Jamaikan Salama iski uudelleen Linnunpesään – David Söderberg kuudes

Jamaikan Salama iski uudelleen Linnunpesään - David Söderberg kuudes

Historian paras yleisurheilija Usain Bolt voitti 15:nnen suurkilpailuiden kultamitalinsa. Bolt löi kaksi viime vuotta voittamattomana juosseen Yhdysvaltain Justin Gatlinin yhden sekunnin sadasosan erolla samalla Pekingin Linnunpesän stadionilla, missä Bolt seitsemän vuotta sitten saavutti ensimmäiset suurvoittonsa.

Boltin aika 0,5 sekuntimetrin vastatuuleen oli 9,79. Tulos on maailman tämän vuoden toiseksi nopein. Tuulenvoimakkuuslaskureiden mukaan Boltin tulos on maailman tämän vuoden suhteellisesti paras.

Boltin reaktioaika 0,159 sekuntia oli hivenen Gatlinin 0,165 sekuntia nopeampi. Alkukiihdytyksessä Gatlin oli parempi, mutta Bolt nousi juoksun jälkipuoliskolla rinnalle ja viimeisten metrien matkalla ohi.

Pronssimitali jaetaan maanantain palkintojenjaossa kahdelle 20-vuotiaalle nuorukaiselle Yhdysvaltain Trayvon Brommellille ja Kanadan Andre de Grasselle, jotka kumpikin juoksivat sekunnin tuhannesosan tarkkuudella saman ajan 9,92.

Yhdysvaltain Mike Rodgers oli viides ajalla 9,94. Välierissä yhdeksän miestä juoksi alle 10 sekunnin ja kaksi tuntia myöhemmin finaalissa vastatuuleen kahdeksan miestä tasan 10 sekuntiin tai sen alle.

Entinen maailmanmestari Yhdysvaltain Tyson Gay oli kuudes, entinen maailmanennätysmies Jamaikan Asafa Powell seitsemäs ja paras eurooppalainen Ranskan Jimmy Vicaut kahdeksas. Heidän kaikkien aikansa oli tasan 10 sekuntia.

Yhdysvaltoja finaalissa edustaneet Gatlin, Rodgers ja Gay ovat kaikki kolme aiemmin tuomittu dopinginkäytöstä kilpailukieltoihin.

 

Söderberg kamppaili mitaleista

David Söderberg heitti miesten moukarinheiton MM-finaalin ensimmäisen kierroksen viimeisenä kilpailijana kesän pisimmän heittonsa 76,92 ja johti MM-finaalia ensimmäisen kierroksen jälkeen!

Toisella kierroksella Venäjän Sergei Litvinov Junior ohitti Söderbergin niukasti 17 sentin erolla, minkä jälkeen Tadžikistanin Dilshod Nazarov siirtyi johtoon 69 senttiä Söderbergiä pidemmällä heitolla 77,61.

Kolmannella kierroksella Litvinov paransi tulostaan hieman 77,24:ään, mutta heti hänen jälkeensä Lontoon olympiavoittaja Unkarin Krisztián Pars ohitti hänet kahdeksan sentin erolla ja nousi vuorostaan toiseksi.

Puolustava maailmanmestari Puolan Paweł Fajdek linkosi toisella kierroksella noin 82 metriä, mutta hänen heittonsa kaartoi vasemmalta ohi sektorin. Kolmannella kierroksella Fajdek kuolemanpaikalta linkosi yli 80 metrin 80,64 varmistaen pääsynsä jatkokierroksille ja nousi seitsemänneltä sijalta kilpailun johtoon.

Toinen puolalainen Wojciech Nowicki heitti kolmannella kierroksella myös 28 senttiä Söderbergiä pidemmälle. Kolmen kierroksen jälkeen Söderberg sijoittui kuudenneksi vain 40 sentin päässä pronssimitalista.

Neljännellä kierroksella kärkikaksikko Fajdek ja Nazarov paransivat kumpikin vaaksan verran tuloksiin 80,88 ja 78,06. Söderbergin heitossa oli voimaa takana, mutta hän horjahti hieman. Söderbergin tulos tälläkin kierroksella oli silti 75,48.

