Jacobs valmis juoksemaan kovaa Turussa – Chopra viritteli kisakuntoa Kuortaneelle – Rinteelle ja Määttäselle tarjolla huippujuoksut

Paavo Nurmi Gamesin tähtikaarti tarinoi luottavaisena maanantain mediatilaisuudessa Turussa. Roomassa hiljattain toisen perättäisen 100 metrin Euroopan mestaruuden kauden parhaallaan 10,02 voittanut Lamont Marcell Jacobs arvioi, että jos juoksu kulkee Turussa teknisesti hyvin, luvassa on kova tulos.

– Tiedän, että pystyn juoksemaan kovaa. Tekniikka täytyy vielä hieman hioa. Vaihdoin vuosi sitten valmentaja ja nyt pitää laittaa palaset kohdalleen, että saan juoksun kasaan, Jacobs totesi.

Pariisin olympiakuntoaan Jacobs, 29, on rakentanut amerikkalaisen valmentaja Rana Reiderin ryhmässä Jacksonvillessä, Floridassa. Ryhmän kuuluvat myös kanadalainen 200 metrin olympiavoittaja Andre De Grasse, kaksinkertainen 100 metrin MM-mitalisti Trayvon Bromell sekä huipputason sprintterit Kanadan Jerome Blake ja Japanin Abdul Hakim Sani Brown.

Kuvat: Rami Nummelin

Tästä ryhmästä myös De Grasse ja Blake kilpailevat Turussa.

– Ryhmäharjoittelu on tuonut sen prosentin tai kaksi lisää omaan harjoitteluuni. Olen tykännyt siitä. Aiemmin kun olin Roomassa, harjoittelin yksin, Jacobs muisteli kahdeksan vuoden rupeamaa Paolo Camossin valmennuksessa.

Rooman EM-kilpailuissa Jacobs juhli 100 metrin voiton ohella 4×100 metrin mestaruutta. Nyt katse on Pariisin olympialaisissa, missä hän puolustaa 100 ja 4×100 metrin olympiavoittoja.

– Tiedän, että pystyn uusimaan voittoni Pariisissa, Jacobs vakuutti.

Rami Nummelin

Chopra viritteli kisakuntoa Kuortaneelle

Keihäänheiton olympia- ja MM-voittaja Neeraj Chopralle Turun Paavo Nurmi stadion on yksi hänen suosikkipaikoistaan, vaikka hän on kilpailut Turussa vain kerran.

– Minulle vuoden 2022 kilpailu oli ensimmäinen Turussa ja rikoin heti Intian ennätyksen, Chopra muisteli 89,30 kantanutta heittoa, jolla hän oli toinen Oliver Helanderin jälkeen.

Helanderin Chopra kohtaa myös tiistain kilpailussa.

– Toivon mukaan hän on palautunut EM-kisoista, joissa heillä oli kilpailu peräkkäisinä päivinä. Hyvä kilpailu on tulossa, kun Anderson Peterskin on mukana, Chopra tuumi.

Chopralle Turku on kauden toinen kansainvälinen kilpailu. Hän heitti keväällä Dohassa 88,36 ja sitten yhden kilpailun Intian helteissä, jossa tulos jäi hieman yli 82 metriin.

– Dohan kilpailun jälkeen oli ongelmia lähentäjän kanssa. Nyt tuntuu paremmalta. Tavoite on kilpailla ainakin kolmesti ennen Pariisin olympialaisia, Turun kisakuntoaan viikon verran Kuortaneen valmennuskeskuksessa viritellyt Chopra totesi.

Rami Nummelin

Rogers: ”On ollut ilo nähdä heittolajien kehittyvän ja saavan lisää huomiota Kanadassa”

Moukarinheiton maailmanmestari Camryn Rogers kohtaa Turussa Rooman EM-kilpailujen kärkikaksikon italialaisen Sara Fantinin ja puolalaisen ME-naisen Anita Wlodarczykin sekä suomalaistrion Silja Kosonen, Krista Tervo ja Suvi Koskinen.

– Mukana on kovia heittäjiä, tehdään parhaamme ja heitetään pitkälle, Rogers vastasi kysymykseen, paljonko pitää heittää, jos hänet meinaa voittaa.

Rogers on kilpailun suosikki. Hän on kevätkesän maailmantilastossa toisena tuloksella 77,76.

Miesten moukarinheiton MM-voittajan Ethan Katzbergin kanssa Rogers on ollut nostamassa lajia otsikoihin Kanadassa ja lisää kanadalaisia moukarinheittäjiä on tulossa kuten tuore Yhdysvaltain yliopistojen mestari Rowan Hamilton.

– Kanadassa heittolajien tason on noussut vuosi toisensa jälkeen. Hienoa olla mukana traditiossa, joka elpyi kuulantyöntäjä Dylan Armstrongin olympiamitalista. Meillä on ollut apuna myös Anatoli Bondartshukin tapaisia valmentaja, Rogers kiitteli.

– On ollut ilo nähdä heittolajien kehittyvän ja saavan lisää huomiota Kanadassa.

Kennedy: ”Mitalin jakaminen katsottiin osoitukseksi urheiluhengestä”

Seiväshyppääjä Nina Kennedy harmitteli, ettei voi kohdata Wilma Murtoa Turussa, mutta lupasi yrittää tiistaina rikkoa Murron kenttäennätyksen 475.

Kennedy jakoi viime vuonna Budapestissä seiväshypyn MM-tittelin Yhdysvaltain Katie Moonin kanssa ja tavoittelee tänä vuonna olympiakultaa. Siihen viime vuoden MM-titteli ja viikon sen jälkeen omalla ennätyksellä 491 voitettu Timanttiliigan taisto Zürichissä antoi lisäeväitä.

