Järvenpää ja Richardsson ennakkosuosikkeina SM-maastoihin, nuorissa monilla seuroilla vahvat joukkueet

Järvenpää ja Richardsson ennakkosuosikkeina SM-maastoihin

Vasa IS:n Camilla Richardsson ja Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää ovat ennakkoon suurimmat voittajasuosikit yleisen sarjan SM-maastoissa Salon Perniössä sunnuntaina. Nuorten osalta puolestaan monessa sarjassa on myös vahvoja joukkueita, iloitsee SUL:n kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander.

Naisten 6 kilometrillä Richardsson juoksi tuoreeltaan 10 000 metrillä ennätyksensä 32.39,01 ja osoitti olevansa vahvassa kevätvireessä.

– Camilla tulee olemaan kova haastettava muille. Kristiina Mäki on mielenkiintoinen kortti, hän on aiemmin ainakin ollut vahva haastaja. Johanna Peiposella on pidempi kilpailutauko taustalla, mutta hän on nyt päässyt harjoittelemaan. Tämä on hänelle mielenkiintoinen check-point siitä, missä mennään ennen kesää. Uskotaan, että hän on kärkijoukoissa. Annemari Kiekara on tietojen mukaan vahvassa kunnossa, lisäksi Janika Rauma (o.s. Mäkelä), Virlander luettelee kärkipäähän ennakoitavia nimiä.

Miesten 12 kilometrillä Jarkko Järvenpää on niin ikään vahva suosikki.

– Antti-Pekka Niinistö on ollut tosi vahva maastojuoksija, ja kun reitillä on mäkeäkin, voi se hänen osakkeitaan nostaa. Hän on meiltä yksi niitä harvoja, jotka ovat olleet selvästi vahvimmillaan maastoissa. Lisäksi Jaakko Nieminen ja polkujuoksijana kilpaillut Henri Ansio tulee varmasti olemaan korkealla. Jos Martti Siikaluoma starttaa, hän kuuluu ennakkosuosikkeihin myös. Mielenkiintoisia ovat Mikael Bergdahl ja tietysti Henri Manninen, Virlander miettii.

Miesten 4 kilometrillä paljon riippuu siitä, ketkä molemmille matkoille ilmoittautuneista lähtevät tuplaamaan. Joka tapauksessa vain 4 kilometrille ilmoittautuneista Samu Mikkonen ja Arttu Vattulainen ovat Virlanderin kaavailuissa suosikkeina, samoin Aki Nummela.

Seppä ja tasainen miesten kärkijoukko 22-vuotiaissa

22-vuotiassa Virlander nostaa ennakkosuosikeiksi naisissa Saija Sepän ja miehissä lauman nimiä, jotka käyvät ennakkoon tasaisen kilpailun.

– Naisissa Mona Jäppistä voi odottaa kärkijoukkoihin. Hyvin mielenkiintoista on nähdä myös Johanna Matintalo ja Heidi Kuuttinen, millaisessa kunnossa he hiihtäjinä maastoihin tulevat. Myös Amanda Virtanen on ennakkoon vahva nimi kärkijoukkoon, Aino Kivenmäki on ollut maastoissa aiemmin vahva ja voi nousta kärkijoukkoihin.

Miesten kilpailussa Virlander povaa kärkijoukosta tasaista ja ennakoi tiukkaa taistelua. Kennedy Charichan lisäksi Miika Tenhunen on yksi suosikeista.

– Hän on hyvä estemies. Lisäksi Samuli Hussa, joka on enemmän tonnivitosen kaveri, mutta kestävyyttä riittää. Lisäksi Tuomas Puputti ja Kevin Sandell, samoin Pekka Antikainen siihen vielä haastamaan. Tasainen ryhmä taistelee kärkisijoista, voi odottaa mielenkiintoista kisaa.

19-vuotiaissa Laukkanen ja Snäll naisten ennakkosuosikit, miesten puolella tasainen kolmikko

Useampi ehdokas kärkipäähän löytyy myös 19-vuotiaissa. Naisten puolella Salla Laukkanen on Virlanderin mukaan ollut hyvässä kunnossa, ja toinen kova nimi on Astrid Snäll.

– Näiden jälkeen on aika tasainen porukka. Lotta Sumuvuori, Sara-Elise Ruokonen, Tuuli Saarikko, Katri Gauriloff voisi mainita lisäksi. Hanna Frostdahl on kasin juoksijoista mielenkiintoinen, miten vauhti riittää pidemmälle matkalle. Ilman muuta myös Emma Katajalaakso. Toivottavasti nämä nousevat haastamaan kaksikkoa Laukkanen–Snäll, Virlander poimi muutaman nimen.

Miesten puolella maantiellä voittoisasti juossut Leevi Keronen, Wilho Hautala ja Mika Kotiranta ovat Virlanderin kaavailuissa ennakkoon kolme kovinta. Niklas Heikkilä juoksee miesten 4 kilometriä. 

– Lahdella on muuten hyvä joukkue, samoin Joensuun Katajalla, samoin Turun Urheiluliitolla. Kolmikko Hautala–Keronen–Kotiranta todennäköisesti erottuu.

17-vuotiaissa Helander ja Kotinurmi sekä Virtanen kärkinimet

Eemil Helander johtaa pojissa JKU:n vahvaa joukkuetta ja on poikien kilpailun selvä ennakkosuosikki. Myös Turun Urheiluliitolla on vahva joukkue ja yksi mitaliehdokas Mustafe Muuse, samoin Lahden Ahkeralla ja Porvoon Urheilijoilla.

– Kovat joukkueet ja niiden kärkijuoksijat vetävät porukkaa, Virlander tiivistää.

Tyttöjen puolella Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmi ja JKU:n Alisa Virtanen ovat selkeimmät ennakkosuosikit, mutta JKU:n Lotta Mäkinen, Kannuksen Uran Enni Katajalaakso, Kaipolan Vireen Venla Marjanen, TuUL:n Heljä-Viivi Unkila haastavat taustalta.

– Virtanen on enemmän maileri, Kotinurmi taas estejuoksija. Muuten näissäkin näkyy vahvat joukkueet. Tässä on sellainen ikäluokka, josta tulee olemaan todennäköisesti 17-vuotiaiden arvokisoissa monella matkalla juoksijoita.

Vahvoja joukkueita myös 15-vuotiaissa

15-vuotiaiden sarjassa Virlander nostaa niminä esiin tytöissä JKU:n Venla Saaren, Lahden Ahkeran Sini Rajaniemen, JKU:n Emma Rainion ja Lempäälän Kisan Emma Rannon sekä pojissa Limingan Niittomiesten Aarre Paukkerin, Lahden Ahkeran Aleksi Rajaniemen, HKV:n Daniel Äikäksen ja Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Akseli Starkin. Pojissa Porvoon Urheilijoilla, Lahden Ahkeralla, Turun Urheiluliitolla ja Limingan Niittomiehillä on joukkueina myös vahvat ryhmät.

– On nähtävissä, että missä on hyviä ryhmiä, sieltä nousee juoksijoita paljon. Juoksussakin on vahvistunut ryhmäharjoittelukulttuuri. Turun Urheiluliitolla, Lahden Ahkeralla ja Jyväskylän Kenttäurheilijoilla on paljon joukkueita monessa sarjassa, Virlander iloitsee.

Aikataulut ja lisätietoja SM-maastoista