Viidennellä kierroksella vain Nazarov kohensi yhä tulostaan heittämällä 78,55. Viimeisen kierroksen alkaessa Söderberg oli yhä kuudes vain 40 sentin päässä pronssimitalista.

 

Mitalit ratkaistiin viimeisillä heitoilla

Vielä viimeisellä kierroksella tilanne muuttui, kun suurkilpailuiden ensikertalainen Puolan Wojciech Nowicki heitti täsmälleen samanmittaisen heiton kuin toisena olleen Nazarovin paras tulos 78,55. Toiseksi pisin heitto ratkaisi silti hopeamitalin 33-vuotiaan Tadžikistanin yleisurheiluliiton presidentin eduksi.

Finaalin vanhin kilpailija 36-vuotias Söderberg sijoittui lopulta kuudenneksi. Hänen sarjansa oli kokonaisuudessaan erinomainen: (76,92, 74,75, 75,90, 75,48, 75,32, 75,19).

Tuomas Seppänen sijoittui 10:nneksi kolmannen kierroksen heitollaan 73,18. Seppäsen taakse jäivät karsinnassa toiseksi pisimmälle heittänyt Britannian tuore ennätysmies Nick Miller sekä Keski-Amerikan ja Karibianmeren maiden tuore ennätysmies Kuuban Roberto Janet.

– Aamulla tuntui heti, että metrit löytyy. Tämä antaa itseluottamusta ja tiedän mitä teen, Söderberg kertoi YLEn haastattelussa.

– Kuusi viikkoa sitten ja ennen Kalevan kisojakaan en missään nimessä uskonut näin hyvään sijoitukseen. Ensi vuonna sitten katotaan lisää, jos paikat vain kestävät.

 

Yhdeksän miestä välierissä alle 10 sekunnin!

Erittäin kovatasoisissa miesten 100 metrin välierissä yhdeksän parasta juoksi alle 10 sekunnin, mitä ei ole tapahtunut milloinkaan aikaisemmin. Yhteensä 16 miestä juoksi alle 10,10.

Nopeimman ajan 9,77 juoksi kymmenen vuoden takainen maailmanmestari Yhdysvaltain Justin Gatlin. Toiseksi samassa erässä juoksi Gatlinin joukkuetoveri Mike Rodgers ajalla 9,86. Heidän eränsä oli ainoa, missä tuuli oli myötäinen.

Puolustava mestari Jamaikan Usain Bolt horjahti lähtökiihdytyksessä lähes nenilleen, oli 60 metrin kohdalla vielä eränsä toiseksiviimeinen, mutta rynnisti silti vastatuuleen erävoittoon ajalla 9,96 täsmälleen samalla ajalla kuin Kanadan Andre de Grasse.

Kolmannen erän voitti vastatuuleen vuoden 2007 maailmanmestari Yhdysvaltain Tyson Gay ajalla 9,96. Vain sekunnin sadasosan hänelle hävisi entinen maailmanennätysmies Jamaikan Asafa Powell.

Tuomarineuvosto kokoontui tilanteessa, missä aikavertailun kolmella parhaalla juoksijalla oli sekunnin sadasosalleen sama aika 9,99. Päätös oli, että yhdeksänrataisen Linnunpesän finaaliin hyväksyttiin kaikki kolme: Ranskan Jimmy Vicaut, Yhdysvaltain Trayvon Brommell ja Kiinan ennätystä sivunnut Su Bingtian.

Finaalista karsiutuivat mm. tänä kesänä 9,91 juosseet Nigeriasta Qatariin muuttanut Femi Ogunode ja Jamaikan Nickel Ashmeade, joiden ajat olivat nyt 10,00 ja 10,06. Euroopan parhaimmistosta Ranskan Christophe Lemaître ja Britannian Richard Kilty olivat vailla mahdollisuuksia juosten kumpikin 10,20.

 

Ensikertalainen Joe Kovács voitti kuulantyönnön

Pennsylvanian unkarilaiseen väestönosaan kuuluva Joseph Mathias ”Joe” Kovács edusti Pekingissä ensi kerran Yhdysvaltoja kansainvälisissä suurkilpailuissa ja voitti heti kuulantyönnön maailmanmestaruuden.

