Jarkko Järvenpää, Annemari Kiekara ja Elina Torro maailmanmestareiksi

Useat entiset ja nykyisetkin maajoukkueurheilijat menestyivät perjantaina erinomaisesti 35-vuotiaiden ja sitä vanhempien yleisurheilijoiden MM-kilpailuissa Tampereella. Maiden välisessä mitalitaulukossa on lähestulkoon varmistunut, että kotijoukkue Suomi tulee olemaan koko MM-kilpailuiden paras maa.

Viime kesän Kalevan kisoissa 10000 metriä voittanut järjestävän seuran Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää voitti 35-vuotiaiden miesten 10 kilometrin maantiejuoksun maailmanmestaruuden. Samaan saavutukseen ylsi 55-vuotiaiden miesten ikäluokassa Rovaniemen Roadrunnersin Veijo Honkaniemi.

Naisten samalla matkalla voittivat maailmanmestaruudet 40-vuotiaiden ikäluokassa Vaajakosken Kuohun Tiina Alhonen ja 45-vuotisissa aivan ylivoimaisesti Pudasjärven Urheilijoiden SE-juoksija Annemari Kiekara. Entinen maajoukkuejuoksija Kenttäurheilijat-58:n Sanna Kullberg voitti 45-vuotiaiden naisten estejuoksun.

Pikajuoksuissa maailmanmestareiksi viilettivät 400 metrin matkan voittaneet ikinuoret Maija Kumpula Oulun Pyrinnöstä ja Inkeri Janhunen tamperelaisesta Kunto-Pirkoista. Kumpula (kuvassa) kilpailee 75-vuotiaiden ikäluokassa ja Janhunen 80-vuotisissa. Molemmat rikkoivat samalla myös Suomen ennätyksen.

Naisten heitto-ottelussa maailmanmestaruuden voittivat 65-vuotisissa Varpaisjärven Vireen Liisa Mäkitörmä, 75-vuotisissa Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden Kirsti Viitanen ja 85-vuotisissa Porin Tarmon Eila Mikola. Liisa Mäkitörmän tytär Senja on naisten kuulantyönnön hallitseva Suomen mestari.

Miesten kiekonheitossakin Suomi voitti kolme kultamitalia. Tuoreita maailmanmestareita ovat 75-vuotisten ikäluokassa Lohjan Louhen Seppo Hjelm, 85-vuotisissa Kuopion Reippaan Kaarle Tuovinen ja 95-vuotisissa sotaveteraani Lauri Helle Perniön Urheilijoista.

Seitsenkertainen Kalevan kisojen kultamitalisti Elina Torro Lappeenrannan Urheilu-Miehistä palasi kilpakentille välivuoden jälkeen. Hänen ensimmäinen kilpailunsa 35-vuotiaiden naisten ikäluokassa päättyi kolmiloikan maailmanmestaruuteen tuloksella 12,55.

Kotijoukkue on voittanut Tampereella 13 eri ikäluokassa jo 98 maailmanmestaruutta ja yhteensä 290 mitalia. Suomen joukkueen lähimmät haastajat ovat 143 mitalia saavuttanut Saksa, 125 mitalia saavuttanut Yhdysvallat ja 114 mitalia saavuttanut Britannia. Yhteensä 63 eri maata on voittanut mitaleita.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

Jarkko Järvenpää on voittanut Tampereella jo kolme kultamitalia ja tavoittelee puolimaratonilta sekä puolimaratonin joukkuekilpailusta vielä kahta muuta.