Järvenpää, Vattulainen ja Peiponen SM-maastojen kuumat nimet

Storbacka ja Vattulainen juoksivat kärkiajat - Sormunen voitti Belgiassa

Kestävyysjuoksijat kokoontuvat viikonloppuna Vierumäellä maastojuoksun SM-kilpailuissa.

Lauantaina kirmaillaan Suomen Aikuisurheiluliiton mestaruuksista 30-90-vuotiaiden sarjoissa. Sunnuntaina päästetään kevätlaitumelle miesten ja naisten yleisten sarjojen sekä 22-, 19-, 17-, ja 15-vuotiaiden nuorten juoksijat. Lahden Ahkeran järjestämiin kilpailuihin on ilmoittautunut yleisiin- ja nuorten sarjoihin noin 750 juoksijaa.

Kilpailut juostaan golfkentän harjoitusalueella kahden kilometrin lenkillä, josta puolitoista kilometriä on nurmikkoa ja puoli kilometriä soratietä. Tasaisella reitillä on muutama mäennyppylä ja este.  

Miesten 12 kilometrin mitalisuosikkeja ovat puolimaratonin hallitseva Suomen mestari Jarkko Järvenpää, kuukausi sitten 10 000 metriä aikaan 29.14,62 juossut Arttu Vattulainen, puolimaraton SM-mitalistit Tuomas Jokinen ja Jaakko Nieminen, suunnistuksen MM-mitalisti Frederic Tranchand sekä maastojuoksun 11-kertainen Suomen mestari Jussi Utriainen.

Haastajia ovat muun muassa maratonin hallitseva Suomen mestari Aki Nummela, Jaakko Piesanen, Antti-Pekka Niinistö, Jere Pajunen ja Markku Nikkanen. Mielenkiintoisia nimiä osanottajaluettelossa ovat entiset huippujuoksijat Francis Kirwa, Mikael Bergdahl ja 53-vuotias Yrjö Pesonen.

Naisten kuuden kilometrin voittajasuosikkeja ovat Johanna Peiponen, Kristiina Mäki ja Camilla Richardsson. Haastajia ovat konkari Annemari Kiekara, pitkäaikaisista vammoista kuntoutunut Oona Kettunen, Meri Rantanen, Hanna Jantunen, Janica Mäkelä, Henni Tofferi sekä suunnistuksen MM-mitalistit Merja Rantanen, Marika Teini ja Sari Anttonen.  Peiponen on voittanut kaksi edellistä SM-kultaa. Kiekara on kertonut juoksevansa sunnuntaina viimeistä kertaa SM-maastoissa.

SM-maastot huipentuvat miesten neljän kilometrin kiihkeään kamppailuun. Ennakkosuosikkeja ovat hallitseva mestari Topi Raitanen, 3000 metrin hallitilaston kärki Samu Mikkonen, Jarkko Järvenpää, Arttu Vattulainen, Jussi Utriainen, Martti Siikaluoma, Panu Jantunen, Hannu Granberg ja Eero Saleva.

Tosin Järvenpää, Vattulainen ja Utriainen ovat ilmoittautuneet myös neljä tuntia aikaisemmin juostavalle 12 kilometrille. Mielenkiintoinen nimi neljän kilometrin osanottajalistassa on myös viiden vuoden tauon jälkeen paluuta tekevä 12 vuoden takainen Suomen mestari Simo Wannas.

Nuorten sarjoissa ennakkosuosikkeja ovat muun muassa Tomi Lehto, Robin Ryynänen, Kennedy Charicha, Astrid Snäll, hiihdon MM-mitalisti Johanna Matintalo, Aino Kivenmäki, Saija Seppä ja Aino Kuljukka.

(Jyrki Repola.) 

HEINOLA, Vierumäki 7.5.2017 Maastojuoksun SM-kilpailut

http://www.lahdenahkera.fi/sm-maastot-2017/