Kovács on aiemmin tänä kesänä työntänyt 22,67, mikä on maailman paras tulos 12 vuoteen. Viimeksi tätä pidemmälle on työntänyt vuonna 2003 Kevin Tóth, joka puolestaan kuuluu Pennsylvanian naapurin Ohion unkarilaiseen väestönosaan.

Kovács pukkasi jo avauskierroksella kärkeen tuloksella 21,23, mutta puolustava mestari Saksan David Storl ohitti hänet toisella työnnöllään, joka kantoi 21,46.

Kolmannella kierroksella kilpailu sai aivan uuden suunnan, kun Jamaikan 26-vuotias O´Dayne Richards sivusi maansa ennätystä 21,69 ja 23-vuotias Tomas Walsh paransi Uuden-Seelannin ennätykseksi 21,58.

Kovácsin neljäs työntö vei hänet kahden sentin päähän Richardsista ja viidennellä kierroksella nähtiin lopulta kilpailun pisimmät työnnöt. Ensin Kovács pukkasi voittotulokseksi 21,93 ja heti hänen jälkeensä Storl toiseksi pisimmälle 21,74. Viimeisellä kierroksella tilanne ei enää muuttunut.

Kovácsin, Storlin, Richardsin ja Walshin jälkeen viides oli 36-vuotias vuoden 2007 maailmanmestari Yhdysvaltain Reese Hoffa tasan 21 metrin tuloksella ja kuudes kaksinkertainen olympiavoittaja Puolan 33-vuotias Tomasz Majewski.

Pistesijoille ylsivät lisäksi toissatalvinen Euroopan hallimestari Serbian Asmir Kolašinac sekä Uuden-Seelannin maailmanennätysjuniori Jacko Gill. 34-vuotias vuoden 2009 maailmanmestari Yhdysvaltain Christian Cantwell vetäytyi finaalista.

 

Ennis-Hill palasi äitiyslomalta maailmanmestariksi

Vuoden vanhan Reggie-pojan äiti ja The Times -sanomalehden kolumnisti Jessica Ennis-Hill voitti naisten seitsenottelun maailmanmestaruuden pistein 6669. Kauden kärkituloksen 6808 haltija Kanadan Brianne Theisen-Eaton hävisi ”Mama Hillille” 115 pistettä.

Päätöslajiin 800 metrin juoksuun Theisen-Eaton lähti uhkarohkeasti tavoittamaan Ennis-Hillin 94 pisteen etumatkaa, mutta tämä osoittautui toivottomaksi yritykseksi ja loppusuoralla maailmanmestari nousi uupuneen kanadalaisen haastajansa ohi ja saapui ensimmäisenä maaliin ajassa 2.10,13.

Pronssimitalilla palkittiin uuden Latvian ennätyksen 6516 pistettä otellut Laura Ikauniece-Adminiņa, joka 800 metrillä löi Hollannin Nadine Broersenin riittävän suurella erolla. Saksan Claudia Rath oli viides. Hän ylsi sunnuntaina lajivoittoihin pituushypyssä ja 800 metrin juoksussa tuloksin 661 ja 2.09,66.

Hyvin aloittaneet Hollannin Nadine Visser ja Ukrainan Anastasia Mohnjuk putosivat toisena päivänä 7:nneksi ja 8:nneksi. Sen sijaan Unkarin kaksikko Györgyi Zsivoczky-Farkas ja Xénia Kriszán ottelivat uudet ennätyksensä ja nousivat hyvin sujuneen keihäänheiton ansiosta useita sijoja 6:nneksi ja 9:nneksi.

Kymmenen parasta otteli yli 6300 pistettä eikä Viron Grit Šadeikon mainio pistemäärä 6215 riittänyt korkeatasoisessa kilpailussa kuin 15. sijaan.

