Läspä heitti maailmanmestariksi: ”Karsintaheitto loi finaaliin kovat paineet”

Janne Läspä voitti Nairobissa alle 20-vuotiaiden keihäänheiton maailmanmestaruuden tavalla, joka kertoo, että lahjakas heittäjä ei luhistu, kun paineet kasvavat. Läspä heitti karsinnassa ennätyksensä 77,10, joka loi finaaliin haastavat lähtökohdat.

– Karsinnassa otin ensimmäisen heiton varman päälle. Tiesin, että se riittää finaaliin, mutta heitin toisen, että saisin tuntumaa rataan ja sieltä räjähti hyvänkokoinen kaari. Sen heiton jälkeen paineet olivat finaaliin tullessa kovat, Läpsä muisteli.

Finaalissa Läspän kolmas heitto kantoi 76,46 ja nosti hänet johtoon, joka piti loppuun asti. Toiseksi tullut Ukrainan Artur Felfner jäi 14 sentin päähän.

– Ensimmäinen meni rikki, mutta oli heittona hyvä. Toisella heitolla otin varman tuloksen ja kolmannella pistin kaikki peliin, Läspä kertaili.

Kolmannen heiton jälkeen Läspä valmistautui heinäkuussa Tallinnassa alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittaneen Felfnerin vastaukseen, mutta ukrainalainen ei tullut ohi.

– Jätin neljännen heiton väliin ja latasin itseäni viidenteen. Ajattelin, että on paukkuja, jos Felfner tulee ohi, mutta ei tullut, Läspä muisteli.

 

Kyynärpäävamma näkyi vielä kesän heitoissa

Läspä on viides suomalainen, joka on voittanut alle 20-vuotiaiden MM-tittelin ja kolmas mies. Aiemmin mestaruuden ovat voittaneet Tommi Viskari 1990, Aki Parviainen 1992, Taina Uppa 1994 ja Sanni Utriainen 2010.

Läspälle Nairobin kisa oli uran toinen arvokisa. Hän oli alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa kuudes. EM-pistesijan kirkastuminen maailmanmestaruudeksi ei ollut Läspälle täydellinen yllätys.

– Tiesin, että olen kunnossa ja että pitkä siivu voi tulla. Onneksi se osui tänne ja parhaaseen mahdolliseen paikkaan, Läspä sanoi.

Läspä, 19, opiskelee Kuortaneen urheilulukiossa ja harjoittelee Petteri Piirosen valmennuksessa. Piirosen mukaan Läspän kisoissa on tänä kesänä näkynyt vielä heijastumia viime kauden lopulla tulleesta kyynärpäävammasta.

– Talvi meni pitkälle kyynärpään kuntoutuksessa. Sen jäljiltä kisojen määrä on tältä vuodelta vähäinen. Siksi kova heittäminen on ollut vähän hapuilevaa. Nyt Janne sai kuitenkin irti tämänhetkisen potentiaalinsa, Piironen sanoi.

Piirosen mukaan Läspän ennätyskauden taustalla on kuntoutuksesta huolimatta hyvä harjoituskausi. Heinäkuisten alle 20-vuotiaiden EM-kisojen kuudes sijakin olisi voinut olla parempi ilman keskikesän nilkkavaivaa.

– Jannen nilkka kipeytyi Pihtiputaan keihäskarnevaalikilpailussa ja se toi varovaisuutta Tallinnan heittoihin, Piironen kertoo.

Kova heittokäsi kehittyi pesäpallon peluulla

Piironen näkee, että Läspällä on edellytykset kehittyä pitkälle, nyt kun harjoitteluun on viime kauden jälkeen löytynyt väkevä ote. Läspä sanoo, että viime kesänä syntynyt 69,29 motivoi harjoittelemaan uudella otteella.

– Tajusin, että keihäs voisi lentää oikeasti pitkälle. Nyt kun olen keskittynyt täysin treenaamaan, se näköjään tuottaa tulosta, Läspä sanoo.

Kaustisen Pohjan-Veikkojen edustava Läspä on nuorempana harrastanut pesäpalloa ja yleisurheillut monipuolisesta, mutta vasta viime vuosina Kuortaneella harjoittelu on muuttunut ammattimaiseksi.

– Keihäs tuli omaksi lajiksi, kun sitä oli mukava heittää ja pesäpallon kautta oli kova käsi, ja onhan se sellainen suomalaisten laji, Läspä sanoo.

Piironen näkee, että Läspällä on hyvät ominaisuudet keihäänheittoon.

–  Hänellä on erinomainen yläkropan elastisuus ja liikkuvuus, jolla hän saa hyvin tehoa keihääseen. Olen verrannut häntä tässä suhteessa Julius Yegoon. Jannen heitossa on tehoa paljon, mutta teknisesti siinä on vielä parannettavaa.

Kesän neljäs keihäsmitali

Janne Läspän mitali oli kesän neljäs nuorten arvokisojen keihäänheitosta: Topias Laine voitti alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Onni Ruokangas oli toinen ja Anni-Linnea Alanen kolmas alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa.

Nairobissa Ruokangas oli kahdestoista tuloksella 63,42.

https://www.worldathletics.org/competitions/world-athletics-u20-championships/world-athletics-u20-championships-7136587/live#timetableDetail/Result/27567