Jarkko Järvenpää voitti viisi maailmanmestaruutta – Suomi voitti mitalitilaston!

35-vuotiaiden ja sitä vanhempien yleisurheilijoiden MM-kilpailut olivat täydellinen suomalaismenestys. 11 kilpailupäivän aikana 13 eri ikäluokassa Suomen joukkue voitti ylivoimaisesti maiden välisen mitalitilaston. Järjestävän seuran Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää voitti viisi maailmanmestaruutta.

Viime vuoden Kalevan kisoissa 10000 metriä voittanut Järvenpää juoksi Tampereella maailmanmestariksi 8 kilometrin maastojuoksussa, 10 kilometrin maantiejuoksussa ja puolimaratonilla. Lisäksi hän johdatti Suomen joukkueen maailmanmestaruuteen maastojuoksun ja puolimaratonin joukkuekilpailuissa.

Päätöspäivänä sunnuntaina Järvenpään voittoaika puolimaratonilla oli 1.07.28. Tiukan vastuksen tarjosi toiseksi ajalla 1.07.52 juossut Turun Urheiluliiton Niklas Wihlman.

40-vuotiaiden naisten puolimaratonin voitti come-backin tehnyt kolminkertainen Suomen mestari Ulla Virtanen (o.s. Tuimala) Vaajakosken Kuohusta ajalla 1.17.40. Viimevuotinen naisten Suomen mestari Laura Manninen Kenttäurheilijat-58:sta (kuvassa) oli 45-vuotiaiden naisten ikäluokassa ylivoimainen ajalla 1.17.58.

Imatran Urheilijoiden Hellevi Mankki on uusi 70-vuotiaiden naisten puolimaratonin maailmanmestari. Hänen voittoaikansa oli 1.43.54. Suomen ja Kanadan kaksoiskansalainen Keijo Taivassalo voitti Kanadalle kultamitalin 80-vuotiaiden miesten puolimaratonilla.

Suomen joukkueen menestyksen avaintekijöitä Tampereen MM-kilpailuissa oli tavallisten kuntomaratoonareiden innokkuus ja laajapohjainen osallistuminen. Tämän ansiosta Suomi voitti sunnuntaina peräti yhdeksässä eri ikäluokassa puolimaratonin joukkuekilpailuiden kultamitalit!

Heitto-otteluissa kilpaillaan kaikissa neljässä olympialaisessa heittolajissa ja lisäksi painonheitossa. Sunnuntaina tässä heittäjien viisiottelussa voittivat maailmanmestaruudet Lohjan Louhen Seppo Hjelm 75-vuotisissa, LahtiSportin Jouni Tenhu 80-vuotisissa ja Perniön Urheilijoiden Lauri Helle 95-vuotisissa.

55-vuotiaiden miesten 4×400 metrin viestinjuoksussa Suomen joukkueen ankkuri Mikael Söderman pääsi matkaan pitkältä takamatkalta, mutta saavutti Yhdysvaltain Lee Bridgesin ja molemmat heittäytyivät maaliin samalla ajalla. Maalikamerakuvan tarkastelussa Söderman oli sekunnin tuhannesosan edellä!

Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Ida Hellman, Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Erika Utriainen, Polvijärven Urheilijoiden Annina Valling ja Helsingin Kisa-Veikkojen Laura Kolehmainen voittivat 35-vuotiaiden naisten 4×400 metriä Pohjolan ennätyksellä 3.55,17. Se on myös kauden kotimainen kärkitulos yleisessä sarjassakin.

Kotijoukkue voitti Tampereella peräti 128 maailmanmestaruutta ja yhteensä 377 mitalia. Suomen joukkueen lähimmät haastajat olivat 175 mitalia saavuttanut Saksa, 163 mitalia saavuttanut Britannia ja 162 mitalia saavuttanut Yhdysvallat. Yhteensä 64 eri maata voitti mitaleita.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)