Epäonninen Katarina Johnson-Thompson astui pituushypyssä pitkät hyppynsä yli ja menetti todennäköisesti hopeisen, kenties kultaisen mitalin. Aitajuoksussa kaatunut Yhdysvaltain Barbara Nwaba ja pituushypyssä tuloksetta jäänyt Saksan Carolin Schäfer olisivat ilman havereitaan todennäköisesti yltäneet pistesijalle.

 

Venäjän Kudrjavtsev aitoi välierien nopeimmin

Miesten 400 metrin aitajuoksun voittajan veikkaaminen on erittäin vaikeaa. Välierissä maailmantilaston kaksi parasta karsiutuivat finaalista ja tämän vuoden kausivertailun seitsemästä parhaasta finaaliin selviytyi vain kolme. Viisi nopeinta aitoivat ennätyksensä. Finaaliin juostiin tiukassa sumpussa ajoin 48,23 – 48,54.

Nopeimman erän voitti Venäjän Denis Kudrjavtsev uudella ennätyksellään 48,23. Toiseksi sijoittunut Jeffery Gibson juoksi Bahaman ennätyksen 48,37, Puolan Patryk Dobek oman ennätyksensä 48,40 ja Kuubassa syntynyt Yasmani Copello Turkin ennätyksen 48,46. Copello pääsi viimeisenä aikavertailusta finaaliin.

Yhdysvaltoja finaalissa edustavat vuosien 2007 ja 2009 maailmanmestari Kerron Clement sekä viime olympiakisojen ja MM-kilpailuiden hopeamitalimies Michael Tinsley. Kenian finaalikaksikosta Boniface Tumuti aitoi ennätyksensä 48,29 ja Nicholas Bett on aiemmin tänä vuonna juossut täsmälleen saman ajan.

Maailmantilaston ykkönen Yhdysvaltain Bershawn Jackson karsiutui jo alkuerissä. Hänen joukkuetoverilleen ja maailmantilaston kakkoselle Johnny Dutchille kävi samoin välierissä. Hallitseva Euroopan mestari Sveitsin Karieem Hussein karsiutui välierien aikavertailussa 0,05 sekunnin erolla.

Hotellille matkalaukkuja pakkaamaan saivat lähteä myös kolmien arvokilpailuiden mitalimies Puerto Ricon Javier Culson, vuoden 2011 MM-kolmonen Etelä-Afrikan Louis Jacobus van Zyl, viime kesän EM-kakkonen Viron Rasmus Mägi, tuore Universiadien voittaja Irlannin Thomas Barr ja moni muukin mitaliehdokas.

 

Aman hylättiin ja Amos karsiutui

Miesten 800 metrin alkuerät päättyivät maailmanmestaruutta puolustaneen Etiopian Mohamed Amanin hylkäämiseen sekä maailmantilaston kakkosen ja Lontoon olympiakisojen kakkosen Botswanan Nijel Amosin karsiutumiseen .

Maailmanmestari Aman ajautui takakaarteessa pussin pohjalle ja yritti sisäkautta ohittaa Hollannin Thijmen Kuipersin, jolloin molemmat olivat kaatua. Aman ehti rytminsä kadotettuaankin vielä kolmanneksi ja olisi selviytynyt aikavertailusta finaaliin, mutta hänen suorituksensa hylättiin.

Amanin erän armottoman kirikamppailun voitti hallitseva Euroopan mestari Puolan Adam Kszczot ajalla 1.44,97. Kenian 18-vuotias junioreiden maailmanmestari Alfred Kipketer hävisi vain 0,02 sekuntia, Aman 0,04 sekuntia ja Ranskan Pierre-Ambroise Bosse 0,05 sekuntia. Bosse selviytyi aikavertailusta finaaliin.

Maailmantilaston ykkönen Bosnia & Hertsegovinan Amel Tuka kiri omassa erässään toisen kierroksen 52,30 ja oli maalissa 0,01 sekuntia aiemmin kuin vetotyöt tehnyt Kenian Ferguson Cheruiyot. Aikavertailusta finaaliin kiilasi lisäksi 21-vuotias suurkilpailuiden ensikertalainen Marokon Nader Belhanbel.

