metrin alkueränsä voittoon ennätyksellään 10,95. Se oli alkuerien nopein aika. Lückenkemper oli viime vuonna Amsterdamin EM-kisojen 200 metrillä toinen ja juoksi edellisen 100 metrin ennätyksensä 11,01 heinäkuussa Saksan mestaruuskisojen alkuerissä Erfurtissa.

– Aivan uskomatonta. Olen sanaton. Minun unelmani on ollut juosta alle 11 sekunnin tällä stadionilla ja näissä kisoissa. Tuntuu todella hyvältä, Lückenkemper sanoi.

Lückenkemper pääsi juoksemaan kuivalla radalla, mutta osa eristä juostiin napakassa sateessa.

Toiseksi ja kolmanneksi nopeimmat alkuerien ajat pinkoivat Norsunluurannikon Mari-Josee Ta Lou (11,00) ja Murieelle Ahoure (11,04). Rion olympiakisojen pikajuoksukuningatar Jamaikan Elaine Thompson ja Rion olympiahopeamitalisti, Yhdysvaltain Tori Bowie voittivat sateiset eränsä ajalla 11,05.

Walsh: Kaksi tapaa työntää karsinnassa

Walsh voitti kuulakarsinnan 22,14 kantaneella työnnöllä. Se on kaikkien aikojen pisin kuulantyönnön arvokisojen karsinnassa työnnetty tulos. MM-kisojen finaaleissakin vain vuoden 1987 kisat tuloksella 22,23 voittanut Sveitsin Werner Günthor on pystynyt parempaan.

– Karsintaa voi ajatella kahdella tapaa, on niitä, jotka yrittävät työntää sentin yli karsintarajan ja sitten sellaisia kuin minä, jotka haluavat katsoa kuinka pitkälle voi työntää. Jos yritän työntää karsintarajaa 20,75, tulos on 20,74, Walsh veisteli.

Walsh on tällä kaudella työntänyt 22,21. Hän lähtee sunnuntain finaaliin taistelemaan voitosta. Kisan suosikkina säilyy tänä kesänä 22,65 työntänyt Crouser. Hän pyörähti karsinnassa maltilla ensimmäisellään 20,90 ja eteni finaaliin karsinnan kuudentena.

– Ei voi valittaa. Tuli hyvä työntö heti alkuun, Crouser sanoi.

Edellisten MM-kisojen kakkonen, Saksan David Storl oli karsinnassa toinen räväkällä 21,41 kantaneella työnnällä. Se syntyi heti avauskierroksella. Puolan Michael Haratyk oli karsinnassa kolmas työnnettyään 21,41.

Hallitseva maailmanmestari, Yhdysvaltain Joe Kovacs oli pienissä vaikeuksissa. Hän meni jatkoon 20,67 kantaneella työnnöllä ja oli karsinnan kymmenes.

Makwala ja Kerley haastavat ME-miehen

Varttimailin ME-mies Wayde van Niekerk juoksi 400 metrin välieriin puolikaasulla. Hän voitti eränsä vaivatta ajalla 45,27. Eteläafrikkalainen on juoksun suursuosikki, mutta Yhdysvaltain 22-vuotias Fred Kerley, Botswanan Isaac Makwala ja Bahaman Steven Gardiner, 21, eivät anna mitään ilmaiseksi.

Aiemmin tällä kaudella 43,70 juossut Kerley rullaili viimeiset 50 metriä ja voitti eränsä ajalla 44,92. 

– Olen hyvässä kunnossa. Tuo oli ihan mukava juoksu uran ensimmäiseksi startiksi MM-kisoissa, Kerley sanoi.

Makwala otti erävoiton ajalla 44,56, joka oli alkuerien nopein.

– Olen kunnossa, tiedän sen, mutta mennään askel kerrallaan. Wayde on minulle kuin veli. Me haluamme valloittaa maailman yhdessä, Rion olympiafinaalin Van Niekerkille hävinnyt Makwala sanoi ja viittasi kaksikon afrikkalaiseen taustaan.

Gardiner pinkoi eränsä ykkökseksi ajalla 44,75.

 Thiam ponnisti kärkeen

Belgialainen olympiavoittaja Nafissatou Thiam johtaa seitsenottelua kahden lajin jälkeen 2215 pisteellä. Toisena on Kuuban Yorgelis Rodriguez 2207 pisteellä ja kolmantena Sakssn Carolina Schäfer 2165 pisteellä.

Thiam oli 100 metrin aidoissa yhdestoista ajalla 13,54. Hänelle pika-aidat on yksi ottelun heikoimmista lajeista. Hän tosin pudotti aiemmin kesällä ennätyksensä 13.34:ään. Korkeus on Thiamin ase ja sen hän voitti ylittämällä 195. 

Thiamin menestystoiveet helpottuivat hieman, kun Latvia Laura Ikauniece-Admidina keskeytti 100 metrin aitojen jälkeen loukkaantumisen takia ja brittien mitalitoive Katrina Johnson-Thompson jäi korkeushypyssä 180:een.

Seitsenottelun aidat voitti odotetusti Hollannin Nadine Visser, joka vei aiemmin tänä kesänä 100 metrin aitojen 22-vuotiaiden EM-tittelin. Nyt lajivoitto heltisi ajalla 12,85. Yhdysvaltain Kendell Williams oli toinen (13,02) ja kilpailun mitalisuosikkeihin lukeutuva Saksan Carolin Schäger kolmas ajalla 13,09.

Korkeushypyssä toiseksi sijoittui Yorgelis Rodriguez (195) ja kolmanneksi Tshekki Eliska Klucinova (186).