Järvenpäästä tuplamestari: Todella upealta tuntuu

Järvenpäästä tuplamestari: Todella upealta tuntuu

Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää ei antanut haastajilleen mahdollisuuksia maastojuoksun SM-kisoissa Perniössä. Järvenpää voitti miesten 12 ja 4 kilometrin kilpailut ensimmäisenä juoksijana samoissa kisoissa sitten Lewis Koririn, joka pystyi siihen viimeksi 2014.

– Todella upealta tuntuu, Järvenpää hehkutti.

Miesten 12 kilometrillä Järvenpää pysytteli kärkiryhmässä liki koko matkan ja kiristi viimeisellä edellisellä kierroksella pienen eron muihin. Hän vei pitkän matkan mestaruuden kolmatta kertaa peräkkäin.

Mestaruus ratkottiin kahden kilometrin melko tasaisella radalla, jossa oli yksi 200 metrin nousu. Sitä reitin ajassa 40.39 kiertänyt Järvenpää käytti hyväkseen.

– Mäki oli avainsana. Se piti mennä polkupyörää taluttaen, ja sitten vaan hyppäsin kyytiin ja annoin mennä, Järvenpää kuvasi omaa juoksuaan.

– Kun juoksu kulkee, alamäet menevät niin hienosti, että otin ylämäen maltilla ja annoin juoksun rullata alamäkeen. Tuo pitkä mäki on tosi tiukka, jos sen juoksee tosissaan. Nyt kisa meni kuin huomaamatta.

Järvenpää voitti aiemmin tänä vuonna maantiejuoksun SM-kilpailut Vierumäellä.

 


niinisto_antti_pekka_netti.jpg

Antti-Pekka Niinistö on kevään mittaan juossut SM-hopeaa maantiejuoksun SM-kisoista ja SM-maastoista.

,

Niinistö kesti Niemisen kirin

Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden ja Jaakko Nieminen pysyivät läpi kisan kärkijoukossa, joka välillä otti Järvenpään kiinni.

Kaksikosta Niinistö tuli edellä viimeisille kymmenille metreille ennen maalia, ja piti pintansa, vaikka Nieminen kiri rinnalle.

Niinistö kirkasti Perniössä viime vuoden SM-maastojen neljännen sijan hopeaksi ja Nieminen viidennen sijan pronssiksi. Järvenpäälle kaksikko hävisi kolme sekuntia.

– Ei päässyt helpolla. Hieno kisa ja hieno reitti. Jarkko meni ylämäet ”kävellen”, ja saatiin hänet aina siinä kiinni. Sitten hän otti lopussa spurtin ja karkasi, Niinistö kertaili.

Salossa asuva Niinistö tekee kahta työtä, mutta aikaa riittää myös harjoitteluun. Aiemmin tänä vuonna hän oli SM-maantien puolimaratonilla toinen.

– Minulle tämä oli SM-maantien ohella yksi kauden pääkilpailuista. Seuraava sellainen ovat sitten Kalevan kisat, jossa juoksen 5000 ja 10 000 metriä, Niinistö tuumi.

Itse itseään valmentavan juoksijan kevääseen on mahtunut yksi harjoitusleiri.

– Olin kaksi viikkoa Portugalissa, että vähän pääsi pois näistä ympyröistä, ja se lämpö vaan tekee ihmeitä, Niinistö sanoi.

Niemiselle SM-maastojen pronssi oli kevään toinen. Edellinen tuli maantiejuoksun SM-kisoista.

tulokset

,


jarvenpaa_jarkko_pernio_sm_4_km.jpg

Arttu Vattulaisesta ja takana juoksevasta Samu Mikkosesta ei ollut haastamaan Jarkko Järvenpäätä 4 kilometrin kilpailussa.

,

Järvenpää odotti hyökkäystä, Piesanen: Uran paras juoksu

Miesten neljän kilometrin kilpailussa Jarkko Järvenpäällä ei enää ollut varaa ottaa ylämäkiä maltilla. Maaliin hän kiri hyvävoimaisena voittajana.

Mainion juoksun tehnyt Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen oli toinen 4,8 sekunnin erolla.

– Nyt oli täyttä polkemista koko matka, Järvenpää totesi.

Pitkästä aikaa koko syksyn ja talven ongelmitta harjoitellut Piesanen yritti haastaa Järvenpään jälkimmäisen kahden kilometrin lenkin ylämäessä, mutta ei onnistunut.

– Tiesin, että Jarkolle ylämäet ovat ehkä suhteessa vaikeampia. Menin kantaan ja yritin kiristää heti, kun mäki päättyi. Pääsin ohi, mutta Jarkko vastasi ja loppumatkasta pääsin enää vain melkein rinnalle, Piesanen kertasi kisaa.

Järvenpää tiesi odottaa hyökkäystä.

– Himmasin tietoisesti, kun Jaakko tuli rinnalle. Tiesin, että jos joku ajaa siinä kiinni, häntä hapottaa seuraavat 500 metriä. Sata metriä mäen jälkeen huomasin, ettei Jaakolla ole paras isku, ja iskin itse, Järvenpää kertaili.

Järvenpään kausi jatkuu nyt ratajuoksuilla.

– Tarkoitus on parantaa ennätyksiä kaikilla matkoilla 3000 metristä eteenpäin ja juosta syksyllä maraton Valenciassa, Järvenpää sanoi.

Andtbackan opit Piesasen apuna

Piesanen oli SM-hopean jälkeen yhtä hymyä. Mitali kertoi, että syksyllä tehty vaihdos Tom Andtbackan valmennukseen ja sitä seurannut ensimmäinen ongelmaton talven harjoituskausi sitten 2013, näkyy myös kisavauhdeissa.

– Varmaan uran paras kisa. Viimeisen viiden vuoden aikana on ollut erilaisia rasitusvammoja ja ylirasitustakin, mutta nyt työ Andtbackan kanssa on kantanut hedelmää. Vauhtia on saatu jalkoihin, Kalevan kisojen 5000 ja 10 000 metrille tähtäävä Piesanen sanoi.

Joensuun Katajan Arttu Vattulainen oli neljällä kilometrillä kolmas 14 sekuntia kärjestä. Hän juoksi hiljattain 10 000 metriä Yhdysvalloista harjoitusleirin päätteeksi ja käy matkan EM-rajan kimppuun uudelleen toukokuun puolivälissä Lontoossa.

 – Nyt yritin lähteä pitämään vauhtia ensimmäisellä kierroksella mäen jälkeen, mutta ei tuntunut mitenkään hyvältä. Valmentajakin sanoi, että juoksu polkee paikoillaan. En vissiin vaan ole maastojuoksijatyppiä. Kunnon pitäisi olla hyvä, Vattulainen sanoi.

tulokset

 

,