Maailmanennätysmies Kenian David Rudisha johti omaa eräänsä hitaan arvokkaasti koko matkan ja spurttasi erävoittoon ajalla 1.47,71. Hän lensi 200 viimeistä metriä 25,05. Aasian mestari Qatarin Abdulrahman Balla löi 0,03 sekunnilla Nijel Amosin, joka oli taktisesti huonosti sijoittunut kirivaiheen alkaessa.

 

Genzebe Dibaba ja Sifan Hassan kirivät erävoittoihin

Naisten 1500 metrin juoksun alkueristä toinen oli kovin hidas ja ensimmäinen vieläkin hitaampi. Kirivoittoihin lensivät tuore maailmanennätysnainen Etiopian Genzebe Dibaba ja hallitseva Euroopan mestari Hollannin Sifan Hassan (joka myös on syntynyt Etiopiassa).

Hassan kiri viimeisen kierroksen 57,79 ja 300 viimeistä metriä poikkeuksellisen upeasti 42,25. Etiopian 19-vuotias junioreiden maailmanmestari Dawit Seyaum ei hävinnyt kuin 0,08 sekuntia. Kolmas oli Ruotsin Abeba Aregawi (joka myös on syntynyt Etiopiassa). Voittoaika hitaan alkuvauhdin vuoksi oli kehno 4.15,38.

Dibaban kiri oli pidempi ja Hassanin terävämpi. Dibaba lensi viimeisen 800 metrin osuuden 2.03,21, viimeisen kierroksen Hassanin vauhtia tasan 58 sekuntiin, mutta 300 viimeistä metriä huomattavasti Hassania hitaammin 43,61. Dibaban voittoaika oli 4.06,74.

Molemmissa erissä viimeisinä viidensinä voimiaan säästäen finaaliin juoksivat Yhdysvaltain vuoden 2011 maailmanmestari Jennifer Simpson ja tämän vuoden tilastokolmonen Shannon Rowbury. Vuosien 2003 ja 2005 maailmanmestari Venäjän 40-vuotias Tatjana Tomashova ylsi hänkin yhä aikavertailusta finaaliin.

(Mikko Nieminen.)

MM-kilpailut jatkuvat maanantaina Suomen aikaa kello 4.30. Aamukilpailuihin osallistuu neljä suomalaista naisurheilijaa: estejuoksijat Sandra Eriksson ja Camilla Richardsson, seiväshyppääjä Minna Nikkanen ja kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen. Kello 14 alkavien iltakilpailuiden miesten keihäänheiton karsinnassa Suomea edustavat EM-kilpailuiden pronssimitalimies Ari Mannio, entinen maailmanmestari Tero Pitkämäki ja hallitseva Euroopan mestari Antti Ruuskanen. Yhteensä maanantaina kilpailee seitsemän suomalaista.

 

LIVE-Tulospalvelu:

Sunnuntaiaamu 23.8. Miguel Ángel López löi kiinalaiset – Alkuerissä juostiin alle 44 sekunnin

Lauantai-ilta 22.8. Mo Farahin kuudes peräkkäinen – Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Lauantaiaamu 22.8. Molemmat moukarimiehet MM-finaaliin – Eritrean ensimmäinen kultamitali


soderberg_david_7.jpg

Moukarifinaalin vanhin osallistuja David Söderberg heitti kauden kotimaisen kärkituloksen ja uransa parhaan arvokilpailusijoituksen.

,


jessica_ennis-hill_pekingissa_2015_-_getty.jpg

Vuoden vanhan Reggie-pojan äiti Jessica Ennis-Hill voitti seitsenottelun maailmanmestaruuden.

,


suurkilpailuiden_ensikertalainen_joe_kovacs_voitti_miesten_kuulantyonnon._-_getty.jpg

Suurkilpailuiden ensikertalainen Joe Kovács voitti miesten kuulantyönnön. (Getty images for IAAF.)

,


maailman_parhaat_moukarimiehet_dilshod_nazarov_pawel_fajdek_ja_wojciech_nowicki._-_getty.jpg

Maailman parhaat moukarimiehet Dilshod Nazarov, Pawel Fajdek ja Wojciech Nowicki. (Getty images for IAAF.)