– Se mitä sain viime kaudesta mukaani, oli uskoa itseeni, Kennedy totesi.

Kauden päätteeksi Kennedyn kiusaksi ilmaantui rasitusmurtuma, jonka kanssa hän on taistellut aika ajoin jo pidempään. Nyt kaikki on kunnossa.

Kennedyn mukaan päätös jakaa kulta Moonin kanssa toi hänelle myönteistä julkisuutta.

– Se aiheutti keskustelua. Australiassa naisten urheilu on ollut nousussa ja mediassa mitalin jakaminen katsottiin osoitukseksi hyvästä urheiluhengestä. Katien kokemus Yhdysvalloissa oli päinvastainen. Siellä katsottiin, että olisi pitänyt olla vain yksi voittaja

Rinne ja Määttänen innoissaan PNG:n energiasta

Joonas Rinne ja Eveliina Määttänen odottavat innolla Turun kilpailuaan. Rinne starttaa 1500 metrille ja Määttäsen ohjelmassa on 800 metriä.

Molemmat kehuvat PNG:n henkeä, sillä heillä on hyvät kokemukset Turusta aikaisemmilta vuosilta.

– Turku tuntuu taianomaiselta kisalta. Kaksi kertaa olen juossut täällä jo reilusti ennätykseni. Yleisö ja kilpailu antavat lisäenergiaa, Määttänen kertoo.

Kaksi vuotta sitten Määttänen murtautui Turussa kansainväliselle tasolle parantamalla ennätystään kahdella sekunnilla aikaan 2.01, viime vuonna syntyi hänen ensimmäinen kahden minuutin alituksensa ajalla 1.59,96.

Rinne juoksi viime vuonna Turussa 800 metrin ennätyksekseen ajan 1.45,88.

– Olen kertonut monelle ystävälleni, että jos yhden yleisurheilukisan valitsette, niin tulkaa katsomaan Paavo Nurmen kisoja. Porukkaa on hienosti katsomossa, ja se antaa boostia urheilijoillekin, Rinne kehuu.

Vauhtia kohti Pariisia

Määttäselle Rooman EM-kilpailut olivat alkukauden tärkein tavoite, ja seuraavaksi tähtäin on Pariisin olympialaisissa. Roomassa hän pääsi välieriin, mutta tavoite oli pidemmällä. Ennätystään Määttänen ehti kuitenkin parantaa jo toukokuussa aikaan 1.59,59.

– EM-kisat olivat pettymys, sillä tavoittelin finaalipaikkaa. Kuntoni on kuitenkin edelleen kohdallaan ja juoksu kulkee. Olen palautunut hyvin Rooman matkasta. Uskon, että minulla on potentiaalia 1.58-alkuiseen aikaan, ja pitkällä tähtäimellä jopa parempaankin, Määttänen vakuutti.

– Huomiselta kisalta toivon, että vauhti on alusta lähtien reipasta ja löydän itselleni hyvän paikan, jossa voin juosta rauhallisesti ja voimia säästellen.

Määttäsen lisäksi mielenkiintoista on nähdä Sara Lappalaisen nousukunto. Suomalaiset saavat vastaansa muun muassa australialaiset Catriona Bissetin ja Claudia Hollingsworthin, jotka ovat pistelleet tällä kaudella aikaan 1.58, sekä EM-Roomassa hopealle juosseen Slovakian Gabriela Gajanován.

Vanha Suomen ennätys kutkuttelee

Rinteeltä EM-Rooma jäi haaveeksi, yhtenä syynä kevään tärkeällä harjoitusjaksolla vaivannut rasitusvamma. Pariisia ajatellen mahdollisuudet ovat vielä olemassa, mutta se vaatii rankingissa vielä muutamaa hyvää tulosta.

– Kevät oli vaikea, mutta pääsin kuitenkin aloittamaan kauteni hyvin, Rinne kertoo ja viittaa toukokuun lopulla syntyneeseen ennätykseensä 3.37,22.

Päämatka Rinteelle on tänä kesänä 1500 metriä, vaikka vaihtoehtona on ollut myös 800 metriä.

Rinne on iloinen, että PNG:lle on saatu pitkän odotuksen jälkeen kovatasoinen 1500 metriä. Kilpailun tilastokärki on Rooman EM-vitonen Espanjan Adel Mechaal, jonka ennätys on kova 3.30 ja tämän kauden paras 3.33. Mukana on myös puolisen tusinaa alle 3.36:n juoksijaa.

Taktiikka Rinteellä on tiistaina Turussa samantyyppinen kuin Määttäselläkin: Rauhallinen veto matkalla ja ratkaisut viimeisellä 200 metrillä.

– Kovaa vauhtia on luvassa, Rinne toteaa.

Rinteen kova kotimainen kilpakumppani Santtu Heikkinen pääsee aloittamaan kilpailukautensa kevään loukkaantumisten takia vasta nyt Turussa. Kaksikolle on povattu Suomen ennätystä 3.36,3 jo pitemmän aikaa. Se on edelleen Pekka Vasalan ja Antti Loikkasen nimissä vuosilta 1972 ja 1980.

– Puhuimme juoksijoiden kanssa jo vuonna 2018 leirillä, että 1500 metrin Suomen ennätys olisi mukava joskus rikkoa. Pikkuhiljaa olemme nousseet lähemmäs ja lähemmäs sitä. Uskon, että meillä on potentiaalia uusiin SE-lukemiin.

Paavo Nurmi Gamesin osallistujat:

https://www.tilastopaja.info/participants/png

Paavo Nurmi Games Ylen kanavilla:

Klo 17.00 TV2

Klo 18.30 TV1