Jalava arvioimaan Euroopan ennätysten luotettavuutta

Jalava arvioimaan Euroopan ennätysten luotettavuutta

Tilastopajan Mirko Jalava on mukana seitsemän asiantuntijan ryhmässä, joka pohtii, ovatko yleisurheilun voimassa olevat Euroopan ennätykset uskottavia ja luotettavia. Ryhmä toimii Euroopan yleisurheiluliiton (EA) puheenjohtajan Svein Arne Hansenin toimeksiannosta.

– Euroopan ennätyksen teko pitäisi olla Euroopan mestaruuden voittamisen jälkeen parasta, mitä lajissa Euroopassa voi saavuttaa. Siksi ennätysten haltijoiden pitäisi olla kaikkien kunnioittamia ja innostavia sankareita, joiden saavutuksia arvostetaan, Hansen totesi EA:n tiedotteessa.

Näin asia ei Hansenin mukaan ole kaikkien Euroopan ennätysten kohdalla. Siksi hän on päättänyt, että asiantuntijaraati käy ennätykset läpi.

Raadin työtä johtaa irlantilainen Pierce O’Callaghan. Hänen ja Jalavan lisäksi ryhmään kuuluu muiden muassa Saksan yleisurheiluliiton johtaja Clemens Prokop ja Kansainvälisen urheilutoimittajain liiton johtaja Gianni Merlo Italiasta.

Hansenin kertoo olleensa asiasta yhteydessä Kansainvälisen yleisurheiluliittoon (IAAF). Liiton johtaja Sebastian Coe seuraa Hansenin mukaan tarkasti, mitä asiantuntijaraati tuo esille. Osa Eurooan ennätyksistä on myös maailmanennätyksiä. Käytännössä kysymys on ennätyksistä, joiden yllä dopingin varjo.

– Positiivinen asia tämä minusta on. Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että siellä on muutamia selviä tuloksia, jotka voisi heti poistaa ennätyslistoilta. Ongelmana sitten on mikä on se seuraavaksi paras hyväksyttävä tulos. Rajanveto on vaikeaa, vaikka on selvää, että dopingvalvonnan taso ei aina ole ollut kaikkialla samanlainen, Jalava sanoo. Hän viittaa ennen muuta edesmenneisiin Itä-Saksaan ja Neuvostoliittoon.

– Mielenkiintoista nähdä millaisen reaktion tämä työ saa aikaiseksi.