Jani Tanskanen SUL:n General Manageriksi: Tämä ei ole yhden miehen show

Jani Tanskanen on valittu Suomen Urheiluliiton (SUL) General Manageriksi, eli kotimaisen huippuyleisurheilun operatiivisen toiminnan johtajaksi ja kehittäjäksi. Tanskanen aloittaa työt huhtikuun alussa.

SUL:ssa Tanskanen jatkaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) Athletics Integrity Unitin (AIU) Case Managerin tehtävään siirtyneen Tuomo Salosen työtä.

– Mietin asiaa heti, kun tieto Tuomon siirtymisestä AIU:n palvelukseen tuli. Hain sitten innolla tehtävää, kun sain viestiä, että minut voitaisiin hyvin nähdä GM:n tehtävässä. Olen työskennellyt huippu-urheilun parissa koko työurani, eikä tämmöisiä mahdollisuuksia ole ihan hirveästi tarjolla, Tanskanen sanoo.

Tanskanen, 47, on entinen telinevoimistelun huippunimi, jonka uran huippuhetki oli rekin maailmanmestaruus 1997. Aktiiviuransa jälkeen Tanskanen on työskennellyt Voimisteluliiton miesten telinevoimistelun lajipäällikkönä sekä Olympiakomiteassa taito -ja teholajien lajiryhmävastaavana.

– Uskon, että minulla on perustyökalut, kova motivaatio ja halu tehdä tätä työtä. Samalla tiedostan, että minulla on paljon opittavaa, mutta olen valmis ottamaan haltuun uusia asioita. Hihat on niin sanotusti kääritty, Tanskanen sanoo.

Finni: Janista huokuu se tärkein eli intohimo huippu-urheiluun

Tuomo Salosen työn jatkajaksi Tanskanen lähtee omiin vahvuuksiinsa luottaen.

– Lajiryhmävastaajana tein Tuomon kanssa töitä pari vuotta. Tunnistin siinä Tuomon merkityksen ja laaja-alaisuuden. Mietinkin, pystynkö vastaamaan siihen. Totesin kuitenkin, ettei tässä haettu uutta Tuomoa. Oma toimenkuva ja työ tarkentuvat tekemisen myötä, Tanskanen sanoo.

– Näen, että omat vahvuudet ovat tiimityöskentely -ja vuorovaikutustaidot sekä ymmärrys huippu-urheilusta ja siitä miten se rakentuu. Tämä pesti ei ole mikään yhden miehen show. Tässä pitää pystyä toimimaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa, ja juuri siinä ovat omat vahvuuteni.

Samoin näkee SUL:n toimitusjohtaja Harri Aallon kanssa Tanskasen valinnasta vastannut SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

– Olen todella tyytyväinen ja iloinen, että onnistuimme rekrytoimaan Tanskasen. Janin osaamisen profiili on monella tapaa erilainen kuin edeltäjällään, mutta Janista huokuu se tärkein, eli intohimo huippu-urheiluun. Aiemmissa työtehtävissään hän on osoittautunut juuri niin yhteistyötaitoiseksi, työteliääksi ja periksiantamattomaksi tekijäksi, jollaista haimmekin, Finni sanoo.

– Edellisissä tehtävissään Olympiakomiteassa Janista marinoitui nopeasti yleisurheilua hyvin ymmärtävä osaaja. Jani on nälkäinen ja oppimiskykyinen. Uskon vahvasti, että Jani ottaa haltuun nekin, esimerkiksi kansainvälisen kilpailujärjestelmän tekniset osa-alueet, mitkä eivät vielä täysin ole hänen ”DNA:ssaan”. Siihen Jani saa vahvan avun SUL-valmennuksen tiimiltä.

 ”Tämä ei ole hyppy tuntemattomaan”

Tanskasen oma urheiluhistoria ei ole yleisurheilun parista, mutta laji on kiinnostanut häntä pienestä pitäen. Tarkemmin lajin nykyisiin huippuihin, leiritys-, valmennus- ja kilpailutoimintaan Tanskanen perehtyi Olympiakomitean lajiryhmävastaajana, jossa yleisurheilu oli yksi hänen lajeistaan.

– Tämä ei ole minulle hyppy tuntemattomaan. Urheilijoiden ja valmentajien ohella tunnen laajasti myös liiton toimistolla työskenteleviä ihmisiä, Tanskanen sanoo.

GM:n tehtävän tavoite on Tanskaselle kirkas.

– Tavoite on mahdollisimman hyvä huippu-urheilumenestys, mahdollisimman laajalla rintamalla sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. GM:n tehtävä ei kuitenkaan ole tehdä menestystä vaan auttaa urheilijoita ja valmentajia heidän omien tavoitteidensa toteuttamisessa.

– Se on tärkeä ja iloinen asia, että meillä on eri lajiryhmissä urheilijoita, jotka pystyvät menestymään. Nyt keskeistä on, että nämä urheilijat pystyvät harjoittelemaan terveenä. Menestyksen pohja rakentuu riittävästä määrästä pitkiä, terveitä harjoitusjaksoja.

Parantaa voi aina ja miettiä toimintatapoja

Tanskanen tuntee huippuyleisurheilun nykyisen toimintakulttuurin ja sitä pitää hyvänä, mutta näkee, ettei ole syytä pysähtyä paikoilleen.

– Parantaa voi aina ja miettiä toimintatapoja, ja sitä että oikeat ihmiset tekevät oikeita asioita. Kehitystä ei tapahdu samaa toistamalla. Tärkeintä minusta on, että meillä on todella paljon hyviä valmentajia, urheilijoita ja hyvät olosuhteet.


Lisätiedot

Harri Aalto

Toimitusjohtaja

Suomen Urheiluliitto

040 823 4200

harri.aalto@sul.fi

Jarkko Finni

Valmennuksen ja koulutuksen johtaja

040 536 2680

jarkko.finni@sul.fi

Jani Tanskanen

General Manager

050 61382

Medialle tiedoksi: Jani Tanskanen on tavattavissa Urheassa 17.3. kello